手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
發現淺焙豆要高溫啲 or 沖既時間長啲
然後開始欣賞好飲既淺焙豆個甜味同回甘。。
你飲左你包ucc未
未。。仲未開。。
試試佢
滿足下自己好奇心
手動espresso 用kompresso定 staresso好
staresso pico 都唔錯
其實c40已經唔係咁dominated
lance hedrick 都endorse 1zpresso cp6
搵人代購其實唔算貴

C40個Brand 都唔止一部機

C40仲要玩埋色玩埋木

係得黑色易買
香港買豆好似冇咩選擇,想Amazon買
但係運費貴到黐線
跟左小狗個list 買好似幾好。。
雖然某程度上認同
但comandante營商手法其實都搞到好多外國fans而家開始唔撐佢地
其中一件事係佢地告1zpresso
另一件事係話就話得一部c40打天下 但其實係咁耐以黎都唔改良下 (唔好話c40完美 我諗用過既人都知係有咩缺點 不過歐洲貨+呢個價位唔會走去雞蛋裡挑骨頭咁解)
同埋c40既dealer其實食水好深
而家有堆咖啡kol都已經唔再一味推c40
係咪得香港先講到c40係信仰咁

如果想磨下espresso 或者想2樣都玩下 或者要風味取向唔同etc 其實kinu lido 1zpresso k系都係係個top list入面 例如dial in k已經淺易過c40

磨豆只係一杯靚啡既其中一個過程 頂級手磨之下更多要交流既野應該係豆同手法同brewer之上?

齋講1zpresso上網都有好多片幫你分曬budget usage
https://youtu.be/DR3p20NXnVo

利申 認同c40係頂級手磨
應該唔係,台灣聽聞都係信仰

總之係新手標配,買c40

我表妹呢排啱啱對手沖有興趣,我咪叫佢買粟子,佢班frd 就講到一定要c40
我表妹出去飲開,我先叫佢一係粟子一係q2,佢會唔會用都成問題,我叫佢去12蚊店買算

我親身試驗比預期好

佢另外一個frd 叫佢買Minos 算

大把人咪又淘寶,好少人真係唔用中國野,粟子都幾多人買

有錢又想有計時咪買貴磅

話得係嗜好成日都會心思思為咗試吓多少少function 買,唔通無又唔得咩
邊個話smartphone 等如iPhone ,仲要手機台成日要屌iPhone

今日用iPhone 大把人都係因為以前Samsung 一年就壞轉會,轉完就返唔到轉頭
有無等佢brew陣先沖?
Kol 唔推,但入咗c40嘅人推,話最後都會買c40不如一開始就買
依家手機台又轉咗風向?

我記得手機台以前吹開 Google pixel 同Samsung ,仲屌iPhone 連華為都比唔上

我轉iPhone 真係因為一部iPhone 頂Samsung 三年
咁我會blame返佢最開頭伸手得黎伸得麻麻地 淨係拋個型號純粹引拋磚 咁既話答佢c40係ok

不過都係想引出知自己買緊乜既唔一定係得c40
呢單野真係好on9
其中一個原因係因為timemore出左nano 佢地咁岩要掃障礙出trailmaster
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞