手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
但其實件野越貴,賺既%唔係越少咩
估計1部LMLM賺既錢未必多過3部Sege
我覺得其實想入門玩手沖咖啡 唔一定要洗好多錢嘅
最基本gear ∼$750
1. 手搖磨豆機 $400
2. 濾杯+濾紙 $100
3. 電子磅 $50
4. 手沖壺 $100-200

一開始玩 400蚊樓下嘅磨豆機 已經好夠用
缺點係細粉會比較多 容易沖到過萃 飲到苦味澀味
最平解決方法係買個篩 篩走d細粉
或者用唔同手法去避免過萃(睇個人技術啦就)

濾杯&濾紙通常都係推薦買 hario v60架啦
新手同老手都好啱玩 玩法好多
最平揀透明樹脂個隻 (求其睇到都係50蚊有找)
夠平又唔驚打爛 拎出街用都唔驚

電子磅一開始買最平50蚊樓下就ok
最主要功能 都係磅咖啡豆份量&注水量
如果想計時就攞手機計住先啦

至於手沖壺唔洗直上到fellow 等級嘅控溫壺
手沖壺最基本功能係限制出水量 輔助你有穩定水流
手協調能力勁嘅 可以試下直接用熱水煲沖
基本上熱水壺直接倒落去 室溫嘅手沖壺 水温差唔多可以用
亦都可以求其買支溫度計 度一度先沖啦

最後當你玩咗一排 決定深入此坑
先慢慢買gear 都未遲

暫時諗到咁多 講錯求更正
咁新手買豆點揀好? 同埋去邊間好啲?個google list 咁多間好難揀
每部機賺既錢可能唔夠mass production果D勁
但基本上去到呢個level買得幾萬甚至幾十萬蚊既機 一係商用 一係忠實家用用家
呢D人定期課金俾你仲有so

sage/D字頭品牌果D的確係賣得好好 但你唔會見到有人sage機海入面轉黎轉去
呢類用家用悶左想轉機又無錢既話 都可以轉去gaggia, rocket呢D
有錢既就攻頂
點指兵兵啦
不過宜加好多時都買外國roaster了
如果係英國買會唔會平過係香港買
我係big beans club/ ponkoi
每部機個stock flow rate都唔同 自然會有唔同
把心一橫換左c40
再經其他人指點吓控制水流速度
沖到啲本身唔鐘意飲咖啡既人都鐘意飲手沖既感覺係幾好
咁你又唔好咁極端
咖啡本來就唔應該係只有有錢先可以玩既野
正如真正鍾意錶既人唔會一味話seiko orient係垃圾
就算意大利人都唔係家家戶戶有半自動機
因為佢地日常生活中既espresso其實係moka pot沖出黎既
sage/gaggia帶左幾多人入咖啡世界 呢樣野已經有佢既價值
james hoffmann都係因為當年做gaggia sales而擁有佢第一部半自動機classic pro
真好多人只關心拉花
個shot真係wfc
大把人用sage/gaggia機一樣沖到好espresso出黎
唔明你既論據係咩
好唔好飲真係好睇個人架喎
你話james hoffman講有問題果堆機係仲cheap過sage, 果D係超市已經買到既機
仲有你唔睇下james hoffman教親人買入門機既片都係講gaggia?
同埋買機唔係淨係講沖出黎果杯咖啡 大把商用機正到爆 但扯電又要等成個鐘先heat up到 咁呢D又係好機?
根本就係要睇個人習慣同需要
sage bambino唔計沖完要執野 根本唔會慢過你用capsule 3秒heat up到而家都仲係入門機最快
lelit有D機唔係用58mm basket 一樣俾好多coffee nerds屌喎
同埋lelit temp控制係出左名差rancilio用舊科技都好過佢
你同果D話戴錶唔係戴勞一律等如垃圾既gatekeeping傻仔有咩分別
定係你想用幾萬蚊既機同aldi買到100歐/鎊都唔洗既機做比較黎證明你唔用幾萬蚊既機就等如不如唔好沖

係咪沖埋俾另一半飲?
我覺得手沖要另一個人由唔鍾意變鍾意都幾難 因為手沖如果沖得柒左 你好難頂硬上一野飲晒佢
同埋手沖我鍾意好fruity既 但另一個人就鍾意好重hazelnut味果D 所以要分兩轉沖
最近入坑買左 1zpresso q2

用四六法同一刀流沖中深同深焙豆應該點較

對磨完之後既粗幼冇概念

新手求指引
https://www.kruveinc.com/products/brewler
買呢個 對新手好有用

我覺得四六法係最穩陣 大部份dripper都用得 變相你dial in果陣可以淨係由水溫/flow rate同grind size入手
flow rate如果你電子磅唔support既話 其實都係睇手感 所以又可以考慮少樣野

一刀流我用hario mugen跟佢youtube channel教 沖出黎都OK
但我覺得個過程有D快
好似無咩手沖既樂趣
有無人有玩炒豆?屋企唔大有無炒豆機介紹?
想試wave 155 或者switch ,大家會推薦邊個?依家用緊 V60
新手:
一開始玩去m&s 買唔同產地ground coffee 試
沖煮功具v60 $50-60就有
磨都唔洗
沖壺用屋企有既有咀壺,控到流速就夠
ground coffee variable 細 用翻v60 個殼/茶匙量就得
全用滾水慢落正中間,用時間控制extraction
用感覺沖到自己嗰套先

中手+:
先直上磨 (2000+)> 磅 (500+)> 温控壺(1000-1500)
磨c40 / m47
c40 風味分層 自稱做到espresso 但磨到手軟
m47 風味一體 磨得快 ,本身做到espresso,可買刀盤轉手沖刀盤

磅用timemore,有政治考慮就上埋acaia
一定要冇制,好易入粉/水

温控壺brewista / fellow

數字化自己沖煮method
可以玩多grind size, 準確分段, temperature, 水流&手法
淨係多呢幾個variable v60 都可以玩到去比賽

我自己當初直上曬裝備,太多變數搞勁耐都未沖得好
最尾都係用ground coffee 試前,中,後
跟住再慢慢微調
最尾試好手法先再轉single origin
點睇法式濾壓?
無用過咖啡磅,最大分別係咩?
0.1 g error ,細
有計時,貴d 有auto detection自動計
其實Espresso世界,好多器材都係比錢買consistency,因為所有野差少少結果都差好遠。
(你串錯左人地個名
Hoffmann分享既方向係比較偏向實際係屋企做唔做到,而唔係追求不計成本做到最好效果,所以佢接受到好多器材上既缺點,不過佢會比你知有呢個缺點而佢係接受到。
佢自己都用Eagle One Prima

你睇番SM豆其實同佢個方向都一樣,穩定地味道OK容錯率高,但好少(我唔敢講從來)無出非常好飲既咖啡。
不過呢度手沖post唔討論太多啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞