手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
用緊1zpresso q2,篩粉器,v60,求其一個細嘴壺
磨完一定要隔一隔碎粉,d雜味會少好多,本身隻豆個味更加出
由奶啡到最後鍾意飲手沖,同樓主一樣最愛日曬耶加
點睇nespresso
仲未入嚟
巴打有冇介紹?
我係鍾意飲,所以想了解多D
同埋屋企無嘜工具,出去上堂應該可以試多D野?
有冇手沖鋪頭推介
accro世一
基本應該都係四六 三段 一段
不過最近留意到攪拌法
前兩日試過兩杯攪拌
攪拌法沖淺焙Honduras Las Lomas
前段注水70 g 注水同時攪25-30秒
好快就流哂 之後一次過沖到250g
分半鐘沖完 效果唔錯 基本還完到隻豆既味
因為前段沖既係酸味同甜味萃取過度都係前段
不過見到有時YouTuber 話呢種方法考隨機應變
有時太濃佢地最後會加番水沖淡
沖開淘寶豆
70人仔1kg
去大坑SonneCAD到買
本地出品
其實而家好多都係本地 要買生豆或即烘焙可以試下呢度
利申 未試過 但應該唔會伏掛
https://www.weekendhk.com/dining/%e9%87%8e%e7%94%b0%e7%8f%88%e7%90%b2-%e7%81%a3%e4%bb%94-%e5%92%96%e5%95%a1%e8%b1%86%e5%b0%88%e9%96%80%e5%ba%97-ww03-1357106/
喺銅鑼灣有間小店飲過
呢間本地炒豆okay呀
Lm
深夜小狗有開舖既,未上過唔知點,應該好掂

Redmeow都有,可能inbox問下

Amber老細前排有開堂,依家唔知仲有無?
儀式嚟㗎姐
d link 第一眼好似 av link 咁
我炒得好求其只要自己覺得好飲就得
細粉真係有分別
其他鳩黎都得
只要唔係一野沖落去就得
一百幾十都係貴,我用酒樓酙腸粉豉油啲不鏽鋼壼冲,幾蚊個,一樣有咖啡飲
日日都手磨 開始有d煩
淺豆硬到呢
想電磨算
Google map 衣索比亞

衣索比亞同佢鄰近嘅國家出產嘅豆都唔會太差

耶加雪夫就係其中一個出名產區
Ethiopia guji 正 又香又甜
聽你咁講靈機一觸試吓用mortar and pestle都輕易樁得爛下次又可以試吓咁玩唔好理乜嘢細粉嗰啲
你隻豆好似咁淺色嘅
係,cheap嘢robusta嚟,見仲有幾kg咪淺烘咗啲嚟玩吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞