手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
正呀 等我search下先
溫度計做唔到溫控 熱水壺倒出黎已經低幾度
不過新手我又覺得無必要買到咁貴
手沖壺可以買個一百幾十嘅試下手感先
寫少左我自己用緊Wacaco Exagrind
價錢大約9百幾- 1k左右
暫時都無咩投訴 性價比夠高
不過C40我都知係好野但我會選擇比多少少買電磨
暫時都係睇中Fellow果部
咁你預返高幾度倒咪得
又唔係開鋪 慳返啲錢嚟試多幾隻豆好過啦
深夜小狗
淺焙玩4:6沖法沖3分半 你諗下只要支溫度計做咩..
當然無野係must 既..
據我所知 電磨多數係for espresso
手沖都係用手磨多

唔知有無錯
都唔一定嘅
Fellow嗰部電磨就係for手沖
認同 差果幾度我唔係咁在乎
自己飲又唔係拎去比賽
佢都有淺中焙既豆
有冇邊到可以上堂學下?
玩左2-3年,好同意有間coffee shop嘅老闆教話,新手唔使咁拘泥於咩野器材,簡單煲壺熱水,用最普通$100左右嘅手沖壺+v60沖已經可以有杯好啡。前提係要有靚豆靚豆9沖都好味,普通豆就算再比心機沖都好飲有限
試過最驚艷係2-3年前外國間nomad出嘅Columbia anaerobic process - lychee同lime,真係9沖都好甜有出味
我覺得手沖壺
手感大於溫控
講真我好鳩懶

求其買d肯亞豆/耶加雪夫25g左右豆
用小飛馬2度or 2.5度鳩磨
d粉直接落濾紙
熱水壺煲滾水
直接過落細口壺
直接預浸20秒,中慢速一杯多少少
攤凍少少飲到果酸+咖啡香味,完成

乜撚嘢濾細粉打幾圈咩溫度咩流速
哂鳩氣啦
唔通耶加雪夫會沖得衰會變巴西or曼特寧咩
用腳沖就話您叻
但磨豆器一定要靚
最早期我用200幾果個hario磨豆器 真係差好多
YouTube已經有好多基礎理論既片,報堂其實都係講返差唔多既野
有冇巴絲交流下烘豆
依2年出左好多又平又唔錯嘅手磨,一開始玩個陣得Hario或者其他陶瓷磨心同一步到位C40/ M47揀真係想死
有冇基本recipe
淨係識4 6法
電磨for 手沖有冇推介
筆直$6000
留名
睇下邊個教啫,有d勁既係會講下其他人無提既point
咁講啦 首先每個人習慣嘅沖法唔同

其次係市面上好多手沖壺如果暖左壺嘅話其實保溫可以做得唔錯架啦

咁當然如果有錢嘅 好似依加有消費券所以想買好小小嘅用具一定最好啦

但係如果比我揀嘅話 我會買左個靚啲手磨先 其次可能係磅先 買啲平豆練下手 再打後先考慮一隻電壺
咁dripper同濾紙依啲唔貴嘅就唔特別提啦

其實都冇話對與錯嘅 最緊要都係自己開心嘅姐

利申做左2年依行 鋪頭都有唔同用具賣 所以都聽過好多新手嘅考慮或者前輩嘅分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞