手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
SCA班真係無乜經驗
但係沖咖啡呢十年不停都有新理論出黎,教班應該無咁快update到
用報班既錢買書睇、出去飲,買器材返屋企沖,沖完唔好飲番去問番咖啡店。
開放地去接受所有人既理論,再自己試,試完你就知係咪真係work
https://coffeeadastra.com/
上網周圍睇下,再自己試下
咁樣可能學到仲多
同意
用學費買d器材番來包保飲到唔飲
再上網睇下就會識
SCA 有證書但係入面既內容講真又唔係話去到好深入
如果你自己有時間去睇書既
學到既入面一定多過上 SCA
有冇邊本書推介?
理論連科學家數學家都加入埋戰團,變數太多

自己鳩玩下先
玩到咁上下就會有一次勁高extraction
就由嗰次起定立自己理論
慢慢將extraction 推高d,再高d

建立到自己brewing method 後
再去理解乜野係咖啡會更加融會貫通

到時玩乜都會有目標
暫時仲係手沖新手
都係亂沖
有冇人用m47的pour over burr?
平時grind setting用咩?
我m47 唔同version 個粗幼唔同要自己試
fyr 我classic 冇換burr 手沖常用38-42
用緊classic
38係咩3.8?
Btw值得換burr個風味會出d
新派espresso 的turbo shot 其實係咪將濃縮推向少少手沖化?
係,3圈8格

手沖的話其實想買1zpresso zp6

但我又成日飲expresso
諗諗下太貴先keep 住用m47 classic 唔換刀打全場
我都諗緊係咪要買返個…
就算一刀流,差唔多去到3分鐘先流到225…飲落口已經有陣澀味…試過幾個roaster幾隻豆都係咁…
expresso 要靠decent de1不停玩pressure profile 先有得研究
turbo shot 係最近有research paper 寫可以更coarse 更快做最多extraction

手沖講水流控制,唔同杯,唔同手法做出唔同風味

expresso 低水粉比,追求最高extraction
手沖高水粉比,追求喺唔同extraction 同balance 中搵出最突出既沖煮法

本身咖啡個trend 係手沖->expresso->手沖->expresso loop 緊
但呢幾年loop 得越黎越快
唔同地區個loop sequence 又唔同
感覺上已經冇乜點分
磨espresso要好耐
我頂唔順 入部eureka就算
唔好啦

m47 expresso 18g 40秒內磨好
味道上仲好過niche zero同鋪頭d ek43 有得比

expresso 唔攻頂的話好多家用半自動機都有配電磨
用嗰d 就可以
加開奶/唔玩soe /唔開鋪冇必要獨立電磨
Decent 係多啲野玩
不過講真唔會駛幾萬蚊買部mic的機
Sage跟機個磨唔夠好
其他半自動機都要獨立磨
講真剩係買磨都買窮
比我由頭投資重新玩
我會

espresso
磨 jmax
機 cafelat robot
唔再打奶

手沖
磨 zp6
杯 v60 01(膠)
aeropress
fellow prismo

磅acaia lunar
壺fellow ekg

upgrade 器材簡直浪費金錢+on9
堆錢夠我買多幾十包豆,烘埋豆都仲得
器材真係一步到位最慳錢
夠錢我會想要部真pressure profiling的espresso machine
Btw有冇用過kalita的filter
我發現d水冇經coffee bed就係側邊漏走咗
wave?
佢brewing 主軸做浸泡
就算沖出界都要經coffee bed先流得走

有懷疑既話可以試下悶蒸完+第一次加水後
第二,三次淨加中間 vs 淨加邊位試下
估計應該冇乜大分別
第一次見唔推c40

zp 6未玩過,同k系列分別大唔大?
悶蒸係咪指bloom個陣?
點解出界都會經coffee bed?
機緣巧合下試玩左大量1zpresso 先知台仔唔係講玩笑
總括講左1zpresso缺點先
- 太多磨太難揀
- 歸零要人手自己cal
例如有人習慣歸0點係-1,有人係1
前後就差2,對新手交流唔友好

跟住講c40 vs k plus
k plus >c40 有:
磨速,均勻度,刻度調節方便,省力,平,多個接粉環玩
c40 仲要成日磨唔清仲要拍多幾下
c40 > kplus有:
外型靚,送貼紙

zp6 special 賣點純手沖,均勻度超集中,高手向
k series 賣點就全能向 啱新手中手

玩曬espresso 同手沖只買一枝的話會推薦k plus
買兩枝就jmax + zp6
淨玩手沖就zp6
新手跟風純玩手沖又唔想柒就c40
yes, 悶蒸=bloom

首先你係咪用wave 先
你個濾杯咩樣

kalita 係平底三個細洞
正常個底係貼實出水口
水唔經coffee bed 流唔到去杯

鳩沖流kalita 外推薦埋hario mugen
更加鳩沖,加完水就走得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞