手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
超級市場d豆除左UCC 亂尻咁沖都似番杯正正常常既咖啡之外(無話佢特別好飲)全部都係垃圾屎水
(一段式都難飲最多無咁好飲就真係同手法無咩關係、當然中焙會沖快小小)
留名
見到就諗起編文
最近冷到玩冰滴算
冷萃都廢事 淺焙世一
每日雪一支係屋企 拿番公司飲
飲唔哂由佢放仲好飲
想問樓主係點開始?自己試定出去學?
隔黎有個Post叫人買電子磅6 700蚊咩玩法
溫控我都覺得如果Fellow 貴 台灣同大陸有幾隻幾舊水都過得去
但電子磅真係隨便hario 就算
一開始朋友拉我入坑 之後試左好多咖啡店 試左好多唔同豆 慢慢知道咩叫一杯合格既咖啡同自己口味
最緊要同多D人交流
之後技術野都係YouTube 同Google 慢慢fine tune 到自己鐘意果種味
有冇人唔care果味淨係鐘意深烘培?
我是咪小眾
留名跟進

啱啱玩咗2個月左右,自己沖開真係唔會再飲Starbucks

最近朋友送咗本地Roaster嘅豆,自己都買咗一包另一個Roaster嘅⋯

lm
買咗個老岩泥v60想有番啲feel配埋個老岩泥杯,但一街都係得套135但冇正常水杯🥲
每次買 250~500g 淺/淺中焙,及500g 深焙。
自己鐘意飲深焙,手沖又好,或者興起用moka壺飲杯重口味,又或者加d 奶/古古力。

不過飲兩三次(朝早一杯,放晚看心情),就間唔中飲下淺/淺中焙。有種果香係幾特別,不過朝早番工前手中眼訓好易沖衰
我有用note 記得每種豆的自己評價,姑終淺焙變化大,唔係每款都岩自己,例如耶卡我就一般般
剛入坑 思想仲停留起覺得飲咖啡會瞓唔著 太濃會手震
所以剩係朝早會飲,每日一杯 一唔飲就會無精神 好似依賴左咖啡咁
https://www.weekendhk.com/%e5%a5%bd%e7%94%9f%e6%b4%bb%e7%99%be%e7%a7%91/%e5%92%96%e5%95%a1-cafe-%e5%92%96%e5%95%a1%e5%b8%ab-ctb02-hc-1102072/5/

呢篇野真係笑死 有幾點要正視聽

Americano 係垃圾係屎水 正常沖開咖啡都唔會飲
真係要飲加奶加糖都係人之常情 因為真係難飲
Coffee Marker 整出黎可以落奶又係咩理論?

只要你唔係全程都影影影同埋店主無明言唔影得 有咩問題

一杯咖啡最好飲係岩岩沖起咩? 每種豆都有佢最岩飲既溫度 例如非洲豆通常淺焙 你要飲果香係要等杯咖啡溫度去到暖暖地 酸味更出 只要你知道自己影相定飲咖啡就得

加奶一定係搶哂手沖咖啡原本果種味 大多情況都係但唔一定 睇你對你沖果隻豆有幾熟識 有時加支奶仔享受果味都唔錯
中焙就唔太建議
下面果包好似係奧運站行出黎果間? 飲過兩次係幾好飲 不過d豆幾貴下同超多人
係呀,但我都係新手唔敢評好唔好飲。(覺得唔差)
之前諗住試機有買過UCC啲豆,中伏
Craft so far係我最鍾意嘅Roastery
堂食D Cake 喺Lucy拎貨 又係好食
望番d 豆豆記錄,見到Ethiopia Washed Guji Uraga Tome 呢個唔錯,當時我mark 低用84度水溫,甘甜不帶苦味,有藍莓果香。

貴野自己唔捨得,一般都係0.5~1.5/gram
請教各位,如果用V60 水流唔夠快係咩原因?

我用V60無漂色嗰種Filter,會唔會去水慢啲?
Uraga
Hambella

苦味應該關產地事,可能係炒/沖個度可以調整下
其實我唔係咁鐘意飲淺焙,不過連續幾日深焙真係好寡。
但係淺焙,我唔知係我沖得衰定點,一開始食早餐第一啖係ok 香好味,但食完早餐飲最後一啖就酸苦味比較重
唔講豆 講UCC即溶咖啡粉幾高質
我試過比幾個同事盲試同一隻豆手沖同即溶 加埋奶仔 幾乎無人分到邊隻係手沖定即溶 笑
我有買佢一隻豆,同埋同一款嘅掛耳,沖出嚟真係無大分別

不過UCC豆明顯就無我買另外兩款豆好飲⋯淨係好苦
深炒同淺炒其實都可以完全無苦味
反而酸味係正常咖啡會有既味,可以試下調整下令個酸味同其他味balance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞