手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
個區別咪係細粉度

Hario 復古磨太難磨,我驚啲人玩完會出坑

黑暗巴點解玩到咁多1z

你連zp6都玩埋

C40個價好似跌咗貨又多咗
識人每款都有咪搵佢試
佢訂左mazzer 黎緊又有得去痴
Budget 唔多 唔會考慮c40 個啲價位 有冇款推介?
不如你去集氣箱有得試玩嗰d 試下,唔夠資料驚推薦錯

你會玩既brewing method
磨開既豆
中意既味道,balance
price range
篩粉器有介紹嗎 用緊fellow Ode old version

磨geisha 感覺要再篩粉,成日塞水
用緊x25
好輕又好揸手
磨得好C伏
直頭好多係咩意思
你用緊咩磨,咩濾杯
邊到買既豆,邊間烘焙

要多啲資料先答到你
如果唔知道呢啲野都答到你既人
一係就神仙,一係就騙子
試多d 粉先
豆漿
1000 budget 咪又係1z
去玩具鋪試玩最直接 睇味簡j, k, x
但你有玩orea 可能q2/timemore c3仲啱心水
水温,total time?
roast level?

因為你係非洲豆
通常新手味覺未train 好,,飲唔到非洲豆d味
你可以加粉量做1:6-8 試
如果唔知咩味/形容唔到就要由dark roast nutty blend 慢慢試返過黎

想增加body 的話 v60可以轉分段加水
kalita 唔sure 效果明唔明顯
我有用泰磨grinder ,其實唔差,其實整得好飲唔一定係要貴grinder ,就好似出面d cafe皮幾野,幾皮野一部磨豆都唔等於一定好飲
上網爬多啲文,睇多d youtube
最緊要日日沖到穩定到自己嘅技術,慢慢改進最實際
一路睇又會想upgrade 不如一開始買個好啲
要諗下唔係個個人都有時間去玩手沖
好似玩樂器咁,一學就買件貴野咁,玩玩下冇時間就會覺得on9
知道係 craft 豆
首先排除烘焙質素問題
剩餘既就係沖煮因素

水溫,總沖煮時間?
用咩水沖,水喉水煲滾?
預浸後 有無分段注水?
栗子C3 咩研磨度?

見d coffee shop用d 10幾萬的機沖唔好飲的啡
真係心諗咁都有生意做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞