手沖咖啡交流區

969 回覆
82 Like 22 Dislike
直上ek43
因為對大部分人嚟講淨係識咖啡=espresso類
咁要入坑espresso的確係好貴
佢地亦只係飲開奶啡
唔知仲有手沖呢樣嘢
亦未試過精品級嘅豆
其實一套成本可以好平
又咁講 飲espresso係另一回事
不過有時唔的屋企去咗旅行又想飲
就會用手沖
掛耳?
300磨轉頭就後悔啦
[member]買3000都有d後悔
更何況300

方便好多
完全唔識沖,味同flow 都控唔到
有冇巴打用過minos有粒的果隻手磨?
效果ok嗎?
你鍾意咩風味先
咖啡味就得
沖親掛耳一係冇味一係木頭味
收親都會原包掉落樽coldbrew 算,一係轉移去v60 沖
其實一般掛耳佢都磨左放左好耐
未必咁好飲,試下唔好咁高溫
有好多片講過話ok ,睇吓邊間有得試玩吓先
港島區有無邊間啡鋪手沖技術比較好
又可以同咖啡師傾偈嘅推薦
1zpresso q2 得唔得?
泰磨買邊隻MODEL好?
本身用緊HARIO 磨
朋友叫我直上C40
岩岩爬完文想問下,如果下面3部點揀好/點排?
雖然好似唔同價位,但值唔值得買貴D?
泰磨C3
1ZPRESSO X PRO
C40
睇你budget 同口味

Q2碎粉要篩粉,q2上面講過

我推個frd買q2,佢去到elf 諗住買,elf 話唔賣q2太多碎粉,叫佢試timemore nano 同c3
Hario 一定要棄,但買咩磨好睇你budget

你叫frd比c40玩吓覺得值就買,去吓集氣箱試玩吓磨
綜合: x pro > c40
geisha, yirga : c40 > x pro

冇話值唔值
睇你en唔enjoy 細粉既雜味
復古磨,diy磨都有人玩
都有人話雜味浪費d 豆,浪費果農roaster 心血

你買個粉篩配你個hario 隨時又可以玩多幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞