(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區166 新手問野請睇#1

1001 回覆
11 Like 7 Dislike
于教練好野嚟
我,天生骨格細,手腕腳腕都好幼,成日畀人以為我skip leg day
骨架*
行路無事 坐得耐會痛 坐完起身行會痛
巴打襯未係好嚴重快啲去睇醫生
我拉親第二日睇咗西醫,醫生就話應該小問題肌肉拉傷,開咗幾日消炎藥,我食完之後基本上已經唔痛(包括烏低身)
Book緊過兩日物理治療,諗緊係咪都照一照穩陣
而家啲人真係豆腐造笑到我仆街照乜尻呀屌
冇問題 照做就得
照一照都唔平 無痛咪由佢 再痛先照
練pat試下single leg romanian deadlift
上youtube都好多教學, 個身落到大腿後側(hamstring)有拉扯感就patpat用力拉返正個人
一開始用徒手做 做慣動作慢慢加負重
做3-4組之後補3-4組hip bridge(橋式)
不過最好都係去gym練 器材多又齊
Ching 試下用按摩球放喺枕下肌群度放鬆下
我之前操乜都頭痛
發現係頸部肌肉太緊
一太用力啲血上唔到個腦搞到頭痛
咁又真嘅 巴打除咗做物理治療有冇自己早晚拉筋,我keep住有做發覺係好啲
有 記得就盡量拉 有啲幫助
終於有single leg rdl 打手
我腳粗手幼
single leg rdl幾正呀
不過分兩腳做嘅動作都做比較耐
所以唔係成日做
上次我做bench press條女係我隔離做單腳rdl比佢踢到個頭
想比女女踢
啲女人做尖好撚喪一攞起個啞鈴就做,完全唔會理夠唔夠位做,會唔會影響到人
我去開果間啲女女都好收斂
上次有條女做rdl,跟住我特登企喺佢後面,佢竟然唔知跟住一個屎忽撞落我條J度
勁正
細路女都識做RDL?

瘦撚做極都係屎忽大左,大髀粗左,但小腿不變
巴打同我個問題應該一樣,你而家會唔會向下彎腰嘅時候要用hips 推後而 lower back 完全彎唔到?係嘅所有hip hinge 嘅動作停一個月先
MRI 會睇到有冇 herniated disc,你下身冇麻痹應該冇需要,消炎藥 ibuprofen 好似係弱過 diclofenac 同 celecoxib,不過 diclofenac 會有啲傷胃巴打要你自己衡量吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞