(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區166 新手問野請睇#1

1001 回覆
11 Like 7 Dislike
我宜家除咗踩機都唔會戴耳機
愈來愈多人尤其是新手,戴耳機好危險
點解
因為fly難progress 又練唔到三角肌同三頭肌
而家你一星期淨係練2日
Volume一定sub optimal,
將fly換做compound 隻手臂同膊會進步得快d

膊最好加多個後膊 例如bent over db reverse fly
如果冇時間就同lateral raise superset, 什至3個膊既動作做tri set
借問一聲 肱骨前移 英文係咩
淨係搵到
圓肩 round shoulders
駝背 arched back

但係 肱骨前移 明明係另一個condition
但係完全搵唔到一個獨立嘅學名
骨折左 半年冇得gym 點算
好好休息
半年後好返晒先至再gym la
物理治療先
下下都叫令佢唔敢埋黎
好多人冇咩安全意識
係你做緊個陣1cm距離zip嚟zip去
唔戴耳機起碼聽到隔離有冇人又係到走嚟走去
有冇清DB bench press 前臂唔夠力hold會好快攰
係咪要練下前臂
你意思係推嗰陣?
係 前臂一攰推上果下就發唔到力
好在慢落有向心收縮幫手刺激下
但冇咗上果下整體效果差d
正常前臂參與度唔高㗎喎
試下第一下用腳踢上去,啞鈴用虛握,唔係實握,core發力
真係 我今朝deadlift緊嗰陣個新啊姐拖地拖我個platform 屌 個啊姐係咪睇我唔起
個呀姐一手抬起你枝bar添啦
皮膚好白,想曬黑少少,呢間好唔好,有冇巴打試過?定係買助曬油係屋企曬?
https://topone.com.hk/
db貼住大脾,成個人瞓落張bench度,個身落晒張bench先放返對腳落地會好啲
佢得我唔得啊嘛 拖遲二十秒係咪唔得
阻人收工佢抬起埋你呀
又開多左個舉重場不過係中國教練
唔係想嚇你 不過我又係bend over row睇咗2個月物理治療都未好返
巴打係keep住行路會痛定係點?我依家變咗坐得耐起身會有少少攰,唔算係痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞