(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區166 新手問野請睇#1

1001 回覆
11 Like 7 Dislike
Ching 70%leg?
哦,多謝分享
占room又少件弱智,開心
講清楚少少啦,我唔係話我唔再去gym room,亦唔係話gym room完全冇用,重點係想講gym room既作用對於一般人黎講,效率其實唔大,係屋企花十幾分鐘認真練下,效率可能比你晒時間換晒gear去fing機高得多
愈嚟愈多墊到又大又圓
仲大過大練開搞到開始懷疑自己練好定直接墊左佢算數
點解你唔可以喺gym room認真用機操

去到一定係9 fing fing
所以咪個個飲粉
點知粉都加價
我唔係練大隻 我練speed+power
iherh 800蚊4lbs喎
bc $480 5lbs
藍店
1我都係16
30磅 15kg唔到
30磅練power

練括約肌?
黃店800 藍店480

中間啲差價佢攞嚟搞革命?
bench仲勁過squat
最近都去左GYM ROOM,以前都係屋企舉鐵
我覺得GYM ROOM做係有耐性D,比較起獨自做的話
但效率好低,做左一個月,日日做兩個鐘,唔係好睇到肌肉有明顯變化
屋企用啞鈴+健身凳其實已經好夠做
GYM ROOM D機對上半身鍛鍊真係唔係話好有幫助
講道理其實如果唔係想操到D肌肉好似選美咁
其實買兩對啞鈴已經夠用 AROUND 5-30磅
實在太多方案代替做機,而且個感受度唔比做機弱,甚至更大
我去GYM ROOM主力又係舉返啞鈴,屋企都做到
最慘係做左成個月,體重冇減之餘仲重左
太多因素影響,GYM ROOM真係冇話一定係好D,甚至可能仲衰

一個月想有咩睇?
日操兩個鐘就算夠intensity都唔知幾多係junk volume
Gym賣點係多啞鈴有barbell
個個都主力freeweight/machine為次
5-30磅新手期都未過就話兩對db夠玩
減唔到重關入gym咩事?唔識控制卡路里賴地硬?
iherb綠店
即係練speed+power就係9 fing fing?
我反而覺得barbell推胸有種唔平衡既感覺,係咪關左手右手發力問題
純粹覺得BB start 易過db冇咁易傷

Db 50上個吓已經好撚淆

重量反而唔係好大分別 bb只係多嗰10
力威健身 只練上身
gene係講緊推胸上唔上到3餅4餅
營養 睡眠 訓練 做好呢3樣先
30磅女人都推到
拿 你分清楚先
一般人呢 不論男女30磅都係唔夠操既
你唔好自己廢就賴落一般人度
你覺得夠操,做到你自己想要既野,你自己滿足,咁呢個係你既標準
唔好乜撚都一般人一般人
通常d廢人成日會話一般人乜乜乜就夠
老實講 有啞鈴同bench的確係夠操
但一個正常男人起碼要每邊35kg先夠操啦
努力操返半年-一年bench press都起碼20-30kg啦都仲未計深蹲硬拉
15磅操條撚咩
我睇撚死佢呢d撚樣 轉個頭同fd講自己係鋼條身形
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞