好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
明你講乜,但呢啲係理論
改變一小步,先有機會走更多步
如果連一小步都未改變到
講其他只不過係空中樓閣
因為你理解錯咗咩叫笑貧不笑娼
伊斯蘭女人包頭唔比出街都改變唔到父權主義喎?
你如果賣一樣嘢無人買你都轉賣其他啦
供求係互相你要禁止埋男人買先得
不過按照你邏輯,做黎生其實都係物化緊自己係奴隸
咁點搞
係啊,後續已認,但無影響我論點喎
三教九流嘅下九流中排最尾,咁都唔係中國社會入面地位低?
但男人之所以有咁多錢可以拎去叫雞,喺班女權眼中何尚唔係父權社會底下男人嘅得益嚟
冇理解錯
純粹提下你本身理解錯咗

我唔覺有人提倡有人推崇做雞
只係滿口仁義道德
自己又鐘意叫雞

好多民族都係咁
呢個咪同門徒入面劉德華既logic一樣? 係佢地要食毒品昨喎

當然呢個問題唔係咁簡單,有人覺得所有妓女都係被迫同被奴役。
但係香港呢個女性就業甚至比男性更簡單,相對做雞既選擇更多。你都覺得係男性責任?
買女人個閪嗰啲錢都係因應父權社會底下男人嘅得益嚟咋傻閪
口裡說不,身體卻很誠實去推崇做雞文化
你唔好自己講理論然後話人地係理論先係認知方面,事實上你腦部認知就係靠不斷stimulate去形成receptive field,當你接受資訊就會分辦同receptive field 既correlation 最強既訊息,用女權平權只會增加性別區分,你果一小步就真係講得好空爭取女權係女性權益某一方面大於男性既時候,就有因為女權而出現唔公平既情況增加既趨勢,而已經開始有男權出現既趨勢,到時女權只會backfire
咁既logic都幾痴線,就算商人賺錢其實都要從低下階級既收入賺番利潤番黎。
而就算窮人,都有機會睇醫生用服務,但醫生人工高。唔通反而係窮人得益咩
照咁講 李嘉誠日日賺我啲錢就係依附住我呢啲窮人
都幾認同最尾個句

好多女人口講平權
但就會用性別之特別拎盡好處

淨係好似要人換水
大把女就即刻話男人老狗幫下手啦

唔係針對邊個女人
只係話如果達真平權,個班女會失去特權
佢哋點會捨得
我咪話供求係互相
如果唔比賣,咁一定要禁止埋買
無話全部都係男性責任
如果只比買唔比賣,咁請問對買賣雙方既威嚇性有幾大?
點有效阻止男女賣身?

利申我對男人女人賣身都無偏見
現代社會嚟講賣身根本同男權女權都無關
只係明買明賣,生意嚟
就快1001 大家有咩想講就總結埋一次過講出嚟喇
請儘量講道理 唔好人身攻擊 唔好打稻草人
唔好再亂標籤仇男厭女
仲有身體構成既分別同社會價值既分別係需要關聯先同連結埋一齊,身體上結構既分別只係決定區分既難度,唔係價值觀本身上既難以區分,當你第一下既區分唔係以性別作區分,以性別作區份既weight已經會細左,當有更多weighting係性別之上,你既身體上區分根本唔夠其他野重要。
總結:
佢係一隻顛覆父權嘅雞 我地應該尊重佢革命家嘅身份
女權鬥士潘鳳以及email同理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞