好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
咁反而你理解錯白水意思,篇文根本唔係想解釋惡毒言論嘅主要原因,因為好簡單,咁撚多人鬧,有人貪過癮,有人憎人富貴厭人窮,有人覺得做得性工作者預左,你要講邊樣先係連登甚至網絡上言論嘅主流可能真係要做普查先知,但係以上都唔係重點,白水篇文只係想係呢次事件中有人認為"有人覺得做得性工作者預左"呢個講法做分析,研究背後有咩因素令佢有咁嘅諗法,所以文中對於單案件係甚少題及,因為唔係重點,而文章亦唔係想證明厭女先係言論嘅主要成因,因為講呢啲都已經無意義。
係 其實骨子裡都係父權 同共產黨一樣 口講民主 實則獨裁

人哋講哲學篇篇文都有難度比觀眾睇
想問中二嘅位係?
咁係咪要為左呢啲仇女言論又吹風話要連登實名呀
邊個位見到只得厭女無厭男?
你返工唔係商品化咩
搞清楚先 人哋冇唔畀你討厭任何嘢同發表任何意見 人哋只係發表意見去探討你點解會討厭同咁樣有冇問題

唔好咩都用言論自由做擋箭牌 你要繼續講冇任何人阻到你 最多咪屌你兩句
咁鋪路學大陸搞網上實名啦 既然網上啲言論咁變態
以我理解白水係想做一個延申討論
延申討論主題的而且確唔須要同事件本質完全一致
只須要部份重疊就得

我亦都唔應該話佢錯
我應該話白水係哩個時機出哩篇文
有可能加劇一部份人對父權一詞嘅濫用
啲現代左翼人仕諗野係好笑
如果性開放就係挑戰父權
咁但呢個性開放仍然由男性定義
就咪又去返父權
你將個父權由傳統印象搬去新價值咁就叫挑戰咗
你反共,佢就屈你反中
你反中,佢就屈你反華

你講做雞問題,佢就屈你話佢抵俾人殺
你講社會風氣問題,佢就屈你仇女

一鳩樣
唔只連登啦
班撚樣為上位 可以鼓吹上網實名
咁就個個都係道德撚 中國係最偉大
呢個係你嘅方法同另一個議題 有冇問題同點解決係兩個層面
你而家咪瘋狂用自己想像力
假設咗
1. 人哋真係有做雞
2. 人哋係暪住男朋友做

其實呢堆嘢由頭到尾都冇資料顯示過
你自己撇除呢啲假設
再反思下自己諗嘅嘢啱唔啱
荼毒室page係會keep住對現今時事延申作哲學討論,前排Oscar都有講幽默,我諗只係荼毒室都無諗過會比人成篇文扔上連登,仲要上埋熱門
其實連登仔係好支持美國基督教嘅原教旨保守主義,一睇就知呢班係道德塔利班。好適合做耶撚
好神奇 咁多正評 當初點會俾人洗到版
係呀,佢仲預埋呢篇文會令到連登直接陷入內戰,最後實名制埋,成個室仲會因為呢件事立功,入埋政府內部,過幾年做埋國家主席,五十蚊都慳返。

認真講你睇下佢哋出左幾多篇文先啦預咗上Oscar嗰篇又唔柒上?
ching你思維都幾跳脫㗎喎
點得出呢啲結論?
仲要你quote嗰幾個都唔係講緊網上言論
係講緊成個社會嘅社會性問題
而家咁既政治生態任何野香港政府都可以發大黎搞喎
如果因為呢啲野起咗個風向 到時搞網上實名 真係唔該你哋到時唔會話香港冇言論自由
自己睇返啦自己以為就話係主流
佢地大部分都唔會理性討論,第一句就係雞係公廁
呢啲人嘅思想根深蒂固好難改變,要改變嘅係下一代嘅social norm
痴L線on9 仔
上次屯門見到salt 叔成班女圍住
唔好覺得你自已等如“零” 就人人都係咁!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞