好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
連登比IG 打手攻陷
有成千個活躍會員
最多10%偏激言論
成班入嚟屈晒成個連登
你唔當人哋嘅勞動同business risk係勞、唔睇一將功成萬骨枯下幾多人賣相冇人幫襯
咁梗係個個「不勞而獲」㗎
當然明,而且正正係我想講嘅點
就係唔可以用"幾千年嘅娼妓文化"嚟定論"父權社會推崇女人做雞"
自己有親嗰啲就唔俾,無親嗰啲就推,呢種推唔係推崇
你明唔明個分別喺邊?
中國社會講嘅一夫一妻多妾,班妾喺夫嘅眼中咪就係雞嚟囉,不過係私家雞嚟啫
你明唔明?
尋日都有個強國女人比老公斬死
新聞流量完全唔同
究竟係仇女定仇IG 假相騙徒
心裡有數
咁講預左得罪大班IG 騙徒
佢地就係要係男人身上搵食
人性嚟
慣咗一個規律,要佢脫離嗰個規律就會抗拒
甚至擁護規律
所以咪有大婆地位高過妾,甚至妾要服侍埋大婆
自己個女要嫁都唔會想佢做人妾侍
你明唔明?
雞嘅地位當然就低過大婆啦
大把窮等人家都不知幾想自己個女去大戶做妾侍
睇嚟你都係唔係好明
你呢個論點有啲弱 香港人正常都關心香港人多過強國人
講新聞流量,淨係:
發生喺香港
兩個當事人都係香港人
女事主有ig有followers
...都已經會造成流量不同
仲要本身未知乜事,個個查緊案嗰陣,件事已經高流量

心照啦
好似係你唔明,我再講多一次
你依家講緊嘅,咪就係唔係"推崇"囉
一樣文化若不被推崇,早就被淘汰啦,點會存在幾千年?
你果然係唔明
笑貧不笑娼

推崇與否同存在與否根本不存在必然因果關係
中國社會唔推崇侮辱死者,依家都日日有人侮辱死者啦
班友最鍾意出POST「身為女人我都覺得女人好垃圾」以示自己清泉
次次睇親入面一堆狗公附和清泉樓主就笑到仆街
一講到父權就廢咗成篇文啦
咁嘅質素都讀到哲學系PhD,乜依家中大哲學系淪落到咁嘅程度
個人層面同社會層面你都唔識分
你都係留返啖氣暖肚好過啦
你駁唔到就潛啦
駁咗你啦,你睇唔明呀
你駁唔中point啊唔識字去查字典啦
你果然真係唔明
你返去幼稚園重讀先至嚟鳩噏過啦
你特登或無心用錯字,結果將件事扭曲咗,仲以為自己啱,不如返去飲奶啦
我明你講咩但只能講憑咁少既證據去推斷佢好大機會係誠信問題而被殺係太武斷
或者用一個簡單既類比去講下
有兩個人嘈交,一個不停挑釁話夠膽打我,對方如果真打就法理上傷人但道德上我地會理解佢點解咁做並同情佢,最多笑佢蠢

但首先我唔認為放係謀殺上可以用同一個概念去理解
除非你既同伴被殺或者自己面臨殺機,否則我唔認為一個人有合理道德上原因可以殺人

所以你講張棋忠既例子,我同樣唔會同情佢,因為佢有好多方法去處理面對既問題只係佢選擇錯誤

所以就算今次件事真係如你所講既原因,都唔代表佢男朋友做既事值得同情,亦唔認為死者做既事係惹黎殺機既合理原因
所以你話佢自招殺機,其實個問題唔係落係施害者點處理件事咩?

簡單黎講我認為除非涉及危害生命既情況,否則人無合理理由去殺一個人,無論佢遇到咩問題
照你嘅邏輯,日日全世界各國都有人殺人,唔通各國又推崇殺人
將個人層面同社會層面撈埋嚟講,仲要覺得自己無問題,真係戇撚柒鳩
你都係窿返入你老母個臭閪度,唔好亂咁吠啦
捉住point反駁果d唔見你講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞