好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
你對你祖國好有信心喎
今次係好機會比人思考到底問題出喺邊,唔只女性,男性都有責任,白騎士都唔少,只可以講呢個係共業,亦唔可能全世界都支持,男女都一樣,只能夠講慢慢令呢樣觀念變成主流嘅價值觀。
掉翻轉,傳統父權社會下既成長既女性,佢地自己都可以加害番其他女性 (例如大把上一代阿媽會迫自己個女一定要結婚生仔先叫成功咁)
出現了
一黎現實好多時都會戴假面具做人, 佢地自己都知呢D on9言論係現實唔撚講得, 一講一定比人屌撚到仆街
二黎班所謂「厭女」撚除左班傻閪弱智仔之外, 仲有班人係別有用心帶風向既
認同

其實都有原因係對於情侶之間不忠行為冇一個機制/法律去保護到其中一方 先有呢啲事件發生
呢啲所謂厭女分析好多時只係自圓其說 (我唔否認厭女存在)。只要有咩睇落關女人受害事就可以屈落厭女既框架到。
例如佢可以選擇性引用女人被殺、被侮辱。但要證明厭女,起碼要有其他野support。

而家睇落係連登仔對雞harsh 、對女性harsh。
不過你睇番連登,其實係對乜野都harsh。

老人死=廢老抵死
警察死=黑警
小孩意外死=死仔無人管抵死

基本上任何野有得屌既,佢死就係抵死。

如果講做雞被連登仔屌
咁做金融、做醫生、教畜都大把人屌。
從來冇反駁過只係單方面鳩屌渣嘛
厭女言論唔一定要係討厭女人、帶有仇恨地評價
一啲對女性刻板印象既言論都可以視為厭女
呢個社會的確依然仲有好多
呢位哲學警察根本連篇文都未睇就屌
或者女權思想ultimately係想人可以有返自己選擇,而依個選擇係唔被性別定型所限,我可以選擇戴唔戴bra,我可以選擇打唔打赤膊,拍拖男同女都好,都可以選擇AA/比人請/請人食
拉,做雞易過做鴨
冇人阻止男人去爭取
例如男人化妝、游水著衫、做家庭主夫
不過當有男人真係咁做嗰陣,女人未笑已經成班連登alpha male埋位話人基佬乸形啦
自己笑完仲話女人做咩唔幫佢哋爭取返男權,知唔知醜㗎
我意思女性唔好接收因「性別」而有嘅福利,男性亦唔好比呢啲福利,呢個係對父權思想嘅反抗行為嚟,並唔係想講女人男人唔可以乜乜乜咁。
有班人玩膠
其實可能反映既係連登無同理心。而連登男會員多(好似係)。咁對女人缺乏同理心既言論多又幾奇呢
Jm9 人地係講緊理解篇文嘅難度
根本唔洗討論
會講到著少布,po性感相就係雞 果班人根本係玩膠佢地唔係認真 你同佢地認真做乜呢
話人賣相係電子雞、po對話圖證明條女賣春 果d就見得多
所謂玩膠就更加不值一提啦
班柒頭亂講野比人屌就扮撚哂野話玩膠勿認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞