好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
冇錯 其實件事就係咁

再講白啲 根本就係
A望到B可以周圍打卡
食好嘢 着貴名牌
於是B一被話疑似背住ex做性工作者
已經輕鬆搵好多A辛辛苦苦都搵唔到嘅錢
咁於是A咪討厭、妒忌B

A可以係男 係女
(可以係一班人 唔係一個人)
B亦可以係男 係女 都一樣

所以講到去咩父權體制下點點點
根本就錯焦點 唔中point嘅其實

我又一樣跟隊 利伸多次呀
我唔係討論 話瑜珈女抵死
而係講緊,呢件事個本質其實只係咁樣
廢事樓上個衝動撚
唔睇文又當我係話緊瑜珈女抵死
P下圖出嚟賣都罪不至死掛
係某班社會垃圾將太多感情放係一啲只見到相嘅人身上
同雞無分別,你都無解答做雞何罪
0分
你不如照下鏡問下自己
有幾多女人會因為你講垃圾留言而想同你上床
真 終於見到有人講依個觀點
成件事根本唔係咩男女權 仇女 道德問題
而係典型香港風氣 睇人仆街最開心
條女係唔係雞唔雞根本只係比一個正當性咁解
元朗肥婆被殺就係肥人抵死
下一個死係窮女人 就係窮人抵死
係度吵男女權 道德問題
根本就中唔到個問題核心

大家睇吓啲facebook group
啲狂咬「連登仔」(稻草人)
嘅7成都係女網民嚟
仲要有啲係潑婦式罵街
發哂神經咁

乜乜物懲罰機制
睇精神科啦
呢啲真係似思覺失調

特別係Sxxx Wxxx
睇嚟又一隻失敗主義狗
唔係咩都拉到父權,係你本人好父權姐

1.我仔女嘅身體,佢自己決定,我又唔會推下海,但佢要賣我都唔阻止。
2. 用肉身賺錢有幾閒,你想打飛機上thisav,人地女優咪又係用肉身賺錢唔好睇lo
lol
「我就係道理」
「我精通西哲文學分析哲學康德純理性批判之流歐陸哲學存在主義這些浪漫的廢話通通都曉」

癲夠未

精通嘅妳就直接用真身
畀人睇邊間U嘅邊位教授
然後即刻收哂妳口中嘅兒登仔皮啦

真係有料嘅
係唔需要開個鬼account
post出嚟完全冇人理
冇人like咁可憐
但又要有所謂二百人follow咁可憐

睇醫生啦
那些女性就是挑戰了父權社會秩序的人。而且厭女也不是指某個特定個體的個別行為,而是一種社會體制

用返呢點就可以解釋到 係父權女性眼中呢啲女人係壞女人 唔屬於佢哋嘅一群
班女扮到自己好respect隻雞咁

講返明先
我冇話過單案件死者係雞
但個問題係佢哋入哂連登仔數
但明明連登呢度
主流係負評炸到呢類言論飛起
成班人唔肯面對

btw
你哋有冇睇facebook group
班厭男嘅女網民啲留言?
佢哋係咁話連登仔溝唔到女
你哋睇吓佢哋icon

黐線,咪癲啦
看得自己那麼重
唔係以為有男人想食妳呀嘛
🤮🤮🤮
父權制度係部分女loser因妒忌男性精英而發明出黎啲產物安慰自己嘅產物
同咩毒撚話港女拜金 無產階級話企業家剝削自己有異曲同工之妙

LOSERS
雞係反抗父權嘅象徵 我建議你多d講
正如一個人死左 但生前講過類似黃嘅嘢 我地都會不理其真實政見叫聲手足先
女loser將自己既失敗瀨落父權到係咪會令自己望落無咁失敗
好恐怖
以為啲仔
有條J嘅都係想溝佢哋

佢哋咁樣
同自己口中啲吓吓話人係雞

又有咩分別

我係女人都睇唔過眼
大家可以睇睇facebook group
呢班厭男嘅女網民

佢哋主要嘅心理機制就係:
「啲男人想溝我,溝唔到我,就憎女人」

其實講得出呢類說話
即係反映咗其實呢部份女網民
就係用自己曾經reject啲仔仔嘅經驗
嚟去投射落喺所有男性度
同時間,都睇得出
溝親佢哋嘅男性
正正係嗰班佢哋內心好憎嗰種男性

理由點解
不攻自破
呢個世界
有因有果

所以呢班女網民
見返啲好似以往追求自己
而被自己reject咗而憎咗自己嘅
嗰類男性嘅言論
就會triggered咗
挑返起個仇恨同敵意
覺得呢度嘅人
就係嗰班以前自己好憎嘅男性
於是就打哂稻草人
屈哂連登仔嚟發洩仇恨

內心嗰句就係
「點解溝親我嘅,都係呢啲低分男性😡」
惱羞成怒

將自己嘅自卑心
投射喺男性度
終於發展成厭男

真係好多HATE

我係女人都睇唔過眼
之前個帖可能語氣重咗,喺度同你同另一位C HING 講聲唔好意思先

白水篇文係咪錯焦點?其實佢係講緊,死者有一個「唔合乎男權社會女性形象而過豪華生活」嘅形象(呼應白水篇文第一個問題),而呢個形象好快被網民認為「佢就係咪性工作者」,然後有人走去起底,同埋有張19 cap 圖,再群起指死者有俾人包,所以活該(呼應白水第三個問題,亦引發大家思考問題二)。白水由呢幾個發去剖析網 民呢個行為嘅心理,我覺得個焦點未至於脫離LIHKG上嘅觀察。

試諗下,如果係調轉,「大隻靚仔健身教練酒店被殘殺」,然後喺佢IG 見到好多型仔相、出海相,會唔會咁快就得出「哦,條仔一定係出嚟做喇,抵俾人做瓜啦。」呢個結論?如果唔會,咁即係好明顯喺思考同一事件發生喺唔同性別上嘅時候,思維係唔同嘅。咁你認為白水嘅焦點有冇錯?

至於你話佢哋喺IG 高調展示豪華嘅生活係俾網民毒舌原因,第一,可能呢班人都唔為意,佢圈子嘅生活一向係咁,只係觀眾睇唔順眼佢地嘅生活而仇恨佢地。而佢地其實冇嘢做錯,至少佢地冇因為觀眾過唔到佢嘅生活而奚落你地。
甚至乎佢地可能一向都有做好事,只係網民睇唔到/ 當睇唔到。然後一出事就即時諗到佢係「二世祖/ 貪錢女」,再毒舌一番。

點解我好似好激動?對一個人施以咁嘅毒手,呢單案其實幾凶殘。但網民嗰種冷血言論加上一路以來都有嘅slut shame ,我覺得係好難接受。

以上。
影人奶鮑都係咁
明明偷影人果個唔岩
但個focus 落奶鮑男女到
根本睇人仆街最開心
所以網上講野唔使認真對待
根本攞呢單野就話連登仇女係炒熱度
而且
從來都冇人證實過
連登呢班accounts嘅性別身份

即係從來冇排除過
女會員講衰嘢,再正評啲衰嘢
製造個賤男型象
影衰男性
從而拎道德高地
批鬥男性
呢個可能性
反而facebook
就見到一大堆
係厭男嘅女網民

呢啲就比較係真實有依據

而現今好多高學歷女性入面
愈嚟愈多女性有厭男心態
好唔健康
自己恨嫁、恨有男人
但溝親自己嘅都唔係dream man
呢種長期嘅心理落差
再加上佢哋年紀漸老、就嚟停經
心理上就變得更加扭曲
發展成好危險同變態嘅仇男心理

而佢哋展現仇男嘅方法
往往就係追求喺法律上
更加嚴苛去打壓男性嘅micro-behavior
同埋收緊言論自由
唔畀男性批評女性
但自己就繼續enjoy個不對稱性
自己可以屈人毒撚
但人哋話佢係x就要ban

呢啲就係佢哋為咗滿足
佢哋長期壓抑嘅變態心理
而對男性作出嘅基於幻想被害
嘅報復

你哋有良心嘅人
睇吓佢哋班人個樣同埋言論
個個都扭曲哂
完全係嗰種
冇男人要自己,又恨有dream man
長期心理同性壓抑嗰種樣

希望真正公義嘅人
睇清楚件事
唔好畀呢種唔健康嘅厭男文化
侵蝕咗文明社會

Elon Musk收購Twitter嘅心理
我諗大家開始會明
因為畀偏幫女人嘅平台風氣嚟揸莊
永遠就會變咗講真相都可以ban同禁言
甚至黑白顛倒
充滿詭辯
詭辯反而勝利

所以大家要小心
特別仲有各位女孩子
我以一個女性長輩嘅身份鼓勵妳哋
唔好畀呢班長期性壓抑嘅厭男婦女教壞
好好保護健康、男女互相信任嘅
美好文化
共勉
Ladies and Girls
屌又Generalisation
講少左臨去美國幾個鍾都去酒店開房 咁都可以諗到係去做雞 唔係正常人 正常人都知去訓下覺
當你嘅想法係女人=上床 咪正正中咗篇文想講嘅嘢
點解每個女人會見到你就會考慮同唔同你上床
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞