好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
唔正確

針對嘅唔係做雞
做雞光明正大咁做、冇用瑜珈掩飾、冇暪男友做
我十分支持

依家網絡公審一個人
往往都唔能夠用 「證據係咪十分充分」去判斷
我地冇公信力足夠嘅搜證人員,去搵相關人士聯絡

根本就靠網民嘅常識、直覺去判斷㗎啦
有乜公唔公平?
有運動tittle 有暴露到令人感到不雅、毫無美感嘅照片
就算未有所謂對話
好難唔令人有所聯想喎
有埋更加 唔使諗啦

網絡公審就係睇常識㗎啦 好出奇?
下下用到毫無合理疑點嘅
咁有幾多證據都可信性存疑
咁大家都唔好惴測啦好冇?
成個討論區封咗佢啦?
乜嘢網絡事件都可以唔使討論啦 好冇?

因此 情仇恩怨背後係咩原因
估佢暪男友做雞 而男友又咁啱癲嘅 引起殺機
一啲都唔出奇
係普羅大眾嘅常識推斷

坦白講
網絡公審都喺每個人心中有唔同道德標準
其實有乜好拗?
憎就憎 唔憎就唔憎
審完又判唔到被審嘅坐監
過一排又冇人記得㗎啦

就算被告上庭作證
辯方所拗嘅都唔會係真相嚟
法庭唔係搵真相嘅地方
只係喺程序上能唔能夠推論至毫無合理疑點
更何況網絡公審? 你永遠唔知真相
只可以推斷最貼近真相嘅理由
唔認同係過分保護,應該係調返轉我地無乜care過其他性別(特別男性)嘅人係呢個社會受到嘅壓迫,我覺得男性係現今社會受到嘅壓迫絕對唔比女性小,所以最理想唔係降低對女性對待同保護,而係提升返對男性嘅保護,但最慘係女性都話會有啲組織或人會為其發聲,對男性就少之又少。
巴打支持你
係根本唔中point
講嚟講去係誠信問題引發癲人嘅仇恨
係死者唔好彩識着個武松咁癲嘅人

鬼唔知父權壓迫好多人咩
借連登嚟踩連登仔呢樣野

同埋做雞冇問題
唔係暪男朋友 唔係扮正面瑜珈導師咪得囉
因為屈連燈就可以討好女人同一班喜歡刷女人鞋的男人
睇下COMMENT幾多人受落
果班話唔好標簽連登仔嘅先係最令我諗唔明
其實大家都知道講呢個topic果陣
講嘅連登仔唔係指100%所有連登仔
你又明,我又明
所以唔係好明咁執著個稱呼係有乜野意思

想知如果你哋嘅稱呼標準係要執著得咁精準嘅話
人哋講「港女」嘅時候
你哋係咪會衝出嚟clarify話唔係所有香港女仔係港女
幾時為厭男平反?
Too long didnt read ✅
咁再講張棋忠殺妻都可以同前緣無任何關係啦

好多時殺機非一日之寒
睇一個人睇佢身邊嘅朋友 同佢日常衣着工作
就可以推斷人

佢係雞 而有機會暪男朋友做 而且坐地起價呃人
令疑兇產生怨恨
加上
兇徒係癲癲地 又極度偏執嘅 有乜做唔出?

而死者明知條友癲癲地仲去私人地方赴約

咁促成罪案發生又有乜出奇?
搵唔到真相咪出少句聲囉,唔出聲係咪會少忽肉? 依家個個唔夠證據唔係用常識推斷,係用妄想鳩估,個個當自己通靈王,鬼上身,憑幾張濕鳩圖就當真不如去試當真應徵編劇啦
依家唔係講應唔應該
係犯罪學角度 同當事人兩者嘅衝突去睇
有邊啲原因促使罪案發生

兩者有冇得避免呢?
有而冇 會唔會雙方都有責任呢?

定還是兩者係注定咁樣了結關係?
啱呀,我話條仔無食早餐肚餓先殺左死者想煲湯飲都得,有乜出奇,橫掂都係鳩估
佢地根本唔會明 嘥氣啦
篇文對成個現象都唔中point
你唔好顛啦,關於呢單案件,極大部份都係可憐條女,
你睇返所有關於呢單嘢啲post嘅正負評先啦,
唔該你地唔好老屈,唔好被迫害妄想症咁啦,
好似覺得全世界男人都想強姦你一樣,都痴撚線
講黎講去都係嗰三幅屁
咁只係程序,但個結果必然係更男權。

如果sugar daddy普遍化,個結果只會係一個有錢人有好多個伴侶。而多數女性只係個男性既其中一個伴侶。

呢樣我覺得女性權益絕對係差過有道德既環境。

如果你話女性都可以有好多伴侶,其實係唔會。因為有錢男性(5-10%)遠遠少過有吸引力既女性(30-40%)
咁張棋忠呢
老婆針鋒相對 個個都憎就可以被殺?
但好多人同情教授喎

每個人道德底線
同埋佢行徑思維係咪偏執係有所不同

只不過死者做嘅嘢不合符大眾道德期望
欺瞞做雞事實

正常人冇乜所謂好快move on
但唔表示冇人憎佢喎

但佢依家好似遇着水滸傳入面嘅 武松
見不義之私情
就手起刀落 殺死潘金蓮同西門慶

咁依家佢地兩人相遇
促成罪案發生 係合理

法律上 人權上係唔應該
因為你會喺承受沉重代價

冇話道德上應唔應該
因為都係有排拗
憎唔憎 真係出自人地把口、人地個腦
你管唔到㗎喎

依家死者咁死法
因為有好大機會佢嘅誠信問題
好多人都唔會有勇氣以身試法
亦唔會似兇手咁偏執瘋狂
先至覺得 死者抵死

咁係印證咗死者喺大眾角度
並唔係責無旁貸
一啲責任都冇
佢亦都係殺機嘅部分因素

講嚟講去
但唔等於見親呢啲人就用謀殺去解決問題
講梗會唔會有機會促成罪案發生
姐係個結果就變番200年前既中國咁。有錢佬10個妾侍,皇帝3000個後官。

女人係一夫一妻道德社會下點多數情況都會有享有一個男性既全部。
係sugar daddy社會,你點勁點靚性格點好,你都係同人share老公。
唔該用返同一個標準
你公審人果陣就冇所謂,就係網絡生態
咁人地反駁你公審你
都應該係冇所謂係網絡生態
再講
網絡公審係靠常識
但今次就係偏激到唔係常識先有迴響
一啲現實唔敢俾人知
網上匿名先講得出嘅
我唔認為係常識
其實唔得,無隨機採樣
本身係某一個立場先會㩒入去嗰post
你攪清楚一樣野

法律上私隱保障死人係不計算在內
死左的已經不是人,所以無公審人呢回事

反而你屌9的果班會員就係生存中, 所以係你攪公審
與其話仇女,不如話有大班五毛帶風向
來來去去開post同一班,一開一日幾個
一啲現實唔敢俾人知
網上匿名先講得出嘅
我唔認為係常識

露底了,又係針對網上匿名制的人
咪姐係近似屎家軍果班友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞