好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
你google吓三教九流再講
笑撚死
冇錯 巴打講得好 我再補充下 男人一定要有男子氣概 陽剛氣 一定要有180要高過女人 呢啲都係對男人嘅壓迫嚟
咁假如係sugar daddy/包養呢類會唔會就係父權下既產物呢?
根本係性別定型問題
我咁睇 其實冇直接嘅關係
你一定冇睇白水篇文
大把嘢係Google搵唔到㗎死老嘢
不嬲有一大堆人盲目跟風畀分,使乜咁CARE?
依附父權嘅產物所以唔算係直接關係?
日本班雞叫做雞做「爸爸活」,點會唔關父權事呢女權臭閪
呢啲問題係男權社會用嚟控制底層用
如果唔鼓吹男女性應該喺社會上擔當乜嘢角色
社會上就會出現好多空缺

正如你老細一定用人用到盡
你大力就梗係叫你勞動
同你講你出力先係好員工
然而無人關心你到底想唔想勞動
久而久之你會以為自己真係只適合勞動
唔識就去學啦,無料唔好扮四條
正宗一條濕鳩
補充,我意思唔係女權社會就唔會出現呢種控制
只係目前女權出現破壞父權主義唔係壞事
部分女權爭取緊既同樣都係男性權益
當父權主義失勢,平權先有機會真正出現
錯,只有唔用男女區分先有平權出現,女權對於爭取女性權益係走岩路,但對平權係走錯路。
我唔係咁睇
所有嘢都需要一個過程
父權主義對男女性既毒害太嚴重,無辦法即刻改變
而女權主義興起會令人對性別議題多咗思考
我認為女權主義只係通向平權既其中一個踏腳石
而且可以繼續調整改變
至於消除性別呢樣嘢今個世紀絕對無可能做到
你睇仲有咁多男人同女人沉迷於父權社會比既人設就知唔work
另外絕對平權無可能出現於本世紀既原因
其一因為肉體依然存在,即性別分隔係必然存在
性別對人類先天帶來既影響無得唔需要考慮在內
其二係因為科技未做到彌補先天帶來既弱勢
只要知道人除左性別仲有好多唔同既分別,基本上性別既影響就會愈黎愈細,而制造另一個性別區分,只會加重性別既影響,例如係討論父權既時候,你唔會理男女共同之處同同性之間既分別,只會令性別定型加深。
今日係平權踏腳石,他日會係跘腳石
你咪無料扮四條囉死老嘢
返去幼稚園重讀啦死老嘢
個個似你條肥閪咁得閒周圍做女拳衛兵咩
所有嘢都有好有壞啦
正如你反共要可能要經過多年革命
策略仲要不停咁變,兼且一定要具破壞力
天時地利人和先爭取到可能性
但你試下提議而家直接再選過個黨(平權)
有鬼人理你
我覺得係依附喺金錢 男人肯畀錢咪服務佢咁樣
想要廢除父權社會,首先女人唔好再拎自己個閪出嚟賣,物化自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞