好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
真,而家香港最大問題就係鍾意一嚟就label人。有咗敵我前設之下根本上冇辦法好好討論

呢個問題其實唔關連登事,只不過係佢匿名性將人性黑暗面放大咗,如果facebook唔會亂ban人其實都會同連登差唔多。而家啲人習慣咗圍爐,少少唔啱聽就好容易好大反應
連登的確有班痴線佬喺到,人哋話連登仔都係嗰班痴線言論嘅人,既然你自己冇講過依啲說話唔使對號入座嘅
講真我咩都唔仇啦除咗冷嘲熱諷嘅人,但我都唔會話連登風氣唔係所有女都係雞,事實上連登就係咁痴線,指出佢嘅缺點唔一定要佢冧,而係想改變(雖然冇可能)或者警揚頂唔順嘅人真係唔好睇連登
點會有人會覺得佢偉大
只會話係cheap雞
好多畀大學gender courses
啲婦團lecturer洗咗腦嘅女學生喺度
屌,咁你係咪同全香港人同一環境啊懵撚
淨係識得口爽係到屌人口臭有閪用咩

講學術你呢啲懵撚淨係識得係到情緒宣洩,咁中意爽自己匿係房打飛機咪得囉
測下智商先啦
有少少俾黃藍影響到
從來政治光譜都唔應該非黑即白咁狹窄
但無奈當時氣氛高漲
然後到而家想檢討就會俾人話炒車瘋狂笑同回帶,跟住就會出現互含,然後成個討論就玩完,諗起都煩
我諗最早應該係「五毛」呢個terms誕生嘅時候就開始有呢種跡象,相當年大家都係一聽到相反意見就一句五毛close flie
哲學就係咩都探討㗎啦,有時啲好簡單嘅嘢都係哲學問題嚟
其實唔知點解你會覺得你被標籤
就算我日日上連登
連登d po話 連登仔真係xxxx(貶義)
都唔會所有連登會員入去屌個po 反而好多正評
因為我地唔會覺得係話緊自己囉或者同意個po價值觀
定你覺得我換番連登仇女撚你會舒服啲?
你咪就係同佢地一樣
淨係識標籤晒所有人做同一種立場
個腦無辦法處理多元思考
你自己標籤完人地
然後又話人地做咩要當個標籤係形容緊自己

咁你覺得係咪你問題呢?
咁係你對號入座喎
就算我日日用連登都唔會覺得自己係比好青年講嘅人
Even呢個po都大把人夠唔覺得自己係所謂嘅「連登仔」
Sor9我真係以為「連登仔」唔係泛指所有上連登嘅人係common sense
比個簡單例子你 成日話「港女」好西又乜乜柒柒
你係咪覺得港女=全港女性?
如真係學街
好青年荼毒室係要搵幾多%有參與討論的人係批評死者
呢班人幾多%話懷疑死者係雞
呢班人幾多%講過雞就抵死

而係香港只要有咩事就講自己支持女權同譴責人父權就係呃LIKES神器
所以點解好青年荼毒室呢類節目係會慢慢自己摺埋, 去到一個位就會玩誇大標籤抹黑
有時真係唔識收囉,五毛就實有嘅,防範係好事,但真係唔係個個都五毛嘅
仲有都真係幾煩,因為你認真同五毛討論就代表佢成功咗,但你如果咩都當五毛又唔好

最弊係要分都真係幾難,所以我通常唔會因人廢言,除非佢講嗰啲嘢全部都係垃圾廢話從來冇block過人,即使係啲認證嘅傳奇五毛我都冇block 因為已經認得
但講又咁講,有啲低級玩膠玩到好似五毛咁,又抵俾人屈嘅
認得某啲知名玩膠user去到某啲大事真係會唔玩

但認真,我認為黃藍無中間嘅二元思想唔識收都有屠毒連登,因為有某部份人真係可以咩都用二元分化去睇,連興趣都可以二元
咁你所講既連登仔係佔成個討論區多數定少數人?

如果只係佔好少數人
你用連登仔呢個代號去稱呼佢
係咪無形中中傷左其餘大部分無你所講既特徵既人?

你咪就係犯左同白水一樣既錯誤
以偏概全
將一少部分人捉出黎然後標籤做所有人

至於你最尾港女個度
好明顯女人聽到你咁講就係會嬲
你用得港女呢個term就係批評緊大部分香港女性

所以係你語意不清
你一就話"某d連登仔", "某d港女"
當然可能任特登模糊個term黎大包圍啦
你仲柒吓柒吓咁 Aqua起碼仲叫有少少生意 唔似你咁
但好奇怪
喺連登開post
Generalise「港女」
會被負皮同反擊到黐哂線
即係普遍都覺得係「港女」等同咗香港女性
不容你批評

其實女性嘅gender sensitivity係特別強
當然你會用其他野駁我既

我直接舉個正經例子啦
如果有班香港人係支持中共

跟住外國人就話
香港人係中共忠實擁護者
係民主既叛徒

你覺得咁樣合理咩?
一間公司入面最蝦女人 最鍾意笑後生女係雞既,不嬲都係女上司
因為連登同高登好唔同

連登有好多女user
以前高登俾社會標籤左
所以比較少女人同師奶

連登普及程度高好多
同埋溫和好多
事實

女仔啱啱出嚟做嘢
畀中年女上司蝦到黐線
反而啲男同事上司(呢度女網民口中毒撚)
最維護佢哋

但唔知係咪呢度啲女網民
未經歷過呢啲嘢

定係根本冇條件經歷
另一種形式既父權
代表女性既性同身體都係for金錢上強權男性

甚至係更男權既模式因為一個sugar daddy可以包N個女仔
再比多個例子,一個家族入面男人係好少蝦個新抱仔既,但奶奶/D姨媽姑姐就會
廣義既父權係

所有野你能夠用男女性別黎分以已經係父權思想
你唔可以用性別去做第三人稱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞