好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
因為依篇文得一粒星係特登設計成好入口
用心良苦 但咁簡單都有人理解唔到
但人地博士嚟
因為依啲嘢比較難去浮上面如果浮左上嚟大家都係會屌
因為唔合乎女性傳統上要有嘅貞操觀念?
不勞而獲當然多人葡萄,我問你你會唔會葡萄丫。
呢啲先係最深層同簡單嘅人性,根本唔使用父權女權嚟分析成件事。
連登仔針對佢係有仔又做雞

平時講到好似女人好易搵錢咁
我都要為女性平反了

為女性平反—做女人唔係咁簡單
https://lih.kg/3062419
例如最近幣災啲人會去笑啲財演?
咁你咁講我冇乜嘢講
可能我講得唔好
本身我都只係指最近瑜伽老師壇嘢所衍生嘅言論
如果講到咁大 咁男女之間嘅偏見唔會少
而呢啲男女性偏見更加會因為對家而加劇
尤其係男女對對方嘅偏見
係最近壇嘢都睇得出
多數人屌發表呢啲言論嘅人嘅時候
唔係人渣 垃圾 而係毒撚
已經睇得出本身大家都係帶住偏見
相入面有幾個而家去左wall street添啦 使喺到做博士咩
認同樓上ching 睇得好透徹 成件事同女權父權根本無關係 好多學者撚屌 成日睇唔清社會問題 或者但求嘩眾取寵 就將問題歸因男女性別不平等 但求爭取最大量支持者認同 左膠學術狗真係可恥
啲財演真係仆街嚟
起碼佢哋都真係傷害過人
終於都有人批鬥到好青年荼毒室
貪污點會無人屌?
至於黑社會都唔算不勞而獲,佢主要係提供一種政府唔想合法而有需求嘅服務。
如果無賭檔妓寨,好多人會痴線。
樓主

妳自己都發表性別歧視言論
其身不正
有咩資格講父唔父權厭唔厭女?

妳仇男就自己反省吓先啦

畀大家睇吓妳啲惡行:
又殺人..男人真係殺人犯嚟..
https://lih.kg/3059540
我感覺有一部份係俾美國嘅女權運動影響?因為近年對女權運動嘅批評增多(因為越來越多想利用女權運動攞特權嘅人),令到香港對女權反感?

因為我觀察到台灣ptt嗰邊都有類似嘅風氣
篇文章完全冇否定厭女連登仔係錯
只係作者認為父權體制唔需要守護?
所以我諗嘅係,班kam友到底憑咩覺得人哋功職與收入不相稱?
佢哋以為個個賣相都發到達?
定還是佢哋真心覺得,做色情行業一係就要好似傳統雞咁,冒住受襲、中性病然後每次得幾百幾千收入;一係就好似佢哋「讚頌」嘅av女優咁要俾啲盜版仔免費任睇?
咁拆開嚟睇,都幾明顯邊一方先至更加冇道德
揾到篇文章,可以了解吓,簡單嚟講,女權主義如果冇一個大方向,其實我哋作為接收者,其實都會好混亂。

https://www.google.com/amp/s/vocus.cc/article/amp/608c0933fd89780001118907
原因咪就係啱價,如果有個普通女嫁入豪門,佢哋一樣會笑人係雞。陳法拉呢啲靚又家底好,就唔會笑。
啲男人做到嘅話就唔使上嚟吠啦名都up得出幾個,一邊話賣相雞 一邊係第二個po搵人夾錢買相 ; 一邊話全部女人都係雞,一邊又開po話好想要女呀
基本上佢厭女哩篇內文係無咩問題
但佢搭住Aqua哩件事一齊出會加劇咗一般人對父權嘅誤用
覺得乜都係父權 兩性唔平等
佢貼文姐傻西
呢個理由make sense,但證明唔到 (無人乜會直白咁講出黎)
我都可以話係bargining power問題,女人呢個性別足以令佢地可以有市有價,又可以待價而沽。而男人又賣唔出
如果性係一個商品,性交易入面女性男性又係提供性又係消費緊性 (其實就係兩個人扑野)。但點解幾乎係男比錢女收錢?
就好似靚仔就可以高人工啲,正常人都會覺得不公。

所以呢種不滿亦可以用一種質樸既公義公平感同相對剝奪感去解釋。

咁當然厭女又係一種合理解釋,但講到底都係自說自話
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞