好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike

比個OU仔
叫個公開試winner
去quit連登

真係唔開心
同我睇法差不多
咁已經同佢講嘅父權厭女有好大分別
人講嘢唔淨係為咗性㗎,get a life
佢哋冇諗過係自己一路以嚟睇免費av唔啱
而係「吓?女人show自己身體竟然係可以收錢同唔係個個任睇?」,例如上面大大聲話只支持流出嗰條柒頭有碼xx
佢地真係信大部分搵到錢嘅人會理埋d咩父權crap
好簡單
因為 吃不到的葡萄 是酸的
班女人憑咩賣相賺咁多錢?點解無電子鴨賣相?
個市場根本就係向女性傾斜
我建議咁多位用自己手上嘅錢投票,一齊幫襯男人賣相
利申:J開偽娘
咁都冇問題? 係要道德底線幾低先可以講呢啲嘢
第一 唔禮貌 你敢唔敢現實世界同frd討論邊個邊個係雞
第二 冇任何證據 坐第二架車就係雞?有新袋就係雞? 咁我玩車玩錶玩相機 我係咪鴨?

介紹返 連登仔irl 當所有普連登價值集於一身 就係咁
https://youtu.be/LJfPgfRHsoQ
讀成世書讀到個左膠傻仔腦
我係覺得唔值所以唔買有機會流出咪睇下
同大家去百佳買嘢覺得件野太貴,咪唔買,之後有咩買一送一,大減價先考慮買差唔多道理

不嬲有買我鐘意既寫真女星實體書,有時買埋正版av 因為我覺得佢哋真心高汁,價錢合理
如果佢個價係有市場
所謂唔啱價只係唔符合你心目中對個女人嘅價
接受唔到女人嘅身體可以自己自由定價
一間賣裝修嘅cafe都可以賣個意粉貴人幾倍照排哂隊
你可以話唔抵食 但會唔會貶低做黑店?
即係有人唔抵得女性除衫俾人影下相就賺得多過自己十倍
而自己就算肯除, 仲要貼埋錢都無人肯要
呢個先係仇恨既根源
你好叻 做到公開試winner
你一定醒到仆街
你就好 可以打一世飛機
當你習慣咗就唔會覺得自己唔啱,
正如你習慣WHATSAPP免費,一話收少少錢就屌晒鬼,事實上經營生意就需要獲利嚟平衡返個成本。
但當你係既得利益者就唔會咁諗。
你好叻 做到公開試winner
你一定醒到仆街
你就好 可以打一世飛機
Those men willing to exit pool lives matter!!!
巴打表達得好啲
我隨便舉幾個立場:
1。sex worker is worker,佢地應該既工作自由應該受保護
2。sex worker is worker,但佢地同好多低層勞工一樣別無選擇而受壓迫 (工作條件同待遇)
3。sex worker is slavery , 性工作要出賣自己身體(不能與普通工人出賣勞力同日而語) 只是一種奴隸,而且連身體既自主權也沒有。
4。性工作者破壞家庭價值,但抱持呢類傳統價值亦可以積極咁倡議女性地位同權利,雖然你呢派亦可以被打做父權b隊。
攞商家自己做嘅特價同電子雞、av女優唔情願流出比你搞緊笑?
因為佢哋全部自稱女權
如果父權分黨分派一樣可以屌㗎,你唔需要先入為主覺得我係支持父權喎,基督教天主教都好多分支㗎,咪一樣會耶撚耶撚咁講。
唔get

你嘅講法似乎係
(1) 性交易會令女性變成商品
(2) 商品陳舊或轉讓次數越多就會失去內在價值
所以,女性越多性交易價值就越低

首先,針對(1),點解性交易會令女性變成商品?唔明個因果關係喺邊
假設你講性工作會物化女性,令女性變成洩慾工具
但被物化同變成商品有好大嘅差距
被物化只係講緊個客唔將sex worker當作人嚟看待
咁唔代表女性=物件/商品
唔通我唔當你係人,你就唔係人?

到(2) ,有好多嘢係越舊或者轉手越多反而有價值
舊鈔舊郵票就係一個例子
而姜濤轉手比英女皇再轉手比我嘅毛巾肯定比我自己果條值錢
所以(2)亦唔係必然成立

(1)同(2) 都唔成立,所以推唔出女性越多性交易價值就越低

而最大問題係,雖然你講咗好多嘢
但你只不過係講緊「女性唯一或者最重要嘅價值就係貞操」
而呢個就係父權、厭女而值得批判嘅諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞