好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
我講緊條女唔係死者,而係其他女性
屌我都認得佢條友,成日九唔搭八咩都拉落女人到
噚日朝早
Quote咗妳個post
妳好嬲喎
未放得低?

正常男人
會咁care妳引用我嗰段留言
又「佢哋」又盛
咁偏執喺呢啲字眼位
令女性唔舒服

其實女人咪認咗佢
唔使喺度扮男人啦
支持你, 一向同你睇法都好接近
明明有班人造輿論 係度玩膠
然後社會就有班道德義士係度講仇女
痴線... 我好鍾意上連登 完全唔覺得自己有仇女, 一直好尊重女性
尊重男性 女性 尊重所有人
無啦啦被代表連登仔 屌你老母ON9
心水清
cctoy果然係形右實左
見到neo-liberalism左右下既身份政治話術
下意識就全盤認同
平時個班maga trump 狗一句都唔識反駁
發覺絲打妳講嘢中肯好多
雖然有啲立場我未必同妳一樣
但妳係講道理
值得一讚
Thanks
其實我都覺 我覺得係狙擊一啲生左小朋友既youtuber嗰啲 好多都係屌人唔係稱職嘅媽媽 稱職嘅老婆呢啲 其實佢地就係覺得要跟呢啲社會規範先係一個好老婆好女仔先會屌返其他女仔轉頭 其實佢地內化左父權..有時覺得女仔點解唔可以團結啲 有girl power…
真係有啲女校仇男account蒲頭…
但本身連登仔都幾鐘意好青年喎
今次比好青年反擊
搞到佢地hang哂機
咁有啲我認同嘅 例如你話潛意識見靚女生活好就雞 食過 值$XX 係真,但我覺得香港主要都係仇貧富遠遠嚴重過針對某性別

舉例 話靚女富貴會被仇,但其實連登仔何嘗唔係一樣口賤地笑返男人窮,一見男人外觀差手又潛意識覺得人係公屋撚 死毒撚,見男人樣好啲又話人狗公

而男又相對又好少因為女窮 職位低或住公屋而笑人

所以我覺得最後拉返埋都係差唔多只不過仇同性別定型嘅位置唔同,我自己覺得根本香港成個風氣 (或者只係連登)都係痴晒線
你眼中嘅閱讀理解咪就係人地眼中嘅假設

係兩邊信息理解唔一樣嘅時候只係泥漿摔角,白水篇文就係想拉返人入理性思考入面,結果個個又係去返無謂謾罵
個情況就好似一個中国人係荷蘭入coffee shop然後屌入面班人係道友咁..
主要話佢個前設問題已經有bias係厭女
篇文假設左性工作者就係衰,
而佢地就覺得性工作本身無問題,
件事亦都唔關死者係未做雞事
我真係唔明有幾假設,唔係無寫到明就唔存在,無視context係咩?你理性思考下就知呢篇文係呀媽係女人我真係唔知比邊個睇
人哋死咗仲討論幾多錢一晚仲唔夠呀?
咁如果死者係一個男教師
會唔會引到連登仔開咁多po話佢抵死?
咪膠啦師兄
想知你覺得分析人有無厭女重要有咩其他support?
又連登仔
我屌... 唔好再咁標籤得唔得呀
香港都有人都有人支持林鄭李家超 係咪代表香港人?
你呢啲咪叫自我中心囉
「常識」呢樣嘢每個人都唔同

正如「父權」「女權」呢啲terms已經每個人理解都已經唔一樣
但唔會差太遠大家喺同一個環境下
例如「邪惡」無人完全define到,但一定有啲common factor
除非你弱智,咁幫你唔到
何況你老母死咗啲人第一句就問:係咪雞?幾錢晚?
咁ok?
班人個腦連部機都無,得堆草,點hang機法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞