好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
我講緊嘅唔係否定你提倡嘅行動,而係唔可以忽略背後思想嘅改變更好重要。

我唔認為你所講嘅係仇女嘅「原因」,因為所謂嘅利益係伴隨住代價,而兩者嘅循環係拆解唔到邊個先邊個後。

係因為睇唔起女性所以有利益,定係有利益先睇唔起女性,唔係咁直接one off嘅因果關係。

另外,就算跟番你嘅講法,有原因都唔代表合理。就好似我見到一個人樣衰所以殺咗佢,我都可以話因為佢樣衰,which is有原因但你唔會覺得合理。要改變嘅係「覺得樣衰就可以殺人」嘅思想,而唔係要改變樣衰嗰個人。

仇女嘅問題當然比單一事件複雜得多,我講咁多都係純粹想講冇得咁樣cut off個因果關係就話仇女嘅原因淨係呢個。

其實樓上都有講到仇女唔係仇視所有女性,而係厭惡唔符合佢哋所認為嘅女性標準嘅女性。如果要講,你所提倡嘅「唔接受利益」同時都可以因為脫離佢哋嘅標準而令佢哋厭惡,係咪真係唔接受就可以改變到個風氣絕對成疑。
其實我覺得受過正常教育嘅人起碼要做到對立嗰一層
鳩噏到去姦屍就知attention whore啦
咁認真分析
「空穴來風必有因」咪exactly係心理學上,人鍾意幫random events強行搵因果關係,然後覺得遇到不幸嘅人一定係做過某啲衰嘢(只係冇人知)、所以係活該嘅謬誤

呢個空穴來風可能有因,但唔係個個都有
唔覺得有咁多連登仔真係基於啲公平嘅價值觀去仇女(例如見到林奠就話女人從政點點點嗰啲,無視支共治下無論咩性別嘅人「治港」都只會係隻傀儡嘅前題)
咁係d開po人係attention seeker 專登開d爭議性標題帶風向tum你入去負評佢

其實睇返都係負評多
唔好話女上司,著衫靚d,少布d都畀班中女同事講閒話搏乜啦
性交易唔係只有父權制度先會存在嘅產物
反而父權規訓係會羞辱賣身嘅女仔
父權嘅家庭點會接受到自己子女賣淫
反而無父權
女人身體唔受束縛先會更鼓勵性工作自由
就是因為有女性做出不符合這父權社會期許的舉動,如性開放、賣淫、不受控等

我想問白水係咪想講 賣淫呢個行為係父權社會不期許既舉動
如果係 咁係咪即係反對賣淫呢個行為係維持父權社會既存在
中間條友係問緊做雞係咪等於抵死
但做雞賣淫賺錢依個行為,本質係依附父權㗎喎
不反對女性做雞,其實咪即係不反對父權社會,咁佢憑乜嘢話反對父權社會?
真心支持你開po屌
係我理解有問題定點
篇文係講緊父權社會認為性工作者有違女性「標準」
所以有人跳出嚟鬧呢個(疑似)性工作者
篇文冇假設性工作者係衰
但班人就屈到啲人仇女咁
僧人不勞而獲好正常姐
我唔信佢地無試過啊
唔單單講女性賣淫 男性都可以賣
單就對賣淫呢個行為既態度 已經有好多因素影響
例如公共衛生 宗教
女權撚就鍾意講到呢個係身體自主 反對既就係依附父權 咁比人屌就梗
父權社會都不知幾推崇女人做雞
幾年前來嘅中國嘅娼妓文化都不知幾成熟
無所謂啦 連登出現的女無論高矮肥瘦靚唔靚 都一定係雞
你估啲人咁辛苦讀哲學為乜 研究點樣屌西?
"推崇"同時又忌諱喎
幾時會認為做雞係好事?
雞嘅社會地位都極低
講就講笑貧不笑娼,實際就睇吓啲post都大家有眼見
嘩屌
睇嚟真係得罪左IG 利益集團
講中事實
自己個老婆就要賢良淑德
其他女人就最好做雞畀我去娼棧嫖,仲要最好係靚女
你明唔明個分別喺邊?
一件事有好多原因,我覺得兩個都係原因
身為人唔可以擺脫人性,唔代表可以放任所謂人性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞