好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
上面有人貼咗,早幾日嗰個咩港男的一生七千幾正評又唔見你講?
平日話女人點點點、點先為之女人嗰啲呢?
咁你睇番早兩日個d

正評同負係99:1
情況嚴重過呢度好多

呢度算係比較多人支持連登仔
或者大家無跟開,我簡單講下

其實部分會員係講緊女死者影相的姿勢似sex141班鳳姐
再加上死者跟人開房,一些流出對話
所以傾的係死者是否曾接客

話連燈好多人講做雞抵死同厭女係波仔同好青年荼毒室 堆左膠屈人
因為波仔的屎家軍同微辣收order推實名制所以瘋狂老屈,跟手成堆時事評論channel見上熱門又屈埋一份

諗都諗到做時事評論鬼有時間捕住時事台逐點fc
於是就係波仔屈連燈仔點點點,個個就建基於呢堆抹黑去講
人地結左婚啦
太太幾正式
咁公平啲用男性例子答你

張振朗喺連登出名冇觀眾緣,假設你日日都喺電視劇又見到佢,連登又見到佢,廣告又見到佢,你厭唔厭

唔係仇女,係佢一望落去就好唔討好
根本就係某啲KOL捉幾個連登嘅留言就喺到單單打打打稻草人
首先我無意去猜度佢係咪雞,而死者係咪雞都唔會影響任何事,我唔認為賣相做雞係啲咩十惡不赦嘅事(我做唔到,但我唔介意人做)至於你話如果佢係有男朋友時做雞,的確不道德,但罪不致死,而且感情嘅事關我哋依啲陌生人咩事

我而家只係駁斥緊層主話連登唔係仇女,而係先憎人富接著link到去話佢係雞,而唔係出發點就係仇女依個言論

你想討論佢係咪雞嘅覆我冇用,搵另一個啦
如果好青年荼毒室係講評頭品足女死者是否做過雞係不妥,我覺得呢個議題係可討論

但好青年荼毒室同波仔的指控是故意杜撰,歪曲事實
樓上班人就係立場先行,因為討厭你所以支持作野污衊你
呢種思維模式係似足中國人
又嚟仇男:

港男咁撚廢咁撚垃圾,地球既食身鏈底層, 去到英國驚唔驚溝唔撚到女啊,haha
https://lih.kg/3065372
人哋婦團講glass ceiling, gender pay gap結論準唔準唔講,起碼都有做下survey收集下data

你係咁而攞人哋外國啲meme翻譯返做中文,就老屈晒全香港已婚女性出軌,港男個個貞烈過宋共姬 從來唔叫雞唔包二奶,地位仲卑微過古代暖床丫鬟咁只可以被動戴帽,又有無攞過data出嚟?

你老屈晒全香港女人唔返工又唔做家務對家庭付出為零,港男又返工又做家務為家庭付出100%,完全無視現實香港大多數樓都係兩公婆一齊供,又有無data support?

你哋係完全無任何data support底下,自己FF咗個"已婚港男受女人迫害"narrative出嚟,將所有離婚責任歸咎係女人到,標籤晒所有女人就係加害者,港男就係受害者,如果咁樣都唔叫仇女,我真係唔知咩叫仇女
似足班支那人驚唔夠人講就屈左衛斯理喺大陸殺人先
真心想問,賣淫有咩道德問題?
賣淫係人類最古老嘅職業,之前有個實驗係教一班大猩猩用貨幣,結果佢哋第一個學到嘅交易係男猩猩畀錢女猩猩扑嘢

我嘗試搵過賣淫唔道德嘅理據,但係都無乜說服力
肉體係神聖嘅唔應該攞嚟交易?咁咁多位打工仔何嘗唔係出賣自己嘅肉體俾老細,所以打工都係唔道德?
賣淫會衍生性病、暴力呢啲危險?但係消防、潛水員咪都係危險,但係我哋反而會讚呢啲職業犠牲自己生命係高尚㗎喎,而且賣相安全唔多唔係仲值得推廣咩?
女人可以賣相但係男人唔得所以唔公平?但係呢個係市場問題嚟㗎喎,個個睇英超無人睇港超,咁係咪對香港足球員唔公平,所以去英超踢波係唔道德?通常我哋會掉返轉話應該支持港超至啱,所以從呢個角度嚟睇,應該多啲幫襯男人賣相至係
其實偽娘都好好J

BTW,我唔知有無唔小心偷換概念,有嘅話我知喺邊度
但好似樓上有人咁講
其實你諗下事主就算換做係蔡加讚
或者係個男人睇落好似唔洗返工
但ig表現出嚟過緊好精彩嘅生活
然後有人爆佢疑似做鴨或者種大麻
最後條仔有日俾人斬死

都幾肯定連登仔個反應
咪一樣會話個男人抵死

其實講到尾 上連登都知
係咩人都會恥笑架啦
有啲漏網之魚
對既 佢user名咪對到題
你要問啲偽善高地撚先答到你喎
我點知佢哋點解咁諗
1. 如果男女方同意其實冇問題 因為中間冇隱瞞同欺騙 男女身份平等 唔存在不忠 而不忠係今次嘅爭議點

2. 我唔支持男方殺人 但作為男朋友嘅身份 我會同情兇徒嘅痛苦 如果兇徒今次係打事主30權 事主冇死 成件事個爭議會細好多 情況就似大眾會同情被家暴嘅老婆殺害丈夫 但佢唔可以免去刑責 會產生同情 係因為社會冇法例公平地保障男方利益

3. 雖然取名父權 但父權規則 其實社會對男方嘅要求比女方高好多 (簡單以物質付出作例子) 就算社會開放咗 女權主義出現 男方身份並冇改善 反而女方自由度大咗 所以男方無從發洩 社會就出現咗班仇不忠女嘅人

4. 大家其實唔係仇女仇妓女 如果唔係社會就唔會有人拍拖同叫雞 大家只係仇不忠嘅女人 因為佢哋可以繼續有父權下嘅利益 但男方只有妓女嘅待遇 因為社會有共識妓女嘅價值比較使宜 仇不忠女嘅風向係社會對男方係男權下最後嘅保障 去反擊不忠嘅女人 所以你會見到好多comment要女方認係雞 因為雞嘅待遇係唔一樣 男方唔需要出錢買樓買車去叫一隻雞

可悲係父權其實對男女都有害 但大家唔覺得需要破解 因為大自然設計係雄性必需係強者先可以有伴侶 所以父權先可以成為傳統 而連登只係大家發洩嘅稻草人 今日你消滅連登 只要父權一直存在 就會有第二個連登出現

而我覺得大家太標纖連登仔同毒撚 我相信父權嘅壓力 毒撚唔係唯一受害者 因為社會認可女強人 但唔認可男比女人弱 否則你就係廢柴食軟食飯 你應該冇聽過有人鬧女人食軟飯吧
香港目前嘅情況,唔能夠用以前年代咁代入,以前係男人揾多啲,所以男人負嘅責任多啲,相反,依家女性揾錢能力唔比男性差,甚至乎仲高過男性,而我呼籲男性唔好比利益,女性拒絕利益,難道唔係對父權主義嘅一大衝擊咩?依家女性話比你聽,唔洗靠你男人啲錢,我自己有能力,大家咁高咁大。

唔想比人覺得要靠人,好似低人一等咁,咪拒絕呢樣嘢,你有權拒絕,但你肯收,就唔好話係人哋迫你,人哋賄賂我,我係咪一定要收?我身邊有啲女同事出去食飯,人哋話請佢,一樣拒絕,咪AA囉。另外,男人都唔好成日覺得人哋要靠你,唔洗咩都比咩都請。

空穴來風必有因,我只係講出個原因,佢哋係仇女,我咪講佢哋仇女嘅原因,希特拉殺猶太人係仆街,但一樣有原因。
好似依到咁,思考下就俾人話想借此溝女上床
評論下現象就俾人話左膠
屌,班人個腦平時究竟係做咩
原來而家唔思考下時事唔判斷下社會現象係值得驕傲?
有冇 cherry full profile?
難度:Lv 1/5 (from 維基,最易入口先)

確認偏誤(或稱確認偏差、證實偏差、肯證偏誤、驗證偏誤、驗證性偏見、我方偏見,英語:Confirmation bias)[1]是個人選擇性地回憶、蒐集有利細節,忽略不利或矛盾的資訊,來支持自己已有的想法或假設的趨勢[2][3][4],屬其中一類認知偏誤和歸納推理中的一個系統性錯誤。當人們選擇性收集或回憶信息時,又或帶有偏見地解讀信息時,他們便展現了確認偏誤。

Source:
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E7%A2%BA%E8%AA%8D%E5%81%8F%E8%AA%A4
好青年荼毒室其實係應該略計下批評女死者的會員人數
幾多人係純粹懷疑女死者做雞
幾多人係講過做雞抵死

做完就明連燈係遭微辣,屎家軍抹黑
但明顯好青年荼毒室係無做基本資料搜集

一句陳述句就俾啲高地撚無限上綱
佢哋十足嗰個訓練狗仔聽到鈴噹聲就會流口水嗰個社會實驗啲狗仔
潛移默化下conditioned到睇新聞見到某啲特定話題,就淨係識覆嗰啲指定字眼
仆街quote錯咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞