好青年荼毒室 - 有關厭女的反思

1001 回覆
2068 Like 122 Dislike
唔好睇少佢哋,班人現實世界都真係敢講返呢堆嘢出嚟。本身咩人就會諗咩嘢,然後做嘅行為同講嘅嘢都會有影響,點樣偽裝都係透露出野蠻人口吻
Tom Boy女士
妳本身已經假設咗
男性講出不公=仇女
再基於錯誤假設
去概括「連登仔係仇女」

扮瞓扮到幾時呀?

利申:支持LGBTQ,唔會有人妖稱呼人
又係呢個論點
我唔明現實敢唔敢講有咩咁大關係

如果你認為d人現實唔敢講
即係證明左網上先係更真實既自己

真實想法你唔願意去聽
反而鐘意虛偽既現實社會?
依家就係好多人真係覺得

1) 做雞係道德上唔岩
2) 做雞一個搵15萬係唔道德

現實敢唔敢講都好
呢個係大部分人心入面既想法
*1個月搵15萬
咁但係除咗依一件事
你都可以睇到有啲咩都冇做嘅女仔俾人起底跟住有人見到某類post就會直接話佢一定係俾人包、做援交先有錢
潛意識覺得靚女正常係冇可能有咁多錢,所以佢一定係賣八達通

或者打從一開始(唔係指依件案件嘅一開始,而係對某一群體出現仇恨)係先仇富後仇女,但到而家已經係兩樣都有,而仇女嘅情況甚至比仇富更嚴重
老屈全香港女性=講出不公,仲好意思話婦團仇男,笑撚死人咩你件死人妖
心虛到扮女人不突止扮埋liberal ,仇女狗嚟講你都算最低等嗰隻
大家根本上係已經完全唔理性咁留言,完全冇諗過乜嘢推論乜嘢合唔合理。 簡單而言,就係透過呢單新聞,透過留言黎搵到其他人嘅認同/突出自己存在感。當呢一種敷衍嘅原因成為佢地喺網絡上留言嘅動機,佢哋根本唔會想分析事實真相, 只係想like多正評多。
而且forum嘅特性, 大家可以睇到唔同人嘅comment。 但係當留言嘅人都係一面倒一樣嘅意見嘅時候, 當稍微缺乏少少逆向思維,我 相信吾少人會畀呢種情況帶風向。
繼而落嚟就唔少人會喺唔經思考嘅情況下接收咗forum嘅資訊, 一樣 認定條女係雞,一樣話佢係抵死, 但係實際上係未經證明,毫無邏輯可言。
有人平時一個樣 上網先做自己
調轉都有
有人上網現實都做返自己
就算唔上連登 都實有人講做雞抵死啦咁
世界咩人都有 每個人標準都唔同
其實妳好慘
駁唔到就亂咁屈人

由始至終都唔信
女人會幫男性
而且同時想提點部份女性嘅想法係錯

不過妳呢種沉醉於人身攻擊
歧視LGBTQ嘅hater
教育嚟都曬氣
我相信一開始的確係錢,無關男女
但唔可以否認係慢慢衍生到仇女
認為所有睇唔過眼嘅女人都係做依一類工作依種論調喺依到見唔少
明買明賣點叫呃
咁其實唔關連登事 呢個係社會現象黎
點解咁多人話d靚女唔返工打卡就係雞
因為ptgf 賣相文化太盛行所以令人咁諗
係因為物資主義令到社會風氣變成咁
係有班人覺得唔公平 事實男女都有
但講到仇視又未去到果個level
唔通我碌ig知到條女做ptgf我又會又憎佢
唔會架ma
我quote返你係個po 嘅留言過嚟俾大家判斷下你係真女人定扮女人

我真係想知有咩女人會用"佢哋"嚟形容其他女性,同埋地圖炮所有女人係本質邪惡囉

大量洋蔥圖解釋港男既一生
https://lih.kg/boiLwMV
#65 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

女人就係
鍾意利用天生親和力嚟煽情

佢地只focus on單一向度
去夾硬比較男女同一件事上嘅差異
就可以演繹成「對女性不公」
從而男性要補償女性

但事實每一個單一向度去比較
男女唔會一模一樣

當男性做同一個比較
班女性又會雙重標準地
話你唔應該計較
男女有差異
要大方讓畀女性

有利要拎盡
但責任想卸畀男性

女性愈少責任=愈對女性公平
本質就邪惡
缺乏正當性
而你真係追求平等嘅時候
佢地老羞成怒駁唔到
又會人身攻擊你
係仇女毒撚bla bla bla

所以唔可以畀佢地喺任何法律、制度、
社會、職場上得到任何制度上嘅偏幫
蛇王食支煙

一隻牛虻

豬仔愛好者

🤔
突然諗緊一樣嘢
每年畀錢報吓HKU space/HKCC
或者轉寬頻
再拎個ISP e-mail
其實呢個方法係咪都幾work嘅呢?
好大反應喎

一隻牛虻 小姐 (樓主)
你想表達咩?我正常人嚟理解唔到你啲白卡思維
開始心虛嗱 樓主
你係真係白卡唔係扮,你唔係以為個個睇你條傻鳩唔過眼嘅都係分身下話
其實網上講咩做雞就抵死
十居其九都係晦氣說話 發洩下就算
太認真真係會傷身 當笑話咪算
男人現實見到靚女咪又係一樣照昅照溝
連登夠日日屌政府
政府一樣乜事都無
清你唔止有性別認知失調,仲有被迫害妄想症,我建議你早日尋求醫療協助
個問題係條女本身完全冇證據顯示佢有從事性交易,但都因為某類post而被定斷為雞

你話知道條女做ptgf 你唔會冇啦啦憎佢,但連登某啲人會不斷起佢底去繼續笑佢做雞
而連登某啲人已經係我最一開始所講,唔係你知道但唔憎佢,而係你碌IG見到條陌生女嘅post唔係正常人生活就直接話佢係雞

依啲仲唔係仇恨?嗱我冇話全部都係咁,但的確有而且唔少,亦相信有啲唔係玩膠而係真心

同埋我都認同依種係仇富先,但當涉事者只集中在女性嘅時候已經漸漸變成仇女
清 真係唔洗理佢 我留意左佢好耐 佢個個有關男女議題既po都會留言 仲要講黎講去都係同樣既野 真係似精神有問題
又屈白卡

技窮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞