(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
人地問佢練開幾重
佢答人hammer strength唔知咩型號嘅machine row可以插爆
似日本妹
戴罩=慳化妝時間
新手一問,我係想減肥增肌,停gym前4個月開始做由115kg 去到102kg(182 cm高) 。轉左新工關係改左2200-2400操野,做完之後會有d肚餓,做完食塊7仔雞柳會唔會好影響減肥? 但係聽朋友講做完要吸收返protein 補充返?咁我應該點做我可以用飲水捱到訓覺都得。 開返gym後岩岩好一個月,我由100.2kg 去到97.4kg 算唔算一個正常進度???
sorry for 1999
我未做尖之前淨係做bodyweight都大過佢
萬一轉咗間gym, d progress就lose晒track
1. 夜晚操完嘢食少少嘢會唔會影響減肥?
唔會 如果你臨訓前食嘢唔會有啲咩腸胃不適 食少少嘢係ok
2. 做完尖要吸收protein補充返?
唔一定 最最最緊要係全日食夠 操完食返適量嘅蛋白質同碳水都有幫助 喺恢復嘅角度 好似係
3. 啱啱開尖一個月由100減到97算唔算正常
正常 但100kg算係幾重磅下 正常應該會減得再多少少
不過考慮埋啱啱做返尖啲肌肉會retain返多啲水份 一加一減算係幾正常
chest press machine應該揸橫把定直把 定冇乜所謂?
橫把係多啲胸肌engagement 直把係多啲三頭engagement 應該係咁
同埋直把個rom應該係再深少少 講漏咗
完全明白晒,咁我嘗試下加多日cardio,飲食最嚴謹d 睇下一個月可唔可以瘦多1kg
師兄可以揾kelly starrett 果本 becoming a supple leopard睇下
google 一search 就有
如果你本身有筋膜沾黏問題既
就要用message ball/roller 整番鬆佢
stretching 唔太幫到手
上面果本書講晒唔同部位可以點搞
ON冇哂貨
有冇其他差唔多價錢嘅又唔錯嘅牌子推介
2lb有
myprotein
好搶手架
2lb 太少,日日飲
要,官網話6月中先ok
我2lb7日清
點解香港連whey protein都炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞