(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔好買「蛋白質粉」
揀番係講明係whey protein/isolate/其他plant-based protein 就ok
其次就係味道同價錢問題 要問返你自己
你自己衡量過後果咪得
咁我想請問下.已經食緊bw*2嘅p .聽講話食太多會比身體排返出嚟.但我唔想食咁多fat (驚bf升太快)係咪應該再食多啲碳水?
利申:新手唔太識macros
我都唔明大隻到心臟負荷唔到係為咩㗎喎
但係佢哋覺得ok咪ok
人各有志
佢哋覺得better 咪better
肯搵命搏嘅都尊重嘅
就飲曬,可能真係要中伏飲住先
體脂增得多唔多同你macros content無直接關係
你有熱量盈餘嘅話身體就會推快啲增肌嘅過程 但同時都會增加身體儲存嘅脂肪 想增肌但少增體脂嘅方法就係唔好有太大嘅熱量盈餘

回應返你最初個問題
增唔到磅最大機會都係你做唔到熱量盈餘
你仲要食tdee +500嘅卡路里 咁即係條數計得唔好
你而家每日食緊嘅嘢keep住 然後你cut走啲cardio 咁TDEE咪會少左啲 個盈餘會再大啲 如果都係唔得就on top of that再食多啲嘢
咁真係睇個人preference
如果你真係放身型先過自己wellbeing , 錢,同人關係既,咪去試囉

但你如果唔係用身型食飯既,我就覺得好on9
冇錯,增磅係建基於熱量嘅盈餘.
我計完每日食計180-200g Protein, 其它就冇點計,食夠tdee +目標surplus就ok.
因為多數自己prep meal, 所以相對健康,fat都唔會驚食多左.
其實如果你腎功能係正常嘅話, 食多過bw*2既p係ok既.
當然bw*2 p其實都已經足夠.
都係食唔夠個量就食多幾碗飯
btw其實好奇點解
簡單講
1. 易煮易食
2. 易消化
3. 營養均衡(維他命、纖維、低糖低脂)
利申食過一次頂唔順
想問下大家
平時練一個部位係幾多個動作
我疫情前一個部位6-7個動作
肌肉都有增長
而家我一個部位做9個動作
我做咗一個月之後去check體脂表
發現肌肉無增長過
但又有好多因素影響
唔知係動作太多 定係我食野無食夠tdee
或者成日訓唔夠

我應該做返少啲先再食返多啲?
如果係你 你地會點做
雞水,蛋水同佢比,雞水,蛋水真係地獄,都係食海鮮最正
炒冰鮮蝦世一
香港行野有錢既真係無問題,但如果唔係既,十個有九個都會為咗保持自己既身型走去賣藥或者呃人,如果係玩玩下既根本無需要行野,第一你行左之後只會不停追身型追力量,最終都係愈用愈多,行野=吸毒,個心癮好難戒
海鮮雜燴炒飯世一
但荷包會急速乾硬化
想問下大家點樣增加多啲肌肉量
係咪要做大重量5-8下一set 等定肌肉撕裂
定要食埋多啲碳水增肥個人配合埋?
而咖體脂用啲電子磅就16.幾%
做咗尖一排胸形都冇咩點變化 純粹推餅可以推重咗唔該晒
睇#1

胡老師隻左手借哂力btw 呢個龍門架就算插到落底都唔係好重,佢個龍門架個磅數起碼輕過其他機一半,佢仲要跳哂舞,借哂力,睇下佢膊頭同左手食左幾多力
不嬲都係上台果日無落野就係natural嫁啦
仲想點
有無人 會隨身帶住個食物電子磅 磅下d肉 菜 飯有幾多g😂😂
Sorry我自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞