(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
原來咁撚豬
不如你諗返轉頭
有D乜野係唔關CORE事先
行路會唔會用到CORE?
認真答你 big 3 係全身動作嚟 你所為腳踩得穩都係靠core hold實 而唔係靠 quad 或者 hamstring 而 core hold 得穩亦都代表全個動作都穩 唔會搖嚟搖去
你可以去 search下powerlifting 啲bench press 推到最重嗰啲全部上腰帶 如果唔engage core 上嚟做咩?
唔知你有幾真心學野,不過你就真心冇咩禮貌,咁同你就冇咩討論空間架喇
咁都叫無禮貌, 連登仔真係難服侍
好豬咩
當然關事, 但只係我覺得bench時唔會focus落個core度
我理解一直係用quad黎arch而唔係去諗住個core
同埋大部份只係重磅既先會落belt, 我認知既用意係推多些少肉落心口, 而唔係因為用黎brace
講就講左 你聽嘅就你理解錯 唔聽咪你啱 你勁識嘢
呀嬸黎架喎
都係水哥叻
好啦, 咁你地繼續吸氣落個肚度brace住bench啦
真 你勁識操 啱哂
健力定健美先
建議你睇下sean noriega點bench再諗清楚
力 岩岩PR完諗緊抖一星期定點 下轉program 又要做squat
轉program本身就有deload成份
你望落去唔撚識on撚99咁
唔sell你sell邊個?
有冇app推薦 記錄training record
有冇人覺得go24 bench press 嗰張bench 好撚閪
agree
不過呢期唔知點解多咗u47/ u52 female 都多咗戴belt BP
本身BP時腰椎就唔會好似SQ DL咁對齊肋骨盆骨去啟動核心穩定度
都係跟住胸椎一齊伸展去最大化拱橋
核心穩定度要求好低
如果核心穩定度要求高就唔會咁樣伸展下背同埋唔會吸氣入胸腔
唔好講咩伸展胸椎而唔係腰椎,呢啲野呃下人嘅姐,事實上係大家都會屈埋腰椎
唔係叫你放鬆個核心不過佢個重要性同運動模式同SQ DL好唔同
穩定度更加係來自腳 背 肩胛下壓肌肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞