(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有無人做乜鳩都好
個trap同neck都係好撚緊 鬆唔到
等公司逼先打

之前2針都拖到好後期先打
一直做檢測唔打,去到最後話一定要2針先俾返工先焗打
有時我會用枝bar頂下個trap
Rack Pull應該個safety rack set膝下做輕D但ROM 大啲 定係set膝上做重D但ROM 少啲 因為RackPull其實最重要係Lockout果下?
垃圾動作 in my opinion
膝上膝下 個rom都係咁短
睇你目標係乜
set得愈低 glute recruitment愈多
相對你用既load愈細
如果純粹當係Back/Trap Training一部份, 我會做大重量above knee + top holding
Deadlift有練到背咁佢都應該ok呱
同意,ego lifter最愛動作
你係追rom嘅唔會玩rack pull啦
無所謂,鍾意用就用,護腕腰帶用左可以減低受傷機率,又可以提升訓練量,點解唔用
嘭嘭聲
咁我會揀deadlift 練到嘅嘢更多 更全面
我當deadlift既accessory
不過真心,rack pull以肌肥大黎講真係屎
有!!!! 一尻樣! 好多時target muscle未攰, 頸已經酸爆! 但又無縮膊
我諗點都有佢既用途既我見shaun clarida都有做
練deadlift lockout有用既之前有靠過依個動作上到啲重量
做重啲 依個動作係練ego的
我自己prefer RDL
大h係咪natural 既極限
又一個”自然”
可樂 因為要bulk
蓋伊
我明
唔知係咪個人mobility太差 定真係個chest拉住
有排每個禮拜都要去針炙鬆鬆
宜加睇Jeremy ethier個啲mobility/ round shoulder exercises睇下遲啲有無幫助
呢個時候又要推薦大家做db pullover
做完個膊頭好c伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞