(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
操多幾轉睇下有冇效果咪知 個動作適合人唔代表適合你 佢地唔做啫 可能好適合你呢

利申:唔做單邊cable raise
無十年咁耐
五六七年就有
不過都係當普通運動玩下
過左 newbie gain 就無野睇
大唔到
講就20上下
但個人唔同,你自己用20最基數去搵你自己嗰最佳組數
有加有減
媽媽 有雞
請教下各位師兄,大約訓練左9個月,每周5-6練,以往都係單部位訓練,每課6sets x4組 ,最近轉左推拉腿計劃,(一周胸24組/肩16組/三頭16組/背32組/二頭16組/大腿32組/小腿8組)感覺容量比之前降低左唔少,請問我應該加組數定加重量提升訓練量?定繼續keep一個月睇效果?
做少d帶氧 你tdee比你想像中高
講起基因
有時係到諗其實點樣定義一個人嘅基因強弱
就算兩個人一齊開始操野 操野強度一樣
佢地嘅生活習慣作息飲食都好影響到增肌效果
就算所有野都一樣
成長過程由細到大嘅生活都可能令你地對唔同動作或食物有唔同嘅反應 instead of 基因造成分別
到底點先可以知道自己基因嘅極限或強弱
可能自己仲係新手 都會感受到自己嘅進步
其實呢個真係唔係好客觀嘅評價,因為真係太多因素,冇可能將佢量化,最多都係同其他人比較吓

但都係嗰句,你唔係有咩特別奇難雜症,就算基因再差,認真練幾年都一定有嘢睇
認真操兩三年先再講
有幾多個真係好有恒心咁認真操四 五年
Kof buger 同Terry都玩nbf 喎
Burger 用過藥都玩
nbf 唔係由得佢掛
想屌
小心比Jimmy仔call out
上台嗰日natural
你條5毛傻鳩幾時死阿
4日cardio梗係bulk唔到啦
bliking減到1日/唔做都得啦
係囉
去到呢個地步仲諗住踩下單車/問下連登仔就算
是旦啦
咪曬時間諗呢d on9野啦
你食飯會唔會諗咩牌子既米最好最增肌?
如其曬時間諗呢d野 不如曬時間去諗動作姿勢點樣做好d啦
為興趣想再大隻啲唔得
Be the better version of yourself
Better version(內臟受傷)
你肯定落咗係better?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞