(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
CLS
沙田去元朗 真心癲
你值得一部慢煮機
呢排做多左gym 著多左鬆身衫 啲朋友覺得我大隻左
所以返到屋企 日日都會問條女覺得有無大隻左
但次次都答我:揭起件衫睇下有冇腹肌
張凳8-900蚊
運費好似200蚊
然後揀自己搬 好撚後悔
行路?
唔係
沙田ikea -> 巴士站 -> 元朗西鐵 -> 小巴 -> 屋企
無知一問 平時講既一餅係幾多kg
講squat重量既時候,人地講80kg係計唔計埋barbell個20kg
一餅 = bar (20kg) + 每邊一餅 (20kg x 2) = total 60kg
一般講幾重都計埋支bar 除非玩smith
Smith果支bar好似輕好多唔知點計了
仲有trap bar都唔知幾重,唔同牌子好似唔同
都係standard bar先計到

Btw, 以前goji成日有啲bar輕啲成日以為自己破pr
有無ching係朝早訓醒操完返工?
黎緊想試下朝早操,你地會食左早餐先定操完先食?
早餐食咩有無建議
Pure勁少普通bar
佢得兩個weight lifting platform但有6支weight lifting bar
有時無位推bench/ohp但又有rack用被迫要用weightlifting bar嚟玩 成日覺得好撚危險咁
有幾次都喺受傷邊緣
Me
操完買返公司慢慢食
空肚操會唔會無咩力
開頭會
習慣左就得
一定無100% 但都有90%左右
新手想問squat deadlift條腰正常嘅感覺會係點?
如果做完會酸一酸 之後過一陣無事
算唔算正常?
定條腰唔應該會酸?
thx ching
weightlifting bar得一枝唔跣手 淨係鍾意用果支
80推120 同65推100都兩個level 喇
我慣左分兩餐前後食
第一餐趕時間麥皮+whey
第二餐返到office烚蛋+番薯
試過一次未食先操暈到想嘔 起碼食隻蕉先好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞