(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
熱狗王都natural
師兄你都真係未訓醒
天然龍
有機蘿蔔去左邊
ronnie coleman先係
我唔做facepull
唔係瞓到自然醒已經唔係natural
想問下RIR係計第一組/Last個組/每一組獨立計算?

如果係每組獨立計
咁咪多數動作都係金字塔式Rep數?(Last個組開始攰 比第一組更快力歇)

e.g 20kg x 3sets x 10 reps
同 20kg x 11reps 10reps 9reps

邊種對肌肥大比較有幫助?
一定係全脂奶
no other way around
想聼牙撈解釋
最理想應該係每組都記錄rpe/rir
但如果你想簡單啲 你記低每次訓練 每個動作最重個組做幾多就ok
每次編排都要一樣 唔好一時第三組最重 一時第一組就最重 咁好難monitor progress
每組你想達到嘅rir唔同
通常最重個組先會去到盡 冇可能全部組都rir0 亦都唔需要

係咪金字塔式都視乎你program
有人會warm up to top set(最重) 之後back off幾set
有人會warm up之後慢慢一組一組加上去 做完top set就move on下一個動作
-------------------------------------
e.g 20kg x 3sets x 10 reps
同 20kg x 11reps 10reps 9reps

照計如果你唔係渣流攤rir5停手 或者rest得耐 你都唔會做到 20kg 3set都做到同樣下數 一定絕對有performance decrease
所以20kgx10x10x10係唔成立

如果你成個動作重量不變就一定會係 20kg x11>x10>x9 之類

或者20kg x11 rir0 > 17.5kg x11 rir2 > 15kg x11 rir1 之類

每次訓練都aim(單純係一個aim, 未必/唔需要每次都達到呢個aim) 最重個組要對比起上次做多一下 或者 做緊個set嘅時候個Form有進步 就ok
好快就會做到e.g 20kg 15, 16下 之後就可以加一格重量做返8-15下 直至做到e.g第16下 再加一格 如此類推
許家豪?
會試下呢個方向入手thanks ching
飲完ON 返唔到轉頭,原來Whey Protein 可以咁好飲
咁你未試過myprotein
myprotein 搞唔掂
呢2個好癲…
想屌
都講得幾明顯啦
無錢再卑你
兩個偷食都仲要做到咁柒
有冇師兄試過一日兩練
google content farm全部都話唔好
但我黎緊三個月又好得閒好想試
ching吃開屎?
junk volume 大帥
Bulgarian method?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞