(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區152 新手問野請睇#1

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
針對最後果句
大部分U66/74/83 臥推都唔會用belt

https://youtube.com/c/StrengthCentral

你可以睇返
谷實core做咩都會有力啲
就算做個二頭嘅機都係
但你唔會因為核心唔夠力係部機度fail二頭
我嘅諗法係咁
唔知岩唔岩地方post ,尋日係decalton 買左條m碼腰帶,新手肥仔既我原來唔岩用,唔知有無巴打岩用 我可以送俾佢。
另外想問有無推薦係邊買到腰帶。不嬲都有坐骨神經痛問題 ,急需腰帶
變咗世界大戰冇人答了
建議試下對腳唔好踩太入
出返少少比盆骨唔洗拗咁多
同埋練下hollow hold
注意日常姿勢盆骨唔好成日前傾
睇下會唔會好啲

https://www.instagram.com/reel/CdZDVZbl2lU/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

可以參考下
雖然佢係推barbell唔係DB

佢d cable都好閪 d碼唔係mark重量 係就咁123456
自己bp練開吸氣入胸腔 但上面話bp都吸落腹去brace
呢一點可唔可以請教個分別喺邊?
迪卡儂可以退喎 你仲要無咩點用過
新手推db盡量keep flat先啦,唔好arch
膝頭角度keep 90度is ok
練返足夠肌肉量先
邊度有人話要吸入腹
應該只係話「你覺得core咁緊要你BP吸入腹去brace囉」
咁現實就冇咩健力嘅人BP係吸入腹嘅
只有直接吸入胸,同埋吸埋落腹再推返上胸
分別就係啲氣入唔到胸Arch會少咗 好似係
輕度Arch唔會減低肌肉發展潛力
由其係 1.新手arch唔到好多 2.佢推緊DB
反而有助胸肌可以拉長到盡

如果有leg drive + shoulder blade depress
點都會有少少arch
其實吸去胸定肚個分別真係唔算話好大,所以你見我主張吸胸唔洗理core會畀成隊人恥笑就知好多人平時都唔知,諗住做咩動作都brace core以為咁就實無死夠哂穩定
情況咪好似啲人做咩動作都以為要夾背咁解
咁啲褲你買咩碼
我又想買
拆左牌都可以退? 我太肥唔岩戴
可以
坐骨神經痛有腰帶都未必幫到你喎盡量避免深蹲硬拉呢d動作吧
新手我諗平平地買住TeamJoined都夠玩
要直頭避左佢??? 仲諗住輕輕地做當操左,次次一做條腰就好酸
可以較角度嗰張凳,屌你老味flat bench會哽背脊
當然做足晒就最好啦,但對象係新手,自己操冇教練
個人建議make it simple先,簡單D keep flat,加注意手肘角度
之後慣左個momentum後再注意 arching (3點式穩定點) + bracing,最後練leg drive
Brace入胸主要係減低ROM
其實你背,臀,腳 3點都痴住bench加地已經好穩
睇真啲,得一個高手話要吸入腹,然後係度串啫

嚟個小總結:
胸式呼吸都要收實個腹,基本上任何運動都要穩定嘅core 發力,上面有人話係BP 項目上唔重要,尚且唔講住,但針對返一開始嘅題目係新手有腰痛問題,就長遠運動而言,我提供一個訓練建議,同時希望可以減低因hypertension 做成嘅痛症(雖然未必係唯一成因),然後有高手開始反駁(但冇解釋)
轉d無咁用腰既動作
或者係運動物理治療指導下先好做
原則上係無錯嘅,但輕/重係相對嘅,你如果要依賴腰帶先做到嘅重量對你咪重囉

想穩陣直接搵physio 啦
唔該晒 ,而家睇緊針灸 好似好左d,physio d 質素好參差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞