[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
0茶兄
「喂喂喂!,九師兄三師兄係個邊練野啦」

「今次有野睇啦」

「知唔知今次幾多隻?」

「好似話四隻」

「一次過四隻?!」

「仲要隻隻都係鬼王級以上㗎」

「四隻對佢地嚟講好少事㗎咋,九師兄直情入埋「魂鬥房」到捉依四隻野出嚟啦」

張三和張九走近中庭,他們的私人練功處,瞬間便不少師弟湧來偷看,討論聲四起,看來他們在北門派也是風雲人物

這時,張英從人群中穿出,蹺起手觀看兩位師弟的練習

「北門冇乜幾多個人可以做到,你地想學野就睇實啦」張英跟身後的師弟說

張九張三走到中庭的正中央,對視而站

「逐隻定一齊放?」張九收起一劍,遞起黃符袋

「一次過啦」張三脫下右手的白色手套

「準備」張九一下將四個符袋拋高

「開始!」然後橫刀一揮,符袋應擊斬開

啊!!!!!嗷!!!!!

惡靈們的哀號變成了怒吼,他們從符袋中解放化成了黑煙,四處亂竄

「依邊啊」張三主動發挑釁惡靈

啊!!!四團黑煙纏為一團向張三衝去

張三一掌擋住,但也被撞得向後滑行數米

「化虛為實!邪靈速速現真身!」張三左腳輕輕跺地,雙指一點

面前的黑煙馬上變成實體,變成了四隻不人不獸般的奇怪生物

「點解佢地會咁嘅」

「都係鬼姐,點解變到咁」

道行、經驗尚淺的門生在旁嘩然

「你地唔知都正常嘅,師父係魂鬥房入面封印咗一隻萬年道行嘅妖,但就算封印咗,妖氣依然會散發出嚟,吸引曬方圓百里嘅怨靈、惡靈過嚟,而魂鬥房落咗咒,有入冇出,啲怨靈、惡靈吸吸埋埋啲妖氣就會變成咁,佢地依家係半靈半妖」

張英為師弟們解說

「原來傳聞係真㗎?!我以為西樓啲人話我地道觀有妖係假㗎添」

「我係依到幾年啦,我都未聽過」

「緊係啦,師父好少提起依件事,係我跟咗佢咁耐先知㗎咋」張英沾沾自喜的說

「咁師兄,你依家講咗出嚟,師父會唔會鬧你㗎」

「呃…..唔會嘅!師父平時唔講姐!唔代表佢唔比你地知嘅!」張英怯了一怯

說回張三

張三面對四隻不人不獸的惡靈,完全沒怯場

「嚟啊」張三坐好馬步,向惡靈招手

嗚嗷!!!!四惡靈同時撲出!

張三也一個前撲在四隻惡靈之間的縫隙中穿過,擦身而過之際,張三拉著其中一隻惡靈的腿,把它拉在地上,往頭部用力踩上

「嘶!!!」惡靈往張三咆哮

「嘈住曬!」張三再往惡靈臉上再補一拳

嘭!!惡靈頭撞到地上

「離苦得樂、往生淨土」張三幾右手放在惡靈身上

嘶啊!!!!

張三手掌發出霹靂啪啦的聲音,繼而閃出電光,惡靈身體開始變形,直至被張三完全吸進掌心
出慢咗
捱夜睇
打到臨瞓先打得完
我都知啊開始又腦塞,諗緊計通返佢
你想點通
「三師兄真係好勁….」

「九師兄都好勁㗎,啱啱佢用咗三分鐘就你魂鬥房捉咗依幾隻出嚟啦」

「佢地真係北門派嘅最高戰力」

「你恨唔到㗎啦,人地隻右手天生可以收鬼」

「咁又係,人地天生就咁勁,我地點同人比啊」

「你地又唔可以咁講嘅,佢隻手係天生就有咁嘅能力,但如果身體承受唔到佢吸嘅力量一樣冇用,仲隨時會害死自己,所以佢有今時今日嘅功力係因為佢比我地任何人都努力」在旁聽著的張英為張三平反

張三收了一隻後,另外惡靈像是比剛剛更憤怒

「到你地啦」張三主動出擊

「天地八極,玄門盡開!」張三用腳在地上畫了個圓,然後輕輕跺地,三隻惡靈站著的地上隱約出現了八卦的形狀

惡靈無視地上的八卦,咆哮一聲就向張三衝去

「鎖!」張三一喊

地上的八卦憑空變出了用氣形成的「鎖鏈」把三隻惡靈給束縛住了

「鎖鏈」分別把三隻惡靈拉回三個八卦的位置上

「呼~輕鬆」之後張三就施施然的走往其中一隻惡靈

好快他便把惡靈都收到掌中,看熱鬧的師弟亦隨之散去

「你兩個,愈嚟愈犀利啦,好快就唔擺我依個師兄係眼裏面㗎啦~」張英上前跟二人說話

「又亂講野啊!」張三用他的白手套抽打張英

「你又唔好講到自己好差,係低我地少少姐」張九冷笑地開玩笑

「哈!九啊,你真係唔係好適合講笑,硬係怪怪地咁」張英蹺起手笑說

張九縮膊側頭,不以為然

「係喎,師父叫你地入去做咩?」張英問他們

「唉….師父話想揀我地兩個做掌門候選人..」張三無奈的說

「下?!有冇搞錯!揀你地都唔揀我?!」張英氣得雙手叉腰

「你?十年後必無北門」張九冷笑一聲

「啊!你條友,我做掌門一定好過你!你條友咩都咁認真」張英反駁

「認真先係正確對待事情嘅態度」張九又說

「啊!你…..」張英正想說

「係啊,仲有啊,師父話想推我做新四力之一」張三插嘴,拉開他們的話題

「好啊!原來師父揀你,你有咁嘅潛力做四力啊!其他三派都揀曬人啦」張英用力點頭,十分認同

「唉,我係驚自己唔夠其他三派比」張三原來在考慮這問題

「我都有同西樓派嘅朋友傾過兩句,佢地派嗰個人選叫王鎮海,聽聞佢道行好高」張英說

「高?夠唔夠南陽莫盡高先?」張三舉出例子

「我諗唔係同一層次啦,佢地講到好誇張」

「如果係咁,我都有興趣見識下」張九自己在一旁點頭

「咁師父有冇講幾時有結果?」張英再問張三

「師父話同另外三派相討好先再話我知」

「咁我都去其他派八卦下先~東道個邊仲未有消息流出嚟,等我去問下先~」張英笑淫淫的走去

「去溝女就溝女啦你!扮曬野!」張三拿起地上的小石擲向張英

張英接住小石

「哎!唔好亂噏啊~係交流下姐!」
搵人通通佢
牛腩幫你
今日收爐同屋企人食飯!停更一天!聽日見
終於一次追返晒
重睇地獄
我都想問有冇人真係重睇過
睇咗好多次喇
乜你覺得會無咩
感動
估唔到會重睇
過多陣出文!!好快!
一個月後….

四大派的弟子聚首一堂,為一件盛事而等待

「大家好,相信四派嘅人應該都差唔多到齊啦~我係葉童,係大家今日嘅主持」主持人站在一個四方大台上

「大家都知今日係咩事㗎呵~」葉童將手放在耳朵後,然後將身子靠前,團著大台四邊,向四派的弟子說

「四力登位!!」台下的各派弟子都異口同聲的說

「無錯啦!今日係相隔四十年再一次有四力登位嘅道界盛事」葉童興奮的說

「四力!四力!」台下的各派弟子也相當亢奮

「好啦~咁我地依家逐一請佢地出嚟啦!」

「首先!!!係小妹嘅門派,東道派嘅師姐!葉夜!!」葉童讀出名字,伸手向東道派的方向

葉夜從人群中走出,一步一步的走上大台

「師姐,同大家講兩句」葉童將手上的另一支咪高峰遞給葉夜

「大家好,我係東道派嘅葉夜,多謝師父推選我,等我有幸成為四力嘅一員,亦都多謝三派嘅掌門、多謝大家,我會盡力做好四力嘅責任」葉夜在台上輕輕鞠躬

葉夜身形嬌小,臉龐上帶有幾分秀氣,看上去絕不像能登上四力的人

「葉夜!葉夜!葉夜!!」台下各派都叫喊著葉夜的名字

「好啦,師姐啊~你介唔介意同大家講下,你登上四力之後,你嘅稱號會係咩?」葉童問

「各位掌門已經為我地四個分別定咗,我係怪力——葉夜,其他人就留返比佢地自己講啦~」

「咦,師姐,以我所知四力係可以用返自己本身嘅姓氏,點解你唔用返自己嘅祖姓嘅?」

「因為我無父無母,所以東道派嘅各位就係我嘅屋企人,我以後都會姓葉」

「師姐!!!」

「你好型啊!」

台下東道派的女弟子為葉夜歡呼

「好啦!!咁我就請下一位新四力上嚟,下一位有請西樓派嘅王鎮海!!」

王鎮海從台下步上

「師兄,你上次係咪就係講佢?」張九在台下看著台上的王鎮海

「係啊!就係佢啦,王鎮海」張英不斷點頭,眼睛沒離開過台上

這個王鎮海身材不算魁梧,也不高,但臉上卻盡是霸氣,原因應該是他的右邊臉上有一條深長的疤痕,由上額直到下巴,什至劃過了右眼,他右眼更是呈濁白色的,一看便知是有經歷的人

「你好啊,交比你介紹下自己~」葉童一樣把咪高峰遞向王鎮海

「嗯…大家好,我係西樓嘅王鎮海,我唔係好識講野,多謝大家」王鎮海低沉的嗓音,帶著幾分磁性

「咁不如同大家講下你嘅稱號啦」葉童為王鎮海說出問題

「我以後會叫做;神力——霍鎮海」

看來「霍」,就是王鎮海的祖姓

「下一個!係南陽派嘅莫峰!!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞