[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
佢都威到一陣嘅
霞姨 !!!
收飯盒呀 !!!!
「就係你斬傷啊烈?」啊武帶著殺氣的問小頭目

「係啊,我留咗手㗎啦~」小頭目竊笑

「好,咁一陣我都會留手㗎啦」啊武自信的說

「你都幾大口氣喎!兄弟斬佢!」小頭目一聲令下,為數剩下的六名刀手同時湧向啊武

啊武卻沒半點慌亂,他深吸一口氣,迎戰!

他側身躲過第一刀,刀貼著他的衣服滑過,啊武舉腿下踢,把刀手的刀踢掉,然後他又向前低身躲開背後襲來的第二刀,啊武轉腰一記虎尾腳,直接把背後的刀手踢飛了,解決完一個後,啊武再橫揮一拳,把沒有了刀的刀手也擊暈了

啊武身一看正有三把刀從三個不同方面揮來,他急中一撲,從其中兩刀之間的距離穿過

他著地後一個翻滾卸力,見又有兩名刀手衝來,他馬上雙腳一撐,把二人的膝關節都撐斷了

剩下的刀手,看到啊武的實力後都你眼望我眼的,不敢貿然再進攻

「你地行開!成班廢柴」小頭目實在看不下去

「一條友都搞唔掂,冇撚用!拎把刀嚟啦!」小頭目伸手拿刀

「唉,對住你要留手,唔好玩」啊武帶點挑釁的說

「睇下點!」小頭目出招!

他突然一個前撐,啊武提起雙手放在面前擋住

嘭!!腳撐在啊武雙臂上,啊武被踢中後臉上多了點疑惑

但他也不錯失機會,在小頭目收腳時,他使出一記旋轉側踢,把小頭目逼得要蹲下閃避

小頭目猜不到啊武動作如此敏捷,他蹲下後用刀往上一刺,啊武馬上後翻躲避

二人暫時打個平手,但二人心底也對大家的實力有了個底數

「啊武,點啊」我見二人分開後沒有新一輪動作便問他

「佢唔係普通人」啊武目不轉睛的看著小頭目,生怕他有什麼動靜

「下?!唔係普通人?咁佢係咩?」我不解

「唔知,但佢嘅力度同佢個身形完全唔符合正比」啊武說

「咁….應該都係個啲啦」

「應該就係啦」啊武點頭

「佢係西狗嘅手下…..」啊烈虛弱的說

「又係西狗..」啊武聽得緊皺眉頭

「係啊,狗哥今日就要收你地皮」小頭目還擺出一臉得戚的樣

「你班仆街!」啊武怒氣被激起,他握緊拳頭就上

啊武左拳揮出!小頭目後跳一步緊上向啊武揮刀,啊武收拳身體站側,右腳踏後,整個人形成一條線的避過大刀,避過力竹後,啊武右腳往後踏地,將自己背脊轉向小頭目,左手一撈,夾住他的肩胛

這招在啊烈跟小頭目過招時也曾使出過,但被小頭目輕鬆破解了

「小心….佢破到依招」啊烈提醒啊武

果然,在啊武想將小頭目來個過肩摔時,他就重施故技,往後小退了一步,並已經想對啊武後背起踭

啊武卻突然偷笑一下,只見他將夾住小頭目肩胛的左手鬆開,往大腿內側撈去,右手就往上捉住小頭目的衣服

左手上推,右手下拉!!

嘭!!!小頭目被啊武拉得整個人在空中畫了個圓再狠狠的摔在地上

咔咯!!是肋骨斷裂的聲響

「佢…..」啊烈看到啊武的身手,有點不敢相信

「啊武條友仔好打得㗎,唔係講笑」我也無奈一笑

而啊武沒有停下動作,他把小頭目摔倒後,他一手按地,一手捉住小頭目的手再用雙腳夾住,做出柔術的一招十字固

「你傷害我朋友,要還㗎」啊武腰挺直,手下拉

又是咔咯一聲,小頭目的手被啊武硬生生扭斷了

「啊!!!你班廢柴仲唔幫手!!!!」小頭目忍不住大叫

那幾名刀手都準備出手

「喂!」我喝停了他們,並跑到啊武身後護著他

我跟啊武對望了一眼,然後點頭,證明信任大家的能力能應付自如
放假飲個靚茶先
幾好
陪下屋企人
「你地要斬就斬我先」我跟刀手們說

「就斬你先!!」一個刀手衝向我

「收皮啦你!」我起腳前撐,一腳就把那刀手給撐開了,然後再揮拳打在另一名的刀手胸口上並搶過他手上的刀,將刀刃方向對著自己,用刀背揮向其他刀手

雖說我的戰鬥力不及啊武那麼強,但經過九叔和英叔的非人訓練後,對付這些嘍羅也是綽綽有餘,而且身為九叔的入室弟子,用刀用劍更是易如反掌

「你好放手啦喎!!」小頭目憤怒又帶點慌張的說

「你會痛㗎咩?!」啊武捉緊他的手再扭了一下

這次小頭目的骨骼被啊武徹底扭斷了,手臂肌肉都能看到扭紋

「仆街!放手啊!!!」小頭目用力的掙扎,但依然被啊武鎖得死死的

「你斬人個陣,唔覺得人地痛㗎咩!」啊武鬆開手,一腳踢在小頭目的頸上

又是清脆的一聲,我想小頭目的頸被踢斷了

「我知你一定唔係普通人,但咁樣嘅傷害,冇可能冇事」啊武站起俯視小頭目

「你….冇可能…我….」小頭目不甘心,明明自己已經變得比普通人強,為什麼還會輸

「冇野係冇可能」啊武說

「喂喂喂~咩事咁熱鬧都唔等埋我啊」

突然….事態出現了轉變,西狗帶著一大隊人馬來到現場,西狗走到小頭目身旁

「狗….狗哥」小頭目向西狗求救,手捉住了西狗我褲腳

「你望住我做咩姐,你連咁勁都打唔贏人地,我養你仲有咩用啊」西狗一腳踢開了頭目的手,並跨過他的身體走向我們

我跟啊武同步退步,慢慢退到啊烈的面前

「陳一仲未嚟嘅,會唔會耐咗啲啊….」我無奈的笑說

「冇計,一人六個囉」啊武也是同樣無奈的冷笑

「你地都係走啦….佢目標係我姐,冇理由連累你地」啊烈休息了一會後,氣息都好了點,只是嘴唇還有點蒼白

早知道我就帶葉靈過來幫啊烈先回復一下!這次笨了…

「嚟得救你,打咗咁耐先走咪好唔抵?!」啊武笑說,看著我

「啱啦,比佢圍咗咁耐 唔打返兩個對唔住自己嘅」我也剛好看向了啊武

啊武給我打了個眼色,往啊烈看了一眼,然後再看向停車場出口

我點頭示意明白

「啊~估唔到你地又幾好打㗎啦,我咁多手下都隊你地唔冧」西狗蹺起手看著我們

「唔關我地好打事」啊武先說一句

「係你啲手下渣姐」我接著說下一句

「哈哈哈!幽默幽默,希望你地下世都咁幽默,斬死佢地!尤其是仆街烈!同我斬到佢老豆都唔認得!」西狗突然發令

我跟啊武馬上轉身扶起啊烈拔腿就跑!穿梭在車輛之間

「多謝你地…..」啊烈這句不是客套說話,而是衷心的說

現時,他身邊的人基本上都已離他而去,不是被控制了,就是表面好好,但暗地裏一沉百踩,自己會被追殺更是因為自己的父親

所以他也想不到居然會有兩個認識不久的人對他如此重情重義

「真係走得甩先多謝我地都未遲啦」啊武苦笑

「你要多謝都係多謝啊武啦,唔係佢搞掂嗰條友,我地三個都唔洗旨意走」我也是苦笑說

「你地依家都唔洗旨意走啊!」西狗的手下突然從一輛車的車頂上撲出

我右手扶住了啊烈,所以揮出一記左勾拳,讓撲來的手下在車頂上打了個翻

啊武旁邊也有人撲來,他直接給他一腳,把他蹬開

現在的我們就好像喪屍電影內的主角一樣,跟「喪屍」在玩追逐遊戲

「啊武,小心後面!」我眼尾剛好看到有東西正飛向啊武

如果是平時的啊武一定能夠及時躲避,但這時啊武正扶著啊烈反應變得慢了

砰!!一個滅火器正中了啊武的後腦,啊武頓時雙腳發軟跪地上,眼前一黑

「啊武!」我緊張的呼叫他

啊武….啊武…

但啊武卻聽到了別人在叫喚他
聽日見!
要覺醒了?
算唔算開估咗啦
「啊武….」

啊武搖搖頭、睜開眼,發現自己不在停車場裏,這裏籠罩住一層薄霧,一望無際,天空呈現淡黃色

「依到係…」啊武疑惑的站起,左顧右盼的

「我總算見到你啦」聲音是從啊武身後傳來,啊武轉身看去

說話的是一名老伯,他留著一把長鬍子,頭髮蒼白,一身穿著一套沉紅色古服,衣領和手袖位是黑色,衣服上更有一些金色的繡花,一看便知不是普通人物

「你係…咩人」啊武看到老伯後就更疑惑

「唉….果然連我都唔認得,都啱嘅都啱嘅」老伯在自言自語

「老伯啊,唔好意思啊,你可唔可以話比我知依到係邊到,我有急事,我朋友等住我救」啊武焦急跟老伯說

「哈呵~又係救人,我地第一次見面個陣你又係同我講你搵我係要救人,睇嚟有啲野真係點都唔會變」老伯自說自笑的

「第一次見面?我地之前有見過面咩?」啊武又擺出了疑惑的表情

「嗯,只不過係你唔記得」老伯點頭

「下….」啊武抓頭

「咁老伯你叫咩名?」啊武問

「我叫紅龍,依家係天庭南天門嘅守護神龍」老伯的自我介紹更令啊武一頭霧水

「天庭…?南天門…?神龍….?」啊武聽得開始有點懷疑人生

「嗯,你依家唔信唔緊要,你好快會記得」

「我應該有啲咩要記起?不如你直接令我記起啦」

「咁就恕老夫無能,我唔可以直接影響你地嘅現狀,咁係有天意」老伯慨嘆搖頭

「下…..」啊武感覺自己好像在被耍一樣

「但我可以隨量咁幫下你嘅」老伯又突然露出了一個奸狡的笑

「你真係可以幫到我?」

「嗯,其實你我已是一體,我嘅龍氣一直都係你體內」老伯看著啊武

「我…我身體入裏有龍氣?」啊武不敢相信的看著自己身體

「冇錯,只係依家嘅你唔識運用」老伯搭著啊武的肩膀

「做..做咩啊?」啊武不知所措

「噓….」老伯閉上眼,聚精會神的

「哦….」啊武乖乖閉上嘴,安靜的等待老伯指示

一會後,老伯終於睜眼

「搞掂啦?」啊武問

「依家我可以幫到你嘅就係咁多啦,你地要盡快記起所有野」老伯說完後,突然化為龍形鑽到啊武的體裏

「喂!老伯搞咩啊!」啊武嘗試拉著化成龍形的老伯,但雙手根本觸碰不到他

老伯完全鑽進啊武身體後,啊武感受到一股前所未有的力量在身上遊走

當他正高興時卻突然感到頭暈目眩,整個人向後傾倒,身體快要著地時,啊武就從現實中醒回來

「啊武!!」他還是保持著跪下的動作,準確來說他閉上眼的時間也不過一秒

「依到….我…」啊武懵懵的看著我

「你冇野啊嘛?」我問他

「冇!」啊武一個轉身蹬腳,使出了一記重拳

準備偷擊啊武的刀手被啊武打得飛開五、六米外,隱約間我看到啊武的手臂上好像纏繞著一道氣,一道形狀不知是蛇是龍的氣

「啱啱係真嘅?……」啊武自己也覺得不可思議

「嘩,啊武你依拳…」在旁的我看得目瞪口呆

「唔好講咁多啦!出咗去先」啊武再次幫我扶起啊烈,一起跑往停車場出口

途中還是有不少刀手襲來,但啊武都行動迅速的把刀手解決了,根本沒有我出手的餘地

啊武被砸中腦袋後就整個人像脫胎換骨了一樣,動作比起以前更加利落,力度更是誇張的改變
就快有得釣蝦
上次我釣得四隻!!
第一次4隻算勁
下次釣夠14隻
今日有啲夜,打唔切聽日見
紅龍升咗呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞