[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
都仲力打丁有時連丁都冇心機打
樓豬我們到了
你喺邊
我之前都係 太耐唔用驚用唔到
好似成個星期都唔想打
試下咁樣打
打文啦樓豬
其實打緊如果唔係瞓咗啦,但卡住咗…..
前排寫四力嗰段,將啲靈感用曬我個人嚟講,暫時第二季最滿意就係四力嗰段
養肥先睇
頂唔順好眼訓,聽日打長啲補數!
係先好講呀!唔係剪你嫁!
兩日後的晚上,身上還帶著傷的啊烈獨自一人大搖大擺的走在旺角街頭

「啊烈你驚唔驚?」我在耳機裏笑問

「驚字點寫㗎?我讀書少,唔係咁識」啊烈也幽默的回答我

「你兩個唔好掛住傾計啦,一陣突然有人撲過嚟都唔知啊」啊武也是同樣在通話中

「喂,會唔會好多人㗎!」當然啊仁也不能少啦

「冇事嘅啊仁,有咩事英叔保住你啦」英叔也在

我們幾個都躲在啊烈的周圍,跟著他尾,等待「皇圖」的人出現

「唔洗驚啊仁,要打交第一個交比我先啦!」啊武豪氣的說,我總覺得啊武連說話方式都好像有點不同了

「哎呀,你地放心啦,今晚有我同老野係到,想打交都難啊」英叔再說

差點忘了說,九叔也在現場,他也算是今天的主角,沒有他啊烈的計劃也行不通

兩日前…..

「九叔,你可以搵到幾多個好似啱啱咁嘅幫手?」啊烈問九叔

「做咩咁問?」九叔瞇起眼看啊烈

「依家個隻雙生靈起碼有千幾個手下,就算我地搵人幫手都係硬碰,倒不如利用想對付我嘅人去對付佢地」啊烈開始說出腦中計劃

「即係利用西狗佢地?」我問

「唔止,係成個「皇圖」嘅人」啊烈嚴肅的說

「嘩….世界大戰啦」啊仁說

「但佢地都冇可能貿貿然幫我地去對付雙生靈㗎」啊武感到疑惑

「所以佢啱啱先至會問我可以搵到幾多鬼幫手」九叔點頭,似乎是猜到了啊烈的計劃

「係,只要用我做魚餌去引「皇圖」嘅人嚟襲擊我,到時九叔你地再用鬼魂控制佢地,先收埋佢地」

然後我再放風出去,話係「天圖」嘅人捉咗佢地,最好就有埋西狗依種揸fit 人,咁「皇圖」嘅人就一定會去對付雙生靈

到時有佢地去幫我地拖延時間,分散雙生靈嘅人力,咁我地對付起雙生靈就簡單好多」

啊烈將計劃完整的說出,我們聽後都點頭同意

「老野,你點睇?」英叔看向九叔

九叔沉思了一會

「嗯,可行」九叔點頭

「好啊!咁我地就咁做啦!一晚鏟起兩個社團,為民除害!型啊」英叔顯得興奮

「好型咩英叔?我淨係覺得好危險」啊仁皺眉頭說

「啊仁啊!你幻想下以我地幾個人嘅力量就可以做到咁大件事!唔型咩!」

英叔一手捉著啊仁的手,另一手向前方伸去,像在說什麼偉論一樣

「呃…..係嘅」啊仁這才不情不願的說

「好!咁我地就跟啊烈嘅計劃做啦!」

………..

所以,便有了現在這情景

「啊烈!後面!」啊武在耳機裏突然一聲

說是遲,那時快!

就已經有人從四方八面衝向了啊烈,當中就包括了西狗和剩下四名的強化手下

「航!你地出去幫手!」九叔下指令

「收到!」我收到指示馬上行動,啊武就一早衝了出去

「唉….死就死啦!」啊仁就不情不願的行動了

「烈哥!上次走得甩!今次我再帶多啲人,冇咁易㗎啦」帶頭的西狗舉著刀跟啊烈說,他對自己那四名強化手下似乎充滿著信心

「大佬!你睇下佢傷到隻狗咁,我地一隻手都捽死佢啦」其中一名強化手下笑說

啊烈看著在場的刀手冷冷一笑

「喂!你地要搞佢,問過我未啊?」啊武跑到刀手們的後方

「仲有我啊」我也跟在啊武後到

「唉,仲有我啊!」啊仁慢慢來到

「又係你地三條友做架兩啊嘛,今日就收埋你地皮!郁佢!」

「啊烈,你有傷!行埋一邊先!」

「想走?問過我未?!」西狗想衝去啊烈

「咁你問過我未?!」啊武一手拉著正想跑走的西狗,然後送上一拳

「啊嗚…..」西狗應拳跪下

而啊烈也自知有傷在身,勉強應戰只會拖累大家,所以他識趣的離遠「戰場」

「喂,老野,我地幾時出手?」英叔問身旁的九叔

「等啊航佢地將啲人逼埋啲先」九叔一直觀察著現場情況

在事前九叔就告訴我們,要我們行動時盡量把那些逼到聚在一起,這樣他就更易施法控制他們

「啊武!你盡量推佢地,我同啊仁係後面封住佢地」我說

「好!」啊武出手

「仁!我地兜去後面!」我拉著啊仁裝作跑遠,其實兜個圈就跑到刀手的後方,將刀手兩面包抄

而啊武他是沒拿武器的,他堅持要徒手跟刀手們搏鬥
開始劈友
呀武堅係癲
無論上世定今世都係徒手打柒目標
反而最中意上世幾段
靈姐死兩次
夢晞比人掉落樓
同埋夢姐老公喺墓等死
今世寫到50%未?
寫到呀仁好縮骨,係咪有咩原因
或者咁講佢唔係縮骨,只係怕死
40%左右?之前進度慢嘅,依家會盡量快返啲

我自己都好中意夢晞墜樓個段,男主一個人捉住兩個女人,一個係中學女神,一個係現任愛人,背脊仲要比人攻擊緊,兩邊都唔想放手,但偏偏就只救到一個
啊武係拳頭交嘅天才
佢上世都係咁架?
佢上世出場係陳鯨,同今世完全唔同上世陳鯨型到仆街
係咁啪野
唔知點解有種睇緊遊戲王感覺
其實今世都有講啊仁嘅表面潛力比男主大,就好似學用靈力升起把劍都係啊仁快啲

比差佬追個陣都係啊仁用靈力控制啲木板去阻住啲差佬
他一個箭步衝前剎停,身體順著力向前傾,雙拳揮出,擊中最前方等兩人,一個是才剛起來的西狗,一個是其中一名強化手下

「又嚟?!」西狗有點生不如死的感覺

另外三名強化手下就補上向啊武撲去,啊武一個側閃在三人之間穿過,啊武再使出一腳虎尾腳,把一個踢倒,然後再轉身捉著口一人的衣領把他拉回人群中

兩名所謂經過強化的刀手在現時的啊武眼中就像小孩一樣,不堪一擊

「嘩~武仔依家身手好咗咁多嘅」英叔在不遠處全程觀望著

「啊~咁又係,我教㗎嘛,所以都係我叻,嗯,一定係咁」英叔自說自話,說得自我陶醉

在後聽著的九叔白眼都快反出宇宙

啊武看著最後一名強化刀手,等待他出擊,刀手一聲叫喊就向啊武上而下揮刀

啊武轉腰儲力,在刀快斬到自己時一下爆發

嘭!!!又是這樣了,啊武出拳時手臂間隱約有一股像龍的氣在盤繞

「老野…..你睇唔睇到?」英叔驚訝的回頭問九叔

「嗯….」九叔也看得雙眼發直

英叔和九叔也同樣看到我說的「氣」

重拳擊中刀手的胸口,把他打飛到人群之中

他飛到人群中,其他刀手包括西狗都被衝擊力撞得往後傾倒,把中間的刀手都逼到往後,然後我和啊仁就拿著兩條捆仙索站在後方攔截住他們

「啊仁!圍圈!」我先跟啊仁說

「收到!」啊仁回答

「九叔!可以做野啦!」然後我再跟九叔說

我和啊仁拉著繩索圍著刀手們跑了個圈,把為數十多二十人的刀手扎在一起,刀手嘗試砍斷捆仙索,但捆仙索比爬山繩索還要堅韌,不是那麼容易都砍斷的

「老野!郁手」英叔率先衝來

九叔沒多說話跟在英叔身後,他從腰間拿出一個竹筒,應該說我們每人身上都有一個這樣的竹筒

「喂!大家!」英叔跑到西狗他們面前

「啊叔你乜料啊?」西狗不屑的問英叔

「冇,想同你地講聲唔好意思姐,想請你地飲啲野」英叔暗暗偷笑,然後手也向腰間移去

「開餐!」英叔說

聽到英叔的指令,我、啊仁、啊武和後到的九叔都馬上把腰間的竹筒打開,然後將竹筒裏的東西潑出

「嘩屌!!咩嚟㗎!」

「咁臭嘅?!」

「屎嚟㗎?!」

「痴撚線」

「死老野!你地玩咩啊!!」西狗解手把臉上的的液體撥開

「好唔好飲啊?和味呢」英叔竊笑道

竹筒裏的是「黑雞血」,顧名思義就是黑雞的血,九叔說被黑雞血潑中會令人的三把火都暫時熄滅,這樣鬼魂就非常容易霸佔人的肉身

「啊財!」九叔叫喚

「收到!兄弟上!!」鬼僕啊財不知從何處突然飘出

身後還帶領著一大班鬼兄弟,當然街上的人不會看到啊財他們,不然這群鬼魂像遊行般出現肯定會惹起市民恐慌

而啊烈也是看不到他們的,上次他能看到啊財,是因為啊財自己選擇了現身

「兄弟上身啦!」

「做返齣好戲啦」

「九叔!記得搞掂之後燒多啲金銀衣紙比我地啊!」

咻!咻!咻!咻!

……..

一眾鬼魂都紛紛進入到刀手的體內,但事情沒九叔他們想得簡單…..

「九叔!好過癮啊,好耐冇試過依個感覺啦」人群中的「西狗」撫摸自己的身體

「你…..係….」我們疑惑的看著「西狗」

「我係啊財啊,我死咗幾十年啦,好耐都冇試過有副披嘅感覺啦」啊財顯得興奮

「兄弟!爽唔爽啊!」啊財轉身問身後的其他人

「爽啊!我要去沖個涼!揼個骨啊!」

「嘩,副披又幾大隻喎」

眾鬼上身後都你一言我一語的,像極街市裏嘈雜聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞