[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
返嚟推吓
可能係都唔出奇㗎
好啊好啊!!推爆佢!
推番上去先
前兩日都咁啱有野做停咗兩日,今晚覆文!
前兩日都咁啱有野做停咗兩日,今晚文!
「爸爸!我返嚟啦」啊晴回到她祈德尊新邨的住所,就在荃灣廣場的對面

「你係邊個?!點入嚟我屋企?!」啊晴的父親好像不認識她

「爸爸,我係你個女啊晴」啊晴耐性的跟他說

「我個女…?我老婆呢!我個仔呢?」啊晴父親慌張的問

「媽媽佢出咗去做野啊嘛~哥哥跟住媽媽,你同我講嘅」

「出咗去..做野?」啊晴父親軟坐在沙發上

「係啊,嚟~爸爸,食飯先啦,我買咗飯返嚟啦」啊晴將飯盒放到飯桌上

「我要出去搵佢地!」啊晴父親突然想衝出門口

幸好被啊晴攔住了

「爸爸啊!你講過依段時間唔可以比你出門口㗎!!」

「你真係我個女?」啊晴父親半信半疑的問啊晴

「唉~係啊爸爸~乖啦,快啲過嚟食飯啦~」啊晴無奈的嘆一嘆氣,然後牽起父親的手,把他拉向飯桌

「嗯….」最終啊晴父親也乖乖的坐下

「呼…..」啊晴表面上看好像很硬朗樂觀,但其實對於父親現時話情況甚感疲憊

父女二人就在毫無交流的情況下把這頓飯吃完了

啊晴在收拾時,啊晴父親回到房間不知在翻尋什麼東西

「點解冇嘅…..係邊啊」啊晴父親翻箱倒櫃的把東西都翻亂了

「爸爸啊,你想搵咩啊,小心啲啊」啊晴聽到聲響就跑到房前

「我搵緊我地張全家福啊,點解冇嘅…」啊晴父親連床褥也翻起了

「爸爸,我地冇全家福㗎….」啊晴眼神充滿失落

「冇….冇全家福…咁…我點搵返我老婆同個仔啊…

我…我唔記得咗佢地個樣….佢地…我…我老婆叫….叫…佢地叫咩名!點解我咩都唔記得!!佢地叫咩名啊!!我叫咩名啊!我咩都唔記得啊!」啊晴父親說著說著就很激動的捉住啊晴雙臂搖晃她

「爸爸….好痛…你冷靜啲先啦」啊晴用力掙開

「我叫咩名啊!點解我咩都唔記得!!你到底係邊個!!」啊晴爸爸情緒繼續失控,更將雙手向啊晴脖子扼去

「爸…爸….我啊…我係…啊晴啊….」

「我唔識你!!你唔係我個女!!」啊晴父經已完全失控,無法聽進任何事情

啪!!

「嗄….嗄….對唔住啊爸爸」

剛剛啊晴在逼不得已之下,用一記手刀把父親擊暈

之後啊晴吃力的將父親搬到床上,而這時她發現了父親的物品中有一個詭異的惡鬼面罩

「咩嚟㗎…」

………

「段生,你公司嘅格局好奇怪….」莫盡拿著羅庚在段天的公司看風水

「請問點奇怪法呢~?」段天從容的問莫盡

「嗯….好多好細微嘅位都出咗問題,例如:

第一:辦公枱上面正正就係橫梁,橫樑容易比人有無形嘅壓迫感,不單只影響你啲伙記嘅效率,下屬亦都會受到上司嘅責罵同埋比小人中傷,我個人建議啲枱枱櫈櫈前前後後褪下佢,盡量避開啲橫梁

第二:辦公枱對正條柱,條柱就好似一碌棍咁,對住個頭嚟打,咁樣啲伙記做野好易出錯

總之好多好多細問題,段生,以你嘅人脈搵嘅風水師傅冇理由會犯依一啲錯誤,睇嚟你比人當傻仔玩啦」莫盡約莫講出了段氏集團辦公室的一點問題

「你話邊個傻仔啊?!」段天身旁的羅東聽到莫盡的話後,立即就想上前打莫盡一拳

但卻被段天擋住了
神力個女?😂
係被劏肚嘅媽媽
被紅眼睛嘅人讚好靚,真係好靚,跟住抱走咗
今日老細請食師父誕停一日!聽日見
真係抱走個媽媽咩~唔係抱走個BB?
係個b呀
不過咁多個b
用佢老母有標誌性d
聽落好似辯解咁
抱走個媽媽都比你諗到 新劇情
牛腩想要媽媽
咁你識做啦
「我都係第一次聽到有人咁同Boss講野~」媚娘則只是暗地在笑

「東啊~Boss未出聲你唔好阻住Boss~」習維也沒像羅東一樣大反應

「原來係咁樣~咁依到仲有冇咩大問題呢~」段天平靜的問莫盡

「要再睇下」

莫盡拿起羅庚便繼續在辦公室裏逛著,好快就被莫盡多發現了一個問題

「點解依到咁多鏡?」莫盡站在辦公室的的正中央,環顧四周一看發現這裏到處也是鏡面的設計

「哦~都係上一個玄學顧問同設計師決定嘅」段天回答

「鏡係反射阻擋之物,如果正對大門就會將福氣擋住係門外,財神爺亦都唔敢入嚟,咁財運自然就會受阻

門有門神,鏡自然都有相對嘅神靈看管,如果一塊鏡長期對住門口,門神會走,咁就等於依個地方失去咗守護神,導致陰氣容易聚集

仲有一點,鏡對住鏡嘅話,時間長咗周會製造一股力量,依股力量會吸引周遭嘅孤魂聚集」

「唓,鬼咋嘛,我地驚咩」羅東不屑的說出一句

此話一出,段敢天馬上往後揮手,給羅東掌了一下嘴巴

「嗯?」但就是這句引起了莫盡的注意

「你啱啱話咩話?唔驚?」莫盡問羅東

「東~你唔好出聲,等Boss同媚娘答」習維悄悄的在羅東身旁說

所以羅東聽話的沒有出聲回答

「哎~盡哥仔~你又唔係羅東份人最中意亂講野㗎啦~唔洗理佢㗎」媚娘直接上前伸手蹺住莫盡

「係啊~我地唔洗理佢,咁依家應該點改善依到呢」段天也上前跟莫盡說話

「好簡單,記低以下我講嘅野」莫盡舉起羅庚

「習維~幫我仔細記低佢」段天吩咐習維

「係~Boss」習維從西裝裏拿出一本細細的記事簿

「估唔到依個年代都仲有人用記事簿」莫盡看到習維拿出記事簿時笑說

「係啊~好少人會用,但用咗幾十年~慣咗改唔到」習維隨口說了一句

「幾十年?你點睇都係頂盡三十歲左右姐」莫盡立刻上下打量習維,心中開始有點懷疑這些人的身分

「三十歲都差唔多幾十歲啦~差唔多姐」習維一笑置之

「好,咁你記低,首先啲枱櫈全部要調位….」

莫盡將要改造的地方都告訴了習維

「大概就係咁多啦,跟足我講嘅野去做,我唔敢講一定風生水起,但一定有利無害」莫盡收起羅庚,把袋子收拾了一下

「太好啦~能夠請到你幫手真係我嘅福氣~」段天非常客氣的拍一拍莫盡肩膀

「唔好咁講,受人錢財替人消災,應該嘅」莫盡在段天面前故意裝作得很有風範,覺得這樣才是大師應有的形象

「依到係小小心意~」段天從口袋裏拿出一張支票

「嗯?上次唔係收咗你一張啦咩?」莫盡故意推搪,不直接收下支票以免顯得貪心

「要嘅~你嚟做野都辛苦~何況只係一啲心意」段天執意要將支票給莫盡

「咁…多謝你啦」莫盡「勉為其難」的接過支票

他偷瞄一眼支票的銀碼

又是五十萬!!!

莫盡現時心潮澎湃,心裏像浪潮翻騰的不能平靜

「咳嗯..咁…咁今日都差唔多啦,冇咩嘅我行先」莫盡隨便說一句便想快點離去

「冇問題啊~今日都攰㗎啦~其他分公司辦公室嘅風水我會叫習維同你再約時間~」段天指一指身旁的習維,而習維亦很好謙卑的弱弱鞠躬

「好,冇問題,隨時約我」莫盡揮揮手就離去

「Boss ~你覺得佢會唔會開始懷疑我地呢~」媚娘問段天

「會,一定會,佢嘅道行深藏不露」段天說這句話時盯著羅東,語氣也沒了平常那種陰陽怪氣,轉變成殺氣

「對唔住波士….我唔會再…..」羅東正準備道歉

嘭!!!羅東突然飛撞出去,把辦公室的枱櫈都撞毁
今晚同喺台灣返嚟嘅朋友食飯停一晚
唔好剪啦
「對唔住讀者們….我唔會再唔出文的了…..」樓主正準備道歉

嘭!!!樓主突然飛撞出去,把辦公室的枱櫈都撞毁

樓主血流滿面......
往死裡打
12點前出文!
改文!!

但唔好打我啦
是段天突然出腳,把羅東踢飛

「我講過好多次,係Boss,唔係波士」段天一邊整理衣服一邊平淡的說,像什麼都沒發生一樣

「呃….對…唔住Boss」羅東在雜物堆中站起,衣服都被勾破,面部被踢中的位置都有著明顯的凹陷,但同時亦已肉眼可見的速度復原

「東~下次冇Boss嘅批准就唔好再亂講野啦~」習維對著羅東搖頭笑說

「呃…..嗯….」羅東心裏有火,但不敢發聲

「不過唔緊要~佢暫時都仲係一個可以用錢收賣嘅人~佢唔會有咩行動住嘅,佢第一時間應該係去銀行~」段天又回復那陰陽怪氣的語調,而且還把莫盡這個人看得通透

莫盡的確是拿著支票就馬上去銀行兌現,然後才回到南陽的集中地

「盡哥你咁講,即係覺得段氏嗰班人有古怪?」莫逆問

「嗯…唔知點講,成班人都陰陽怪氣咁」莫盡皺著眉說

「咁我地仲幫唔幫佢地做野?」莫逆為莫盡遞上茶

「你自己睇下」莫盡將自己的存摺遞給莫逆看

「又比多五十萬?!!」莫逆看到銀碼時,眼都快瞪得掉下來

「咁我地有咩理由唔同人合作?怪怪地姐,佢地都仲未有啲咩嘅,而且一有啲咩唔妥我唔會留手」莫盡收回存摺,並擺出一臉自信的表情

「都係嘅,正常嚟講都冇咩人可以係你手腳」莫逆輕笑一說

「嗱,拎住」莫盡突然從口袋裏掏出一疊現金

「嘩?!做咩啊盡哥?!」莫逆被莫盡突然的慷慨嚇了一跳

「比你拎去睇下隻眼㗎,咁耐都未好」莫盡看似一臉不在意,但其實十分緊張莫逆

「唉,睇乜鬼啊,冇用」一說到眼睛的傷,莫逆就馬上頹喪起來

「覆診個陣醫生點講」莫盡問

「佢話眼球爆裂,視線永久受損」

「嗯….轉過第二個好啲嘅醫生,依到你拎住先,我會再賺多啲返嚟,好好睇住班細嘅,好好教佢地,好快我地會風生水起」話畢,莫盡把錢塞給了莫逆然後拍一拍他肩膀便離開了

雖說莫盡怎說也一定是一個壞人,但不得不說他對自己門生和莫逆卻的確是有情有義

他離開南陽集中地後獨自吃了個飯便回到家中,他一進到屋內就軟坐在沙發上

「呼!!」莫盡滿腦都是怎麼多賺一點錢

原本操控拳賽的生意被我們搞砸了,現在南陽的門生大多都是靠出外接公會的任務來賺錢過生活

貴為掌門的莫盡必須想方法令門生過得好一點

這時,莫盡的電話響起

「凱祺?!做咩事啊?」原來是凱祺致電給莫盡

「你做咩冇啦啦過多五萬蚊比我」凱祺用質問的態度問莫盡

「冇啊~老豆依排賺到錢咪過多啲比你袋住先囉,慢慢用啊」莫盡滿心歡喜的跟凱祺說

原來凱祺是莫盡的女兒,而不是情人

「哎!你唔好亂講,你唔係我老豆」但莫盡說完後卻被凱祺嚴詞拒絕

「呃….唔…唔緊要啦,總之依五萬你就慢慢洗啦,唔好咁大洗啊」

「嗯,係咁」

電話被掛斷了

「……….」

「唉……」莫盡拋下電話,雙手掛在沙發的靠背上,仰望天花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞