[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
閻三一臉殺氣的看著霍鎮海,沒有一絲想要留手的想法

他左手拉起霍鎮海,右手已擺出攻擊的姿勢

「只要你死咗……我就會係最叻嗰個,啊夜就會中意我,我就係大家嘅閻三爺!!哈哈哈!!!!」閻三瘋狂的笑說

閻三體內的妖利用了他妒忌的心態來令他走上了歪路…..從此走不回頭

「再見啦!霍大哥!!」閻三出掌

砰!!!一聲巨響!

但被擊中的不是霍鎮海,而是閻三!!

閻三嘴裏噴出一大口鮮血,往後不知飛開了多遠

「你點解唔還手啊…..」來的人是葉夜,她扶著霍鎮海

「呃….你嚟做咩啊」霍鎮海愕然的看著葉夜

「我唔嚟你死咗啦,我問你做咩唔還手啊」葉夜盯著霍鎮海說

「啊三佢只係比隻妖控制咗心神,佢都唔想㗎….」霍鎮海到了這刻還在幫閻三說話

「你就係太好人….之後嘅野交比我,你坐下先」葉夜把霍鎮海躺平在地

「回天,補」然後為他先回復體力,再面向閻三站著

「呃….啊….」閻三隔了一會才能用手把自己撐起

「夜啊….你做咩啊」葉夜剛剛的一拳極重,把閻三打得快要氣也喘不上

「我做咩?不如問下你自己係到做咩」葉夜態度極為嚴肅,像是不會留情一般

「我?夜啊….等我….等我殺咗佢!我地就可以係埋一齊㗎啦」但這刻的閻三就像活在自己的世界,別人的話完全聽不進耳朵

「你醒下啦,就算有冇霍鎮海,我都唔會揀你」葉夜對著閻三十分絕情

「唔會…唔會㗎,一定係佢!一定係佢逼你,我要殺咗佢!」閻三突然衝往他們的方向

葉夜轉腰,拳力正在儲力,準備揮出

「夜!唔好啊!」霍鎮海想喝停葉夜

但已太遲,葉夜經已把拳揮出,拳一揮,拳風已向閻三擊去,拳風的溫度極高,像是烈火一般把周遭的空氣燃燒起來

正往他們衝去的閻三正中拳風,往後倒下,衣服被高溫點燃了

「啊嘶!!!」尖叫的是閻三體內的花妖

「佢怕火….」躺著的霍鎮海說

「仲有得救!」葉夜見此情景,馬上想上前救閻三

但一股黑氣從閻三體內竄出,擋住了葉夜的視線,當黑氣散去後,閻三已不見了蹤影

「啊!搞錯!」葉夜氣得跺地

「夜啊…或者..啊三自己可以諗得通」霍鎮海虛弱的說

「最好係啦,嚟,我地返去啦」葉夜一手把霍鎮海抬起

「老婆啊..不如我自己行….」霍鎮海尷尬的說

「哦,好啊」葉夜這才把霍鎮海放下

原本霍鎮海不想把這件事傳弄大,但葉夜認為這件實在太嚴重,所以就匯報了給四派掌門知道

這件飛快的傳遍整個道術界….閻三便由四力之高位跌到像一隻過街老鼠一樣,要四處躲藏

「點解啊三唔一早同我地講…..又或者我地早啲發現咪冇事」張英有點內疚,內疚自己沒有發現好兄弟的異常

「佢儲心唔講同隱藏依件事,無得講」張九無奈搖頭

「唉…..佢唔應該有咁嘅結果」張英嘆息道

「所有結果都係佢一步步行出嚟,佢冇妒忌之心就唔會動咗歪念」是張老掌門——張帝

「師父!」張英張九看見師父馬上肅立

「師父啊,你有冇辦法幫到啊三?」張英問

「冇,如果件事真係好似葉夜咁講,隻花妖已經比火燒傷咗,啊三佢自己絕對有能力反制隻花妖,只係要睇佢點造化,如果佢繼續執迷不悟嘅,恐怕….只會踩得更深,唉….」張帝說著說著也搖頭嘆氣
地震
一早瞓着咗,完全感受唔到,震得好犀利?
姐係閻三入完魔又再變返好
依段回憶應該仲有三篇左右就完啦到時會交代埋~
推推推
有文就要推
有啊依排都好準時出文!
明明近排樓主出文咁密 又講鬼怪
點解推唔起
可能太多同樣題材?我都唔知
過隔離1001開post
可能太多同樣題材?我都唔知
其實我都有諗過依個問題會唔會係題材同內容唔夠吸引
「三….到底你點解搞成咁….」霍鎮海眼內盡是失望

「就係由你搶曬我身邊啲野開始囉!」閻三雙手伸前,一道洪水突然湧來

沙啦嘩啦!!!!洪水充斥在整在晚會場地,而且洪水只停留在會場內,並沒有溢出外界

水位好快便去到了成年人的膝蓋處,那亦代表快到浸過了小孩的身高

「英叔叔…..咕嚕…我唔識…游水」霍蘊晴不熟水性,只能拼命捉著張英

「妹頭!捉實啊!」但張英也有傷在身,他已用盡力抱住昏迷了的霍映東,只能騰出手臂讓霍蘊晴捉住

「嗄....唔好,唔好....水,爸爸!!」霍蘊晴不斷向霍鎮海求救,但同時又會喝到水進肚

好快,霍蘊晴便失去了意識,捉著張英的手亦鬆開了

「妹頭啊!」張英勉強騰出一隻手捉住她

但另一隻手又快不夠力抱住霍映東

「啊!!」張英痛苦的吶喊

「太過分啦….」霍鎮海看到此情此景,實在不能再忍,他見到身邊的人死的死、傷的傷,眼裏都快能冒出火

「閻三!你好停手啦!!」

嘭沙!!!霍鎮海運功,水瞬間都被逼開,分為了四角

「嗄!!」霍鎮海一聲令喝,氣從體內釋出,把所有水都蒸發掉

眾人都因此失重掉到地上

「嗄…嗄…晴啊」張英搖晃霍蘊晴,但其並沒反應

「老婆,依到交比我,你去救啲仔女同啊英先,啊九啊峰!你地帶其他人走!」霍鎮海眼神內帶著殺氣,跟平時和善的他判若兩人

「霍鎮海!你終於都肯出手啦!」閻三看見霍鎮海終於提起戰鬥的心,變得異常亢奮

可見他內心真的極為渴望跟霍鎮海一決高下

「三,你唔好怪我」霍鎮海閉起雙眼

咻!!霍鎮海快得像無影一般去到閻三面前

出拳!!

嘭!!!閻三交叉雙手在胸前,擋住了,但衝力還是把他逼得後退,二人觸碰之處產生了強風,強風像一個環的散開

閻三雙掌齊出作以還擊,霍鎮海則用雙拳去擋

嘭!!!又是一陣強風亂舞

嘭!!!!

閻三不時用水形成水刀一般,向霍鎮海揮斬,而霍鎮海則用氣造了一個盾牌抵擋住

然後用自己的血在掌心上畫出一個掌心雷,對著閻三揮掌

掌心雷是講求學道者的修為和靈力,這兩者愈強,掌心雷的威力就愈強

可想而知,霍鎮海的掌心雷有何等巨大

咻!砰!!!!

嘭!!!!

………

二人戰況激烈,鬥得天昏地暗,上天下地的,一時在地面,一時跳上了半空

絕對不是一般人類的程度,是神級的對決,張英張九等的旁人完全沒有插手的機會

嘭!!!

二人從半空降下,停下攻擊

「切,堂堂神力就係咁?!」閻三對霍鎮海嗤之以鼻

霍鎮海沒有回應,繼續出招,但他改變了攻擊的模式,改為手握鳳眼拳

他對準閻三頭頂正中線與兩耳尖聯線的交點處出拳

閻三當然舉手格擋,但想不到霍鎮海使出詠春的日字衝拳,不繼連環對著一點出招

好快霍鎮海便攻破了閻三的防線,擊中了第一個目標

但中拳後閻三並沒有任何反應,只有一點疼痛,這點閻三也感到詫異

而霍鎮海沒浪費時間,再出招!

「你出埋啲咩怪招啊」閻三邊擋邊問

霍鎮海依舊沒有回答他,只是默默地出拳進攻,這次他換作瞄準氣門的位置
留比望b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞