[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
唔好咁多幻想
亂估時間:霍蘊晴 --- 葉靈
是嗎?
一輪交鋒過後,霍鎮海身上並沒多少傷勢,相反閻三就被霍鎮海擊中不少地,雖然沒有太大傷害,但總覺得有點奇怪

閻三萬萬猜不到霍鎮海的攻擊,後勁才是重點

「霍大哥,你係咪手軟啊」閻三看著自己的身體

「三啊,我仲信你有得回頭㗎」霍鎮海一動不動的看著閻三

「你唔好再係到假惺惺!!我閻三…….啊嘶…..」閻三說到一半突然跪在地上

「喀嘔…你…你做咗啲咩啊」閻三吐出一口烏黑的水

「穴道,我啱啱攻擊嘅位置全部都係穴道」霍鎮海說

「穴道….嗄…」閻三不敢相信

「百會、巨闕、期門、太淵、鷹窗,依五個都係人類嘅弱點穴位,我冇用全力打落去,只係想震傷你體內嘅兩隻大妖」

「三啊,你要返轉頭就要靠你自己」

霍鎮海還未肯放棄閻三,認為他還有得救

「你收聲!!!!」這次說話的就只有那刺耳的花妖聲

「你終於都控制曬啊三個身體….」霍鎮海皺眉

「嗄…..我本身都以為自己比依條友吸咗之後就咁玩完㗎啦,點知佢動咗歪念令我有機可乘,係佢隻手走到出嚟,哈哈哈」

「你要點先肯離開佢嘅身體」霍鎮海問花妖

「離開?哈哈哈哈!!佢個身體咁好用,你覺得我會走咩!!」花妖突然從手伸出了數條花藤

花藤直衝往霍鎮海的眼睛,但霍鎮海一手就捉住了花藤還把花藤給扯斷了

但原來花妖的目的並不是霍鎮海,而是遠處的…..葉夜

「啊夜小心!!」霍鎮海意識到後已馬上轉身

「啊嫂!!」張英拖著內傷的身軀,衝前用手捉住花藤,但花藤衝力很大,根本捉不住,張英的手掌更是直接被花藤穿過了

「啊英!」葉夜聞聲轉後,看到張英受傷的一幕

下一秒…..

滋!!

花藤穿過了葉夜的胸口

「呃…..」葉夜呆住了,給不了任何反應

啪!張英這時拔斷花藤,葉夜雙腳一軟跪下

「啊夜!!!!」霍鎮海大怒

「哈哈哈哈!!我閻三得唔到嘅!冇人可能得到!!!」這次又換回一半閻三一半花妖的聲音

但他跪下,吐出了一灘瘀黑的血,不斷咳嗽,其實花妖已是強弩之末,剛剛的花藤是最後一擊

最終倒下了

「啊夜….」霍鎮海跑到葉夜的面前,把她抱入懷內,鮮血不停從她的傷口流出

「兩個…仔女….冇事啊」葉夜溫柔的笑著說

「冇..佢地有你依個媽咪,點捨得有事」霍鎮海的淚控制不住,流下了

「咁就好啦,以後你要教好佢地,同佢地講,佢地有個好靚嘅媽咪」葉夜的氣息愈漸虛弱

「冇事㗎….你可以自己講㗎」霍鎮海快要哭成淚人

「啊…你個衰佬…係咪咁小事都唔幫我啊」葉夜用盡力拍打霍鎮海的後背

啪….雖然已不是以往那打得霍鎮海疼痛大叫的力度,但這一拍….對霍鎮海來說,比起以往加起來的….都要痛

「嘶..好痛…」霍鎮海眼淚滴到葉夜的臉頰

「唔痛…打你做咩啊…但你唔好喊,你係四力之首嚟㗎…..要有形象」葉夜緩緩舉起手想為霍鎮海擦去眼淚,但舉到一半身體便完全放鬆了

葉夜….離去了

霍鎮海抱著葉夜的屍體發呆,坐了足足一個小時,張英也因體力透支暈倒了

直至張九和徐峰安置好剛剛帶回去的傷者趕回來

「霍大哥!!」徐峰剛到步都不敢相信自己的眼睛

「喂!醒啊!」張九拍打張英的臉,但他沒有反應

「喂!張英!醒啊!」張英捉住張英的兩邊肩膀,將他搖晃起來,內心其實很怕張英出事

「啊…..我未死」張英被張九「救活」了

「我去睇兩個細路」張九知道張英安全後,拋下一句就走開了
唔通你想我咁快開估?!
不要強求
我開左
推呀推呀!
推推推!!
再推
7:00出文!!!
聽住先
今晚定聽朝
明年今日
人黎拖出去打
你依排身體虛弱唔夠我打!
所以咪要叫人
兩個小孩都安全無虞,葉夜遇襲前就已經把他們的體力回復,微傷也都痊癒了,但還需要一段時間才能醒過來

「葉夜姐姐…..」徐峰悲傷的跪在葉夜面前

「佢冇事….佢攰咋,佢抖一陣就會醒㗎啦」霍鎮海眼神呆滯,緊緊的抱著葉夜

「霍大哥…你唔好咁啦,夜姐姐都唔想見到你咁樣,你仲要照顧啊東同啊晴,你要振作啊…」徐峰捉著霍鎮海的手

「啊……」霍鎮海悲傷的閉上眼,頭仰天

「或者我….一早就唔應該做四力….天意啊….祖師爺啊…我霍鎮海一生行得正企得正,以降魔伏妖為己任,點解你要咁對我」霍鎮海現在能做的,就只有埋怨上天

年紀尚輕的徐峰也不知能說些什麼安慰霍鎮海,只能默默的陪伴在霍鎮海身邊

「霍老大,閻三呢」這時張九來問

「佢瞓咗係嗰邊…..」霍鎮海指向剛剛閻三倒地的方向

但那位置早已人去樓空,閻三的「屍體」已不在

「佢唔係到」張九四處張望也不見閻三蹤影

「嗯?!」霍鎮海聽到閻三還未死後,馬上安放好葉夜,而且站了起來

「閻三!!你出嚟!!!你隻縮頭烏龜走去邊啊!!!」霍鎮海仰天大叫

聲音的確傳到閻三的耳裏

「嗄…..嗄….點解…點解我會咁㗎…對唔住啊」閻三不斷自言自語,說著對不起,看來花妖死了,閻三也許有機會回復了正常….

葉夜死後….

霍鎮海從此一缺不振,終日愁眉苦臉的,再沒有了以前霍老大的風範,四力也自此失去了威望,在江湖上慢慢被人淡忘

葉夜死後半年的一天,霍鎮海突然來到北門,並說出讓張英張九震驚的決定

「啊英啊九,我決定交啊東啊晴比你地養大」

「下?!霍…霍老大,唔好玩啦!」張英不敢相信霍鎮海這樣的決定

「我唔係玩,我係認真…

依半年嚟一直都搵唔到閻三,我唔知佢幾時又會出現搵我打一場,我唔知到時保唔保護到啊東啊晴,所以…我決定交佢地比你」

「咁將佢地交比我地之後,你自己諗住點?」張九問

「我?」霍鎮海冷冷一笑,然後再說

「我打算隱姓埋名,從此退出江湖」

「……….」張九張英想不到該說什麼,想到也不知道怎麼說出口

因為他們也知道葉夜的死對他的打擊有多大

「咁如果閻三搵到你,點算?」張九再問,而那次過後,他們不會再稱呼閻三作啊三那麼親切的名字,大家心中也認定了他是千古罪人

「我會將他帶返嚟北門,等張老掌門決定佢嘅生死」霍鎮海平淡的說

這日後…..

霍鎮海就這樣退出了江湖,沒有人再見過他的影蹤

而那一年霍映東只有五歲,霍蘊晴就只有四歲,二人年紀這麼小父母親就先後離開他們,對他們來說就像是被人拋棄

在霍鎮海走後,霍蘊晴大病了一場,把以前的事大部份都忘掉了,只記得自己害怕水

亦是因此,二人的性格變得比同年的小朋友更為獨立

張九張英對他們視如己出,將自己的畢生所學都傳受給二人,日常生活也無微不至的照顧他們,所以對他們來說就像多了兩個父親一樣

後來,張九認為霍鎮海開也是為了兩個孩子的安全著想,就跟張英決定為兩人改名換姓,更對外公開說霍映東霍蘊晴被霍鎮海接走了

那就算二人再留在身邊也會比較安全

「你諗到幫啊東佢地改咩名未啊?」張英問張九

「諗緊」張九簡單回答

「一係跟我地姓張?」張英說

「唔得,始終係霍老大嘅仔女」張九否決張英的提議

「咁一係……」

《回憶完》
買爭鮮勁多人排隊。。。成手都係野
近排冇乜點出街
我都係放工直接返屋企
禾撚撚
之前會入黎係因為好中意睇殭屍?
細個比林正英d戲影響
所以之後一係追甜故,一係追殭屍故
例如 凍gay廉,月巴,仲有狐狸?
可能依家冇咁多人中意殭屍但我絕對係痴迷嘅程度
「當年嘅事….大概就係咁啦」英叔說這「故事」差不多說了兩小時,說得他口都乾了

「嘩…..原來當年發生過咁大件事」啊仁聽得目瞪口呆

「但係上次閻三出現冇傷害我地,反而幫咗我地,佢會唔會係已經變返正常?」我想起那次殮房的事,他的確是救了我跟啊仁

「唔知,佢消失咗二十幾年,一直都冇任何消息,突然返嚟,一定有古怪」事隔多年,九叔對閻三還是失望與不信任

「佢就講得啱啦,你地話上次佢突然出現吸走咗個隻卓斌,或者佢根本就唔係想救你地,而係純粹想吸鬼,只係咁啱變相幫咗你地」英叔也是覺得閻三不懷好意

「咁如果我地下次再見到佢應該點做?」啊武問

「佢理應係唔識你地,如果真係再見到佢,記得扮唔知道佢嘅野,唔好同佢有任何交流,去到安全嘅地方再通知我地兩個」九叔叮囑我們

「嗯,知道」我們點頭

「九叔、英叔,點解咁多年都未聽你地提起過依件事嘅」在旁葉靈發問,好像想了什麼

「咁多年閻三冇出現過,所以我地先冇提起」英叔心虛的解釋

「咁個兩個細….」葉靈想再問,但被啊仁截住了

「咁嗰個徐峰呢?佢最後去咗邊?」

「佢?自從霍老大退出江湖之後,佢都放低咗四力個名,離開咗南陽派,自己周圍流浪,都係冇人見過佢啦」英叔說

「咁不如我地去搵霍鎮海?話佢知閻三返咗嚟,等佢處理」王奇問

「我地根本唔知佢去咗邊,況且閻三暫都有咩行動,可以睇定先」九叔搖著頭說

「我地講依件事出嚟呢,係想大家知道閻三嘅危險性,如果真係大家見到佢,記得!千其千其唔好衝動,個人安全最緊要啊!」英叔苦口婆心的說

「由其係你啊!妹頭!你份人咁好勝,唔好以為自己處理到啊,閻三唔係講玩㗎」英叔像極囉嗦的母親一樣

「嗯,得啦」葉靈揮揮手敷衍了事

「今日要講嘅都講曬,夜啦,你地早啲返去」九叔讓我們離去

「係囉係囉,𡃁仔、啊奇!夢晞同洛兒都係隔離乾等咗好耐啦,快啲返去啦」英叔也配合九叔

那我們也只好聽話回去

我們走後,葉靈纏著英叔和九叔

「英叔,霍鎮海個兩個細路依家係邊?」

「呃…佢地」英叔支吾以對的

「佢地係好細個就死咗」九叔從後回答

「死咗…..?」葉靈一臉迷茫

「嗯,就算我地幫佢地改咗名,都係講躲唔過一個刧」九叔開聲

「係一個咩刧?」葉靈追問

「我唔想提」九叔拒絕說出細節

「乖啦妹頭,啲唔開心嘅野我地唔想提起」英叔拍拍葉靈的膊頭

「……..」葉靈一臉失望無奈

「妹頭,點解你咁想知佢地嘅野啊?」

「我啱啱聽完你地講嘅野有一種好奇怪嘅感覺….個心…好似好痛咁,好似關我事咁,而且佢地又係兩兄妹,所以我想知多啲佢地嘅野」葉靈說著說著眼眶莫名的濕潤了起來

「哎喲,傻妹啊,做咩冇啦啦想喊咁啊」英叔想抱抱葉靈

「我返入房」但被葉靈推開了

待葉靈回房後,英叔靜靜的走到九叔旁邊

「喂,咁樣瞞唔到好耐㗎啦喎」

「噓….唔再刻意提起,應該冇事」九叔表示也沒辦法

……..

說說啊烈那邊的情況

在殮房逃走後,「水叔」跟著那水貨明真的找到了啊烈,現在正在過去

「烈哥,啱啱收到個電話,係一個叫水貨明嘅人,佢話佢帶緊水叔過嚟搵你」啊烈的一近身手下跟啊烈報告

現時啊烈正忙於成立一個新社團———天圖

他正不斷招兵買馬,擴大自己能力,決定要自己父親的「皇圖」來個正面交峰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞