[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
早日戰死
唔好啦,始終佢先係女主
其實我都喜歡妹頭多D, 佢仲要一直發夢到男豬喎
不過九叔叫埋女一上去多數想佢死心
「咩啊…..」我看著陰陽怪氣的段天,擺出了厭惡的表情

「段生啊,唔好意思啊,我地行先啦」洛兒向段厭輕輕點頭,然後就把我拉走了

段天站在原地,繼續用那詭異的表情看著我,還不忘跟我揮手道別,這個人真的好奇怪

「喂啊!點解你次次見親我老細你都咁樣嘅!」洛兒帶點責備的態度問我

「唔知道!總之我就覺佢個人好奇怪,唔討好」我說

「唉….睇嚟要你入我公司做野都係冇咩可能㗎啦….」洛兒嘆息道

「遲啲先算啦~唔好比佢搞到我地唔開心,我地去食飯」然後我就拖著洛兒走遠

此刻,站在原地的段天依然跟他的手下在討論我

「Boss 啊,條友仔嘅血唔同曬」羅東繼續剛剛想說的話

「東啊~你覺得Boss會聞唔到咩?」管家習維笑說

「佢依家魚毛嚟㗎姐~不足為患」段天輕鬆的說

「佢都幾靚仔啊~」媚娘竊笑道

「媚娘啊~其實我都幾靚仔㗎,嘻嘻」羅東走到媚娘身旁,擺出露齒笑的表情

「死開啦」媚娘看到羅東猙獰的面孔後,馬上皺眉轉過了面

「好啦~我地仲有野做~行啦」

……..

「喂衰仔!到未啊?我同啊武係樓下啦」啊仁跟啊武都比我早到了象山

原因不是什麼,正是我身旁的歐陽洛兒小姐,總是喜歡拖到最後一秒才出門

「轉個彎到啦,催催催!」我一手拖住洛兒,一手拿著電話,急步的走著

「又轉彎?!轉咗十九幾個彎啦你!一陣比九叔鬧唔關我事啊」

「咪見到你囉!!嘈嘈嘈!」我真的只欠一個彎就到

「夠曬鐘啦!死仔」啊仁再度抱怨我遲到

「唔好意思啊~係我遲咗出門,所以先會遲㗎」洛兒主動跟他們道歉

「哦…哦~咁又唔緊要,遲少少姐」啊仁一看到我身旁的洛兒,態度馬上轉變

「你唔洗理佢,佢平時遲到我都等佢唔少!」我拉一拉洛兒的手

「嗱,你唔好係啊嫂面前詆毀我嘅形象啊吓」啊仁撥一撥自己的頭髮

「…..你做咩姐」我看著他

「你就係洛兒啊呵,唔好理佢,佢一見到女仔就係咁,我叫啊武」啊武推開發神經的啊仁,主動自我介紹

「哦~你就係啊武,真人真係好大隻,佢成日話你成個巨人咁」洛兒笑說

「我呢我呢?佢有冇講我啊?我係啊仁啊」啊仁興奮的問

「呃….佢呢~」洛兒不敢亂說

「好啦,又話遲驚比九叔鬧,上去啦!」啊武搭著啊仁的肩膊把他拉走,成功為洛兒解圍

「哈~佢真係同你講嘅一模一樣」洛兒傻笑的看我

「一樣咁戇鳩啊嘛」我笑說

「喂啊!你唔好咁話人啦」洛兒打了我一下

叩!叩!叩!

「𡃁仔!你地咁遲㗎!」開門的是英叔

「遲到好過冇到啦!」我說

「齊人啦齊人啦!開飯!」

我一步入飯廳,便看見王奇已經坐在餐桌前

「魚嚟啦!都算係啱啱好啦」然後就到夢晞從廚房內端了一碟蒸魚出來

今晚這頓晚餐,比我想像中熱鬧得多

「妹頭!!食得啦!」英叔向房間方向叫

「聽到啦!嚟啦」葉靈這時亦從房間內出來

「今餐飯就齊人啦~開開心心啊」英叔說出了我裏的話

「九叔食飯,英叔食飯,大家食飯」

「𡃁仔啊,依位就係~你女朋友?」英叔看著洛兒

英叔這樣一問,夢晞、葉靈同時看向我

「係啊,佢就係洛兒啦」

葉靈和夢晞也重新低頭食飯,氣氛有一種莫名的尷尬….

「洛兒,我係英叔啊,係𡃁仔嘅師伯~,叫聲師伯嚟聽下~」英叔向洛兒「下手」

「係嘅~師伯」洛兒出了名是最得長輩歡心的

「乖~」英叔開心的笑了
都係長㗎
「洛兒,月巴今次篇文長咗好多~師伯好高興,叫聲師伯嚟聽下~」英叔向洛兒「下手」

「係嘅~師伯」洛兒出了名是最得長輩歡心的

「乖~」英叔開心的笑了
乖~
然後無幾耐就散
今晚去朋友屋企天台燒嘢食停更一天!聽日見!
那有文
你老_
上嚟推吓
「你唔洗理佢,食飯啦」九叔主動夾菜給洛兒

「係嘅九叔」洛兒遞上碗接菜

這時,夢晞突然說

「嘩!九仔!你偏心喎~我識你咁耐,你都冇夾過餸比我啊」

「啱啊,我一齊住咁多年,都好少見」葉靈居然也跟著夢晞一起「討伐」九叔

「嗯?!得得得,我夾」九叔秒第一秒也是錯愕,然後便給她們倆夾菜

「唔該你啊~九仔~」夢晞接過菜後得意的笑說

「到你」然後九叔再夾給葉靈

「唔該~九叔」葉靈也暗暗地笑著

「唉,你兩個衰女」九叔表面搖頭唉氣,但嘴角是上揚

也許,九叔跟英叔很久沒試過在這種氛圍的情況下吃飯,就像一家人熱熱鬧鬧的

「九叔!!我又要食菜!」啊仁不知發什麼神經,也要參一腳

「自己夾!」九叔盯著啊仁看,把啊仁嚇得差點掉碗

九叔對男生跟對女生的分別也太大了吧

「唔係喎九叔,我都想要條菜啊」平時較為正經的王奇也向九叔遞上碗

「你受咗傷,食件雞」九叔又真的夾了雞腿給王奇

「唔該九叔」王
「咁啊,九叔!我都要啦!」啊武也貪好玩的跟上

「咁唔差在我啦!」我也總不能做異類吧

「你地有冇受傷?要食自己夾!」九叔決絕的說,然後自顧自的吃飯

「唔緊要!老野唔夾比你地,我夾!」英叔站起身子,逐一為我們夾菜

「唔該英叔~!!」我們幾個像大男孩一樣,傻傻在笑

「唉~成班大細路」夢晞笑我們

「依啲唔係叫細路!依啲叫熱鬧!」我反駁說

「佢十幾歲開始就係咁㗎啦,十年都唔變」洛兒笑說

「你地識咗十年?」平時冷酷的葉靈主動問

「中一個陣十二歲,到依家都十二年啦~」洛兒回答

「嘩~死仔,你同人一齊咗十二年仲唔同人求婚?!」坐在我旁邊的啊仁捉著我說

「識咗十二年姐!我中三先追佢㗎!」我故意把結婚的話題拉遠

「佢啊,佢以前係大肥仔嚟㗎」洛兒突然說出往事

原來在專心吃飯的葉靈聽到後偷笑了一下

「係喎妹頭,𡃁仔係你夢中情人嚟㗎喎,你見到人地咁甜蜜,唔嬲咩」英叔稍稍的的葉靈耳邊說

葉靈沒說話,偷偷伸手在英叔大腿上用力一扭

「嘩嘶!!!」英叔疼痛大叫

「做咩啊英叔?」我們全場人都被英叔的叫聲吸引了注意

「呃…..哈!冇事~我伸懶腰咋嘛」英叔張開雙手,裝作在伸懶腰的樣子

「整古做怪」九叔說

此刻的葉靈在一旁偷笑,然後眼睛偷瞄我一眼

就這樣剛好,跟我對上了眼,我們都尷尬的立刻低下頭吃飯

「洛兒啊,咁佢仲有冇咩瘀野講下,等我地笑下佢都好啊嘛!」夢晞主動的問洛兒

「有~!大把啊,我諗下可以講邊件先」洛兒托著下巴,回想著我做過的蠢事

「喂啊,你唔好講啲破壞我嘅形象嘅野啊」我連忙說

「我考慮下啦」洛兒得戚的笑說
好耐冇見
眉來眼去
想食哂三件呀?
問過奇仔未呀
後宮啊嘛
夜多少少出文
咁花心要剪
「啊航,睇嚟你平時洛兒唔係幾好喎,咁想爆你大鑊」王奇這時還落井下石

「啊!我諗到啦,佢中二個陣又肥咗,搞到條運動褲超窄,去到上運動堂個陣啪一聲就爆咗呔,比啲同學笑咗成年」

洛兒一說完,大家都捧腹大笑,笑的前傾後仰的,連葉靈和九叔都不止偷笑,笑得見牙不見眼

「啊…救命啊….」我一手拍到自己臉上,擋住自己的臉,真的想找個洞鑽進去

「仲有㗎仲有㗎,佢啊,中三追我個陣啊,偷聽到我同同學傾計話中意花,佢竟然去花店買咗一束康乃馨比我」洛兒邊笑邊說,還不忙拉開我擋著臉的手,當著我面嘲諷我

「哈哈哈!!你搞咩啊陳天航 ,你當咗洛兒係你啊媽啊!?」啊仁也不錯過盡情嘲笑我的機會

「咁又真係難搞啲喎」王奇也不禁搖

「唔係啊,你地聽我解釋先!咁我個陣問我姨丈,我啊姨中意咩花,佢話我表哥以前送康乃馨比我啊姨,佢會好開心啊嘛,咁咪搞到我買咗康乃馨囉」我無奈的為自己辨護

「你依家點解釋都冇用㗎啦~」夢晞搖頭笑說

「唉…」我又再次擋著臉

之後洛兒又接著多說了幾件我做過的蠢事

「哈哈哈哈!!!喂!𡃁仔啊!估唔到你細個係咁㗎喎」英叔無情的嘲笑我

「航,今次真係連九叔都幫你唔到」九叔說完還冷笑了一下

「啊….」

「不過~佢都瘀唔曬嘅,中四個年,我地學校嘅化學室火燭,當時我同啲同學老師咁啱化學室嘅一間房仔裏面,門口又比跌落嚟嘅櫃頂住咗,個陣我地個個都以為自己死梗㗎啦,點知…..」

「唔係佢個衰仔咁英勇掛?!」啊武截住了洛兒的話

「係啊!真係佢啊!佢唔顧危險咁一個人衝入火場,抬起成個櫃,救曬我地所有人,仲要搞到自己膊頭同手掌都燒傷要留院」

「嘩…..唔怪得啲靚女比你追曬啦𡃁仔,英雄救美都出埋,洛兒都好難走得甩啦~」英叔向我舉起拇指

「係幾型嘅」葉靈用冷酷的語氣說出讚美的說話

「唔怪得我追唔到女仔啦….原來要咁嘅」啊仁也聽到呆了
「嘩…..唔怪得啲靚女比你追曬啦𡃁仔,一朝早就有文睇,洛兒都好難走得甩啦~」英叔向作者舉起拇指

「係幾型嘅」葉靈用冷酷的語氣說出讚美的說話

「唔怪得我追唔到女仔啦….原來要出多D文先得」啊仁也聽到呆了
「航,我服你」啊武鎚打胸口兩下,再指指我

我也做同樣的動作回應

說著說著,原來飯也吃得差不多,大家都已放低了碗筷開始在閒話家常,最對得上嘴的居然是夢晞和洛兒,她倆無視我們所有人自顧自的在聊,一會聊衣服、一會聊化妝,我和王奇也雙視而笑

「好啦,都差唔多,執埋啲野,之後我都有啲正經野要同你地講」九叔突然說

「有正經野咁你地傾啦,等我地執野啦~」洛兒乖巧的說

「係囉~你地唔好阻住我地執野,走開走開」夢晞和應洛兒

「好,咁麻煩你地,我地過去客廳個邊」九叔率先走到客廳沙發坐下,英叔就坐到旁邊

「咩事啊九叔?」王奇是第一個跟上,坐到旁邊的小沙發上,葉靈就坐在英叔旁邊,我們就坐到茶几上

「以下落嚟我講嘅野,要緊記」九叔凝重的說著

「認真㗎,聽實,我地唔想你地有事啊」英叔也少有的認真

「咁凝重嘅….」啊仁說

「我張九,係北門派第七十二代嘅代掌門…..」九叔緩緩說出

「依個我地都知啊…..等陣,代掌門?」我本來以前九叔說的沒什麼特別,但想了一想才發現問題

「嗯」九叔點頭,然後再說

「我唔係名正言順嘅掌門,真正嘅掌門係閻三」

「閻三?!上次嗰個?!」我和啊仁聽到這名字都震驚了

「閻三?你地識佢?」王奇問我

「我未聽過」啊武搖頭

「我都唔太清楚佢係咩人啊,但我淨係知佢好犀利,佢上次救過我同啊仁」

「閻三….係一個天生嘅術士」九叔帶點唏噓的說

「佢一出生,隻右手天生就有收伏鬼魂嘅能力,可以將吸返嚟嘅力量據為己有,我師父亦都話佢嘅道行、修為係我地北門派有史以嚟最高」

「所以理所當然地,佢當上咗北門派掌門以及四派嘅四力之一」

「咩係四力啊?」啊仁問

「等我講啦」英叔插話

「你地當聽故仔咁聽啦……」

三十年前左右

「師父,你真係揀我地兩個做掌門後選人?!」張三不敢相信的問

「我….我唔知自己有冇咁嘅能力」張九低頭沉思般

「你地能力去到邊為師最清楚,我自有分數」師父說

「三啊,除咗掌門之外,為師已經提名你成為新四力之一」

「下?!我喎!我得咩?!」張三比剛剛更不敢相信

「比啲信心自己,你有天生嘅優勢」師父拍拍張三的右手

「咁樣會唔會對其他人唔公平?……唔係我自己嘅實力」張三看著自己的手

「隻手係你嘅,點會唔係你自己嘅實力?」

「又或者師父咁講,你有一把好鋒利嘅刀,但冇好嘅刀法都係徒然,你嘅手臂就係刀,你嘅身體承受力就係刀法」

「嗯….明白」張三點頭

「等埋另外三派嘅決定我會再通知你,你地依家返出去練功啦」師父說完便坐到神壇前打坐
短短地頂住先,今日好攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞