[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
依幾日都好攰冇打到文不過今晚會盡量出
就這樣,莫盡坐在沙發上呆了一個多小時

直至他的電話響起一則通知,是習維傳信息給他

習維:你好莫先生~Boss想約你聽日下午3:00,去中環辦公室睇一睇,請問你方唔方便?

「呼….你咁問我,唔通我話唔可以咩…..」莫盡看著熒幕感無奈

莫盡:可以

習維:好~聽日見,晚安~

莫盡:好

「沖個靚涼先」莫盡拍一拍自己大腿,然後就往浴室走去

而就在他洗澡時,讓莫盡想到一個方法,可以改善南陽門生的生活

他洗完澡後馬上致電給莫逆

「喂啊逆,你即刻搵人去捉一大班鬼返嚟,活捉,唔好殺」

「下?!活捉咁多鬼做咩啊?」莫逆聽得一頭霧水

「我要我地南陽派接管段氏集團嘅所有嘅保安工作」莫盡說出他心中的大計

「咁出位?!」莫逆聽到後也嚇一跳

莫盡的計劃是,先讓南陽的門生捉一大群孤魂放到段氏集團的大廈和各公司裏

讓公司傳滿鬧鬼傳聞,那段天一定會叫他處理,在這時候就可以向段天建議讓門生名正言順的來幫忙捉鬼

最後莫盡便會向段天提出讓南陽門生接手集團的保安工作

南陽門生個個都身手不凡又會道術,既能保安又能驅鬼

段天自然也沒推搪的理由

莫盡想是想得美好,但實際行動又不知會否像想像中美好

翌日,段天早早就在公司樓下的大堂等著莫盡的到來

而莫盡其實也一早已在附近,而他現在正聯繫莫逆

「盡哥,聽你話琴晚我已經叫佢地將啲鬼放曬入去」

「放咗幾多入去?」莫盡問

「十幾隻啦,全部都係普通孤魂嚟,冇乜殺傷力,你一定輕鬆搞得掂」

「嗯!咁就得啦」

「不過….佢地打比我同我講搞掂之後,我就搵佢地班友仔唔到,唔知佢地去咗邊」莫逆說出昨晚的狀況

「你叫咗邊幾個做野?」莫盡問他

「濤、海、消、洋」

「佢地四兄弟嘅能力應該可以處理到突發事件,冇事嘅」莫盡卻覺得沒什麼大事

所以莫盡就掛掉電話,直走到段天公司

「早晨啊~莫大師~」段天和身後的媚娘幾人同時向莫盡輕輕鞠躬

「哎,大家唔洗咁客氣㗎,叫返我莫先生或者盡叔都得㗎啦」莫盡也被叫得有點不好意思

「咁你真係大師嚟嘛~一啲都唔係客氣說話嚟㗎~」段天笑說

「段生真係識講笑,咁我地今日開始啦」莫盡準備拿出他的羅庚

「好啊~麻煩你~」段天讓莫盡開始

莫盡自信滿滿的拿著羅庚,在他的預計中拿出羅庚時,羅庚上的指針會受到莫逆他們放的孤魂影響不斷的亂擺

但事情卻沒有跟莫盡的計劃進行

「嗯…..」莫盡呆住的看著羅庚,看著那絲毫未動的指針,一時間給予不了反應

「嗯?大師~依到係咪有咩問題?」段天微笑的問莫盡

「係喎大師,你硬曬軚咁?哈,冇事啊嘛」羅東也帶著笑意的問

「呃….冇事,暫時嚟睇,地下大堂冇問題,一切都好好」莫盡回過神來,才回答他們

「咁我地上去啦」段天禮貌的請莫盡到電梯大堂
今日幫屋企人搬屋企忙咗一日,聽日見!!
食哂啦mola mola
未知嘅~
而事實是,昨晚莫濤兄弟四人的確是有把孤魂放到今天莫盡會到來的大廈

他們四人以矯健的身手從旁邊的大廈用繩滑到段氏大樓的天台

「啊哥,依家掌門就係幫係橦大廈嘅老闆做野啊?」弟弟莫洋正準備打開黃布袋把孤魂放出

「喂!死仔唔好係到放!」二哥莫海看到莫洋打算在天台就放鬼,馬上喝止他

「唔係潛入嚟放鬼咩?」莫洋不解的看著二哥

「天台放有咩用啊?落去主要啲嘅樓層放啦」大哥莫濤在腰間掏出一支萬用匙

對著天台的鐵門就是一頓操作

咔…嗒..

咔咔…

「大佬你得唔得㗎」三弟莫消笑問

噠!!

「搞掂啦衰仔!行啦!」莫濤一巴掌拍在莫消的後腦勺上

「頂你啊!咁大力」莫消回頭盯著莫濤

「再唔行我一腳伸你落去添啊!」莫濤輕輕提起腳,作狀真的要踢他下去

「咪行緊囉!催咩姐!!」莫消見此馬上加快腳步

「喂!你兩個細聲啲啦!比人發現就麻煩㗎啦」莫海為人處事較為認真,經常在兄弟中擔任起提醒大家的崗位

「唔好玩啦,依個鐘數點會仲有人啊?」莫洋就不認同這時間點還會有人在公司

「安全為上,可以?」莫海反白眼後再盯著莫洋

「得..得…安全安全,我細聲啲」莫洋怕了二哥的認真,所以只好聽話乖乖閉嘴

「其實有冇人知段天間辦公室係幾樓?」莫消下樓梯時問

「就係六十六樓」莫海指著樓層中標示著的樓字

「落一層咁簡單?」莫消輕佻的笑問

「難嘅就唔會帶你兩個嚟啦」莫濤就揶揄莫消笑說

「…..」莫消和莫洋定住的看著大哥

「嗱嗱臨搞掂返去瞓教啦!望!」莫濤搖著頭說,然後使推開了樓梯的防煙門,正式走進了六十六樓層

「係囉~幾個哥哥仔咁夜乖乖地係屋企瞓咪好囉~係都要走嚟同我玩嘅」

倏然,幽暗的辦公室中傳來一把妖媚的女聲,不用多猜也知道是媚娘

叩!叩!叩!高跟鞋的聲音響遍整個辦公室

好快,婀娜多姿的媚娘便步入他們的眼簾

「喂啊哥,我係咪發緊夢啊?」莫消眼睛瞪得大一大的看著媚娘,口水都快要流出來

「呃….我想唔係啊」大哥莫濤同樣是看得目不轉睛

「逆大哥對我地真係好…..嘩…..正到…」莫洋直情連口水都已流了出來

「咦~你地眼甘甘咁望住人~」

「你靚我地咪望你,靚女,今日唔返屋企留係到做咩啊」

四兄弟除了莫海之外都用色眯眯的眼神在看媚娘

「咁幾位靚仔~你地今日嚟係咪同我玩㗎~」媚娘向兄弟四人拋電眼

「好~你想玩咩啊」三人已被情慾所迷

「醒下啦,你地唔覺得怪㗎咩?」最為清醒的莫海盯著媚娘看

「媚娘~乖啦,佢地唔係嚟同你玩㗎!係嚟比我玩㗎,哈哈哈!!」這對媚娘先是溫柔後變粗獷的聲音就很明顯便是羅東

莫氏兄弟馬上進入戒備狀態

「走!」莫海正想拉著兄弟們先跑為妙時

砰!防煙門突然被關上了,門前更出現一個健碩的黑影擋住他們去路

「東啊~唔好玩太癲啊,聽日Boss仲要係到見客,執唔切㗎」剩下這個自然就是習維了

「你地到底係咩人?唔好鬼鬼鼠鼠!出嚟!」莫氏兄弟知道自己已中計無處可逃,所以打算拼出一條生路

「哈哈~真係想比我玩喎」羅東摩拳擦掌的走近四兄弟

其高大凶狠的外型把四兄弟震懾住了

「唉唉唉~都係Boss有先見之明~估到莫大師會有所計謀~一早叫我地係到等候各位~我都好耐冇做過運動啦」習維慢慢解開領呔和袖口

「唓!係你依家扮曬斯文人姐!明明以前仲癲過我」羅東不屑的說
有冇人睇重煉 今晚9點線上讀者會
又有文
推一推!但我要多D文羅
有諗過追,但冇時間
你要出文
放心!運緊功寫文㗎啦 !!
啱啊連打文都唔夠時間,邊有時間睇人啲文
建議打少d丁
就嚟攰到打丁都冇力啦
連登仔標準一日三次
三日一次得唔得啊都係嗰兩個數字姐
Weak
新讀者 紙言一次過追晒
多謝支持啊!!

不過紙言嘅進度慢過依邊好多

嗰邊我會儲埋一大堆一次過po
「噓…過咗去嘅野~就唔好再提」習維將手指放到唇邊

「頂!啊哥佢地咁多廢話,都唔方有料到啦!郁佢!」莫洋和莫消二人同時出招

「喂!唔好輕舉妄動!」莫海想阻止但也於事無補

莫洋莫消經已拿出他們的武器——鐵環

二人都從腰間拿出了一大堆的鐵環分別往羅東和習維擲去

「嘩~東啊,你啲玩具發脾氣喎~」習維輕鬆的側身避開鐵環,而且還有空閒跟羅東說笑

「就係咁先似玩具㗎嘛,哈哈!!」羅東拿起一張辦公椅飛擲回去

嘭!辦公椅擲正兄弟四人的中間

「哥,佢地好似….」莫洋開始顯得有點膽怯

「佢地唔似一般人….」莫海也開始猜到一點

「靚仔~我地點會唔係一般人啊~我好一般㗎咋~只係你地可以餵飽我~我做咩都得㗎」媚娘的高跟鞋聲響起,開始向兄弟們走去

「啱啱覺得佢好正…..依家望住佢覺得好心寒好核突….」莫消望住媚娘皺著眉說

「咦~你咁講人地會嬲㗎」原本蹺著手抱胸的媚娘垂下了一手並發力令指甲伸長出來

「收嗲啦八婆!妖怪!」莫濤看到媚娘的變長的指甲後便破口大罵一句

「嗚….」媚娘被罵後低下了頭

「噢~東啊,可能唔洗我地出手啦~」習維用看熱鬧的心情看著媚娘和兄弟四人

「又冇玩具玩囉」羅東擺出失望的表情

「不過媚娘開心就得啦~」但好快羅東又補上一句

「喂,條八婆做咩啊」莫洋居然大膽的嘗試走近媚娘

「喂!唔好去撩佢!」莫海一手拉著莫洋

「啊!!!」而同時間,媚娘一聲怒吼繼而揮爪

待莫海把莫洋拉回來時,莫洋已是一具沒有了頭顱的屍體

「細佬!!」莫濤激動的上前抱住莫洋的屍體

「我屌你老母!!」莫消情緒失控的想直接衝過去跟媚娘拼命

「喂!你冷靜啲啊!!」幸好這次莫海及時拉住了莫消,否則悲劇可能再次重演

「依家細佬死撚咗啊!!你叫我點撚樣冷靜啊!」

由於莫消的情緒持續失控,莫濤不得不也出手一起扯著莫消

「點解永遠去到生離死別嘅時候~人類都係中意上演一段感情起碼~嘔心至極」媚娘由剛剛的憤怒轉變成恥笑

「你條八婆!!」莫消繼續往媚娘衝去

啪!!突然莫海給了莫消一巴掌

「wow~兄弟相殘,好睇好睇」在旁看戲的習維鼓掌

「你冷靜未」莫海放開扯住莫消的手

「…….」莫消沒說話,只默默的點了點頭

「你地到底係咩人?」身為大哥的莫濤問羅東他們

「你…覺得…我地係人?!哈哈哈哈!!」羅東故意放慢說話速度來耍玩莫氏兄弟

「出合環技」莫海依然保持著冷靜的說

「但…..冇咗細佬….三個人得唔得㗎」莫消問

「信自己」莫海簡單堅定的回答

「好!」莫消、莫濤、莫海三人同時拿出了一個金環

跟剛剛莫消莫洋擲的鐵環有所不同

「嗯~出新招喎」習維看著現況笑說

「媚娘啊~洗唔洗幫手啊」羅東關心媚娘

「躝開!」媚娘對著羅東就是特別態度差

「呃…..」羅東沒趣的低下頭
媚娘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞