[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
下次唔剪 拎支竿釣
「嗯……」閻王一臉沉重,迫於無奈之下,拿出了一本古咒

《地王清念咒》

「地藏王….本官都係迫於無奈先要出動依本古咒,希望得到你嘅批准….」閻王望著古咒,口裏像祈禱一般跟地藏王說話

「喂!你係咪有方法啊!有就快手啦」神秘男不斷的閃避,但距離已開始被展瑋追近,顯得有點狼狽

「哞嘛叭噠依喥……..」閻王打開古咒,開始唸起內裏的咒文

咒文一唸,整個地府都像在震動一般

「啊!!!!停啊!!」展瑋聽到咒文後便把斬刀拋下,雙手摀著耳朵,表情變得痛苦猙獰

「嗄….係咩咒…點解連我都有反應…」原來不止展瑋受影響,連神秘男聽到咒文後也感覺到不適

「嘛呼咪噠,哞嗦嗲嚕……」閻王持續唸咒沒有理會神秘男

「閻王!!停手啊!!」展瑋痛苦得在地上打滾

「我唔想再失憶啊!!……」話畢,展瑋就暈倒過去

「嗄….嗄….咩失憶啊….到底係咩嚟….」而神秘男也變得虛弱,已半跪在地上,冷汗直流

「《地王清念咒》,係可以清除人一生中痛苦、、憤怒、執念嘅古咒,連同《地王三世書》、《地王淨獄經》,三本都係地藏王花盡心血寫出嚟嘅古書,經歷萬年,依然奏效」

「痛苦…唔得…我唔可以唔記得我同我老婆嘅記憶㗎….」神秘男嘗試站立,但身體已被咒文的法力入體,無法改變

「咁樣可能對施主你係最好嘅結局,放下啦」閻王跟神秘男說

「唔….可..以」最後神秘男也是抵不過咒文的威力,昏倒過去

閻王輕力拍一拍枱,官座前的氣膜消失了,然後

「地靈武將,前來聽令!」他再呼喚地靈武將

「武將前來聽命,請閻王差遣」聽到呼喚後幾名武將就在官座前以半跪的動作憑空出現

「將展瑋押下,直至佢有返意識,再觀察佢是否一切正常」閻王下令,眾武將就把已變回原狀的展瑋抬走

「閻羅王大人,咁依個男人點樣處理?」剩下的武將指著神秘男問閻王

「將佢送返人界,立令禁止進入地獄,如若再闖!即時拘押!」

「遵命!」武將聽命,合力把神秘男抬起,準備送走

「等陣」閻王突然站起並叫停了武將們

閻王走到神秘男旁

「到底你係咩人…..」閻王猶豫不決的把手伸出一半,想把神秘男的面具除下

「有能力同展瑋一戰嘅凡人….」

最後閻王還是抵不住好奇心的誘惑,把神秘男的惡鬼面具除下了

咔!面具的扣打開,神秘男的真面目被閻王看到

「呃….」閻王顯然知道神秘男的真實身分是誰,表情顯得驚訝

「閻羅王大人,你識佢?」其中一個武將問閻王

「唔識…不過知道佢係咩人,帶走佢啦」閻王搖搖頭說

「好,遵命」於是武將就將神秘男送回陽間

「居然會係佢….」閻王知道神秘男的身分後陷入了沉思

「地藏王你究竟身在何處…若果佢再嚟一次嘅話,我地就未必應付到佢….」閻王苦惱的自言自話

………

畫面轉回人界

人界的時間已過了一天,莫盡靜待了一晚後,主動致電給段天

「喂,段生」

「哦~係莫先生!!你好你好,考慮成點啊?」段天問他

「我決定應承你,做你公司嘅顧問,但我有一個要求」莫盡用一晚時間就是想著一個問題

「嗯?係~請講」

「嗯…..我要求每個月有十萬顧問費」莫盡說出他的要求

「哦~原來係咁姐~Sure!冇問題,待一個月比夠三十萬,合作愉快莫先生」段天爽快答應,而且還多加了二十萬

「好!一言為定,合作愉快」

就這樣,莫盡在段天的安排下成為了段氏集團的玄學顧問
終於出到文啦可以瞓教
兩日睇到咁多!咁樣你好快就會睇到live ,到時就催我出文btw返工睇小心比老細鬧啊
食蕉兄越嚟越殘暴
唔敢睇得太快 live咗準時出剪
閻王咁撚求其
隊冧兩個兄弟都放佢走
無能為力連暫時最好打個條𡃁都失控,放人走係最好嘅做法
要夜啲出文
不久後,我們眾人聚在九叔家食飯時,電視剛好在播新聞

「日前有消息流出指段氏集團有意以高薪聘請玄學顧問,今日由段氏集團主席段天親自回應記者提問」

「嘩,洗唔洗咁都報新聞啊?冇野講咩?」英叔一邊吃一邊說

「係咁㗎啦英叔~依家啲新聞睇唔睇都冇所謂」和王奇一起來吃飯的夢晞說

「有錢人嘅玩意,無聊」葉靈看著電視反了一下白眼

「又係依個怪胎….」我看到他就莫名火起

「喂啊,你唔好成日咁話我老細啦」而陪我來的洛兒聽到我罵他老闆時,又被她打了我一下

「咩姐,講下咋嘛!又打人!」我抱怨道

「鬼叫你亂講野啊~我老闆好好人㗎」洛兒再裝起要打我的勢

這段時間,洛兒已跟九叔英叔他們混熟了,所以已向他們露出了她的「真面目」——粗魯

「係喎~洛兒,你係段氏做㗎喎,有冇收到啲咩內幕消息啊?話比英叔知啊~我見啲師奶篤下篤下咁就賺到錢㗎啦」英叔問洛兒

「冇㗎英叔~我地公司啲消息好神秘㗎,連啲高層都未必知道嘅,如果唔係我都一早發咗達啦~」

「英叔,你幾時咁有錢學人玩依啲咪㗎」王奇笑問英叔

「啊奇哥,你有所不知啦,個次啊烈拜…嗚!!!」啊武正說到一半時,英叔突然伸手把啊武的嘴摀著

「噓!!武仔!財不可以露眼啊!我地唔好話佢聽姐!」英叔活像一個小孩一樣對著王奇吐舌頭

「啊武我幫你講!個次啊烈正式拜師,英叔拎咗啊烈比九叔嘅拜師費」我跟英叔坐得遠,他阻止不了我

「喂啊!𡃁仔!你出賣我!」英叔又學九叔那般瞇起眼看著我

我也學他剛剛對王奇一樣的向他吐舌頭

「哦!英叔~你貪心啊!學道嘅人唔係應該要清心寡慾㗎咩」夢晞指著英叔說

「咩啊!我又唔係和尚喎!同埋我只係幫佢保管咋嘛!!」英叔還擺出一副傲嬌的表情

「喂,你地睇下!」啊仁突然指著電視

「咩事啊?」我們眾人都望向電視

「係咪有啲….」啊仁正說

「唔係似,係莫盡」九叔知道啊仁要說什麼,所以就先答了啊仁

「莫盡個條友仔,居然比佢泊到個好碼頭喎」英叔看著電視,隱約感受到英叔有一種「葡萄」的感覺

「英叔,我地恨唔到咁多㗎啦,莫盡會去做嘅,都唔方會係咩好野啦」啊武知道洛兒很支持自己老闆,所以沒有大聲說出,只在英叔耳邊說悄悄話

「你啱,我一身傲骨,唔會為五斗米而折腰嘅」英叔說完後就瘋狂的把飯推進口中,化嫉妒為食量

這時,夢晞突然拉一拉王奇的衣袖然後打了個眼色,王奇看著夢晞尷尬的點一點頭,我在一旁看得清楚

「呃…大家,今日咁人齊,我有啲野想宣佈」王奇糾結兩秒後終於發聲,我大概猜到他要說什麼了

大家都停下碗筷,把視線放在王奇身上

「咩事啊啊魚」英叔問

而英叔會叫王奇作「啊魚」,是因為我常常笑王奇的名字擺明是要多配搭「吞拿魚」這三個字

久而久之英叔就直接問王奇做「啊魚」,王奇一開始是抗拒的,但慢慢習慣了就沒再出聲

「你兩個神神祕祕咁,係咪有好消息啊?」我看著王奇心領的笑了一笑

「係啊,大家,我準備做人老豆啦」王奇腼腆的說

「WOW!!」大家聽到這個高興的消息後都歡呼起來
唔好啦你慢慢睇啊!!

不過第二季一段時間我自己都覺得有啲悶
今日放工搭車都忍手冇拎出嚟睇
我已經慢咗好多
我都盡量出快啲,等你唔好咁快追到live
Btw 一開頭其實都幾好睇
個個歸位好似睇緊我和殭屍第二季咁
的確係想營造個種感覺嘅一種陌生而又熟悉嘅感覺
好似馬小玲望住況天佑咁
實不相瞞我前幾日先重睇完第一季
實不相瞞我都係
青蛇白蛇
我和疆屍的確係經典,如果當年佢有足夠的特技和資金將畫面做好D
我會更加喜歡
我最失望第二季最後天佑打將臣個段,不過整體其實係好好睇
我到而家都仲好記得劇情
呢邊算幾快啦
日更
個段真係有啲強差人意兩隻特技怪物打交,然後又突然白髮贏咗。。。
有靈感就係!!
那希望你靈感大爆發吧!
爆呀!
「真係㗎?!預產期係幾時啊?」洛兒聽到後馬上起身跑到夢晞身旁撫摸她的肚皮

「冇咁快啊~醫生話預產期係下年三月」夢晞笑說

「啊魚大個仔啦!做埋人老豆!」英叔笑得開心,像自己兒子有了孩子一樣

「以後生生性性」九叔的臉上也掛著笑容,不過是欣慰的那種感覺,之後九叔更夾了一把菜到王奇的碗裏

「咁我又夾下啦,生性啊魚仔!以後做野要錫身啲㗎啦」英叔也不吃虧的夾了一塊肉給王奇

「多謝九叔英叔,我知道㗎啦,以後做野又要努力啲又要小心啲」王奇點頭說

「你依家粗身大勢,啱啱就唔好幫手煮飯啦啊嘛」葉靈也走到夢晞身旁蹲下

「唔緊要啦~好少事姐」夢晞搖搖頭表示不要緊

「總之嚟緊所有野都等我嚟啦,直至BB出世,唔好操勞」葉靈堅持說

「好啦~知道啦,BB你出世記得叫佢做契媽啊~」然後夢晞把葉靈的手拉到自己的肚皮上

「契….契媽?」葉靈錯愕的望著夢晞

「係啊,佢啱啱知道自己有咗個陣已經係到諗認邊個做契爺契媽㗎啦,佢第一個就話要BB認你做契媽啦,話想BB做事好似你咁瀟灑直接」王奇說

「呃….好啊」葉靈的手在夢晞的肚皮上掃著,嘴角慢慢不知覺的向上揚起,表情是那麼溫柔

「嗱~BB你出世之後都係叫我洛兒姐姐好啦,我永遠都係姐姐嚟㗎咋」洛兒開玩笑的說

「係啦係啦,你永遠都十八歲啦」我說

「緊係啦~」洛兒還擺出一副得意的嘴臉

「你就好啦奇哥,我都好想搵個人同我生BB啊」啊仁用羨慕的眼神看著王奇

「慢慢啦啊仁,可能轉個頭你就遇到你中意嘅人呢」王奇安慰「失落」的啊仁

「奇哥你唔洗理佢㗎,成日係到亂講野」我說

「係囉,唔好鬼理佢奇哥,恭喜你」坐在英叔旁、王奇斜對面的啊武舉杯

「多謝你」王奇也舉杯

冰!!一下碰杯,二人把杯裏的飲料都喝光

「你地兩個當依啲係酒啊?玩乾杯」英叔說

「咁冇酒啊嘛,咪以野飲代住酒先囉~」啊武回答

「今日咁開心,就落去買啲酒啦!」英叔突然拍枱一說

「嘩!」夢晞被嚇一跳

「喂啊!!英叔!」我們在場的所有人都馬上盯向英叔

「呃….唔好意思,我錯…哈哈」英叔立即縮起肩膀認錯

「哎呀~大家唔洗咁大反應啦,當我普通人咁看待得㗎啦」夢晞揮揮手說

「唉!我係罪人啦!我落去買酒!」英叔主動「負荊請罪」,下去買酒

「英叔!我陪你一齊去買!」啊仁居然主動說要陪英叔

「幾時都話啊仁你乖!嚟!我地一齊落去!」英叔搭著啊仁的肩膀一起出發

兩個大大咧咧的大細路就開展了買酒的旅程

「佢兩個真係天生一對㗎喎」洛兒指著二人笑說

「就係兩個都大唔透咁」葉靈無奈搖頭

「但咁樣先係佢地啊嘛」王奇說

這夜大家聊得很開心,王奇跟九叔英叔聊起自己父親年輕的事,我們在旁聽得入迷

而三名女生就坐到一邊大談育兒計劃,不過葉靈就總是提出一些很實際但不美好的的事情

例如:生下來後不聽話、女兒被騙走了、兒子叛逆走歪路等等

有時把夢晞洛兒都搞得尷尬,不過還是能繼續說下去

「喂!咁快飲曬啲酒嘅!」飲到十點多,英叔已經開始有點醺醉,兩邊面頰都開始有點通紅

而九叔一直小酌小酌的,到現在也不覺得有醉的感覺

「英叔,你醉啦,唔好飲啦」啊武勸說英叔不要再喝

「怕咩啊!今日咁開心,醉盡佢啦!!」英叔喝後更像一個瘋子

「由得佢飲,佢好多年冇飲過」這時九叔居然叫我們讓英叔繼續喝

「既然九叔都咁講啦,就等我落去買多啲上嚟再飲過啦!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞