[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
長左
長咗成倍㗎啦
正啊,有文睇之餘字數仲多左
「嗱,一陣我一比指示你地,你地就集中精神!將自己嘅靈力傳去條繩到」

「好,我會盡力」我說

「我都會」啊仁跟著說

「一陣我會叫啊九同啊奇合作,佢地兩個,加我同妹頭,同你兩個,分開五個角企,然後再將其中一邊繩頭拋比對方,劃成一粒星嘅形狀,將雙生靈捉住,明唔明白?」

英叔說出他的計劃

「明白!」我和啊仁點頭

「嗯」葉靈簡單回應

「咁入去啦!」英叔面向冷藏室的門

「結印,解」英叔做了跟王奇一樣的動作

門打開,我們首次正式加入戰場!!

「嗄…捨得到?」九叔一看到英叔就嫌他來得慢

「咪嚟咗囉!」英叔回答

葉靈一踏入冷藏室便拿出桃木劍拋給了九叔,九叔伸手接過木劍,然後直接將原本手上破爛的金錢劍弄散,分成一個個銅錢貼到桃木劍上,桃木劍馬上閃出紅光

「成班臭道士!!啊!!!!」女聲咆哮

這時我才看到,卓斌竟長出了多一個頭顱,一個女性的頭,女聲就是從那女頭發出的,已不是像十多分鐘前真的是由卓斌的嘴裏發出

「嚟幾多都冇用㗎!!哈哈哈哈!!!我地已經無敵㗎啦!」這次是卓斌的聲音

這時的卓斌已是面目全非,衣服全無,皮膚變得鮮紅,最可怕的是他更長出了多一半的身體,一半女性的身體,但都是扭曲的

體形變得龐大,以四肢著地,身上更長出了數百條幼得像紅絲的觸手,在左搖右擺,真是頗為嘔心

「一個魂體….」我呆望著「卓斌」

「兩隻怨靈….」啊仁接著下句

「你兩個入嚟做咩?!」九叔問我們

王奇沒有因為我們進來而分心,他手執紅線,撐牆跳起,整個人騎到了卓斌的身上,用紅線纏住卓斌的脖子,拉緊!

「五行不滅,火不滅,焚!」

勒住卓斌的紅線瞬間燃起了烈火

「啊!!」卓斌發出凄厲的叫聲,頸上燒出一個黑印

卓斌不斷攞動身體,想將王奇撞到牆上,但王奇總能敏捷的躲著,此時女聲的頭顱一百八十度轉向後望向王奇,王奇也是楞了一秒,就是這一秒,女鬼已咬住了王奇的前臂
最緊要睇得開心
興奮刺激啊
我自己寫嗰陣,都感覺到興奮!因為終於都有鬼怪嘅情節出現!!!
無啦無啦隻手仔
做咩呢排又準時又量多
遇到咩事黎
回春
突然有靈感
咁要加油
睇定啲先啦
唔好燈
可能今日即刻冇文出今晚開夜~盡力出
一定無
一定有!
「嗯……」王奇沒有叫喊,只是皺一皺了眉

女鬼頭的牙已刺穿他手臂的皮膚

「奇!」英叔拿起弓箭,瞄準!

咻!黃符箭徑直射向雙生靈,但女鬼輕鬆的接住了英叔的箭,還把箭拋回英叔方向,九叔用桃木劍把箭格開

王奇收起勒在卓斌頸上的紅線,然後用腿撐著卓斌的頭,防止同樣的事再發生,他依舊捉著繩頭,不斷在空中打圈,直至紅線完全纏到手指上

「天收!」王奇喊出咒語,繼而一團氣瞬速凝聚到他的拳上

嘭!!!王奇的拳狠狠的擊在女鬼頭的臉上,雙生靈應擊飛開,終於跟王奇分開了,但女鬼頭中拳也死活不放口,導致王奇的前臂被撕下一大片肉

「靈!上!」九叔接住掉下的王奇

葉靈舉劍就上

此時,英叔也趁現在跟九叔說出他的計劃

「用五行繩陣封住佢動作,然後將佢打入求其一條屍入面,封印住佢!得唔得?」

「五行繩陣,四個人」在九叔心中,我和啊仁還是稱不上是戰鬥力的一員

英叔看著我們

「佢地未得!」九叔知道英叔的意思後果斷的否決

「你有其他方法咩?!妹頭唔頂得好耐㗎咋」英叔給予九叔壓力

「九叔,你咪比佢地試下」受傷的王奇也附和英叔

「…….」九叔沉默

「就咁話啦!」英叔乘機而說

「你地自己有冇信心?」九叔突然問我們

「有!」我們齊聲而答

沙!!!

「嘶…..」葉靈突然以「超級英雄著陸」的動作向後滑向我們

「妹頭!有冇事?」英叔扶住葉靈

「冇事…明明只係兩隻鬼將級合埋一齊,點解可以差咁遠…..」葉靈不敢相信雙生靈的威力

「我講過㗎啦,嚟!我地準備五行繩陣啦」英叔把葉靈扶起

雙生靈見我們六人聚集,不敢輕舉妄動,「他」像蜘蛛一樣在牆上爬行

關節還不時發出「咔咔」的聲響

「咁我地一陣確實要點做?」我問

「聽我指示」九叔說

現在我們每人手上都有一條捆仙索,而我和啊仁的主要任務就是輔助九叔他們完成那個叫做「五行繩陣」的陣法

「奇!靈!左右!」九叔一聲令下!行動開始
我仲未收工㗎不過出住先啦!
今日都係夜啲出
嚟緊㗎!打緊~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞