[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
日更已經係光速
Feel到要奶野了
咁月更我又做唔出隔日更又好似冇咩意義,所以都係日更有效率啲!!
或者冇事呢
依兩日嘅文會比較講日常多啲
王奇一直跟英叔不斷喝,其實他也有點少醉

「喂啊!你飲到咁醉仲走圍走!」夢晞看到王奇那浮浮的步伐馬上開口

「冇事!嚟!啊航!啊航你陪我落去買」王奇突然拉起我

「好好好,冇問題,我陪你落」然後我就像照顧小孩那樣的帶著王奇出發

「喂肥仔!你自己都唔係好飲得㗎咋,唔好扮曬飲得,落到去兩個一齊瞓低啊」洛兒看到我站起扶著王奇便說

「得啊!精神!」我轉向洛兒給她一個單眼,然後就下去了

「嘩….啊航哥,好肉麻啊」啊仁看到我的單眼後抱怨

「我都起曬雞皮….」啊武也難得的和應啊仁

「唉,個死肥仔有啲醉啦,平時佢唔會咁嘅」洛兒無奈說道

「算啦~啲男人開心就由得佢地啦」夢晞就很開明的說

「都啱嘅,以前都未試過見到佢咁開心」洛兒點點頭

「唉,我都好想搵個人同我肉麻下啊」啊仁手踭放在餐桌上,雙手托頭

「啊仁!聽英叔講!好快!好快你就會遇到你嘅愛人㗎啦!」醉了的英叔打開喉嚨喊話

「唉,係咪真㗎,我咁大個仔都未拍過拖啊,好想試下戀愛嘅感覺」啊仁托著頭,眼裏滿是唏噓

「真㗎!英叔話嘅!信我!你好快就會遇到真愛㗎啦」英叔拍著胸口說

「好啊!!我信你啊英叔!」啊仁拍枱說

「好啊!緊係要信我啦!」英叔也拍一下

「九叔….佢兩個係咪傻咗」啊武看著醉酒二人組,哭笑不得的無奈

「冇眼睇」九叔蹺起手閉上眼休息,等待我和王奇買酒回來

三個女生那邊

「其實,你兩個都幾似」葉靈突然在旁托著下巴說

「我地似?」夢晞望向葉靈

「咩似先~」洛兒同樣望向葉靈問

「把聲似,性格都似,唔講真係會以為你兩姐妹」葉靈說

「嗱~咁邊個要做姐姐先」夢晞問洛兒

「唔會係我㗎,我永遠都十八歲~」洛兒笑說

三個女人又開始轉了話題閒聊

而另一邊,我跟王奇正在下樓去樓下士多買啤酒

「啊航,今晚我好開心,好耐都冇試過咁開心啦!飲盡佢好冇」王奇真的有點醉了,但也難怪,妻子懷了孩子就是一件值得高興的事,多喝一點也是正常

「好啊,飲盡佢囉,我地個個都住咁近!唔驚」我搭著王奇,防止他腳步不穩摔倒

「好啊!啊航啊…」王奇突叫我的名字

「係,做咩事」我問他

「其實你同夢晞係咪有啲野」王奇突然一問

「下?!痴線!點會有啊!你唔好亂諗野啦,一陣我比洛兒打死都似啊」我當然馬上澄清

「唔係啊!我當然知做兄弟嘅,你唔會對夢晞有非分之想,但我唔係亂講….

係連夢晞都有同我坦白過,佢對你有一種好熟悉嘅感覺,好似識咗好耐咁,有一種莫名嘅好感,而佢話你對佢都有

「嗯?!」夢晞居然會把這些事都告訴王奇,上次跟夢晞說這事時已是那次在象山剛好救了她的時候

「呃…..我唔係啊….」弄得我有口難辯

「你做我個仔契爺啦」王奇忽然改變了話題

「下?!咁突然」我嚇了一跳但也鬆一口氣

「我知道你同夢晞唔會有啲咩,你地兩個我都信,但我更相信依啲就係緣分,話唔定係唔知幾多世之前,你地兩個真係認識

所以我老婆一有咗就話想葉靈做BB契媽個陣,我已經話要你做BB契爺,夢晞都好贊成」

「咁…..我當然樂意啦」我點頭應承

「咁之後BB出世你要做好契爺嘅本分啦」王奇搭著我說

就這樣,我當起了一個小孩的乾爹,一個突如其來的責任
三個月後….

「啊烈!比多把刀我!」我邊跑邊叫

「接住!」啊烈從背包拔出一把彎給我

我一個飛撲接住,現在左右手各執一把彎刀,然後我在地上打個筋斗翻到色餓鬼的身後

但它也不笨,控制那肥大的舌頭從身下穿過攻擊我

趴在地上的我馬上右手一撐,整個身體往左邊滾去避過了它的舌頭,但已錯過了最佳的攻擊時機

「等我嚟!啊仁!!」啊武戴著英叔給他的特製手套作戰

「收到!」啊仁紮好馬步,將雙掌疊放在大腿上,然啊武跑到啊仁身邊踩著他的手跳起,啊仁則同時雙手向上托起,令啊武能跳得更高,直跳到色餓鬼的上方,然後啊武雙腳向後屈曲,以雙膝對準色餓鬼下墜

色餓鬼當然不會站在原地讓我們攻擊,它後腿一蹬就想跳走

但跳了一步時,後右腿被繩索纏住了,是啊烈,他用捆仙索拖住了色餓鬼,才剛學法的啊烈因為尚未學會控制靈力,所以暫時只能擔當輔助的角色

「同我返埋位!」啊烈用力往後一拉,把色餓鬼拉回了原位

嘭!!!咔!!!時間點剛剛好,色餓鬼剛返回原位,啊武就剛好下墜到它的身上

沉重的一擊讓色餓鬼整個頭部都塌陷變形,鮮綠色的血液四濺

解決了一隻色餓鬼

「呼!今次英叔捉返嚟嘅鬼全部都犀利過之前喎」我看著已解決的色餓鬼鬆了一口氣

「我都覺,平時個啲色餓鬼打幾下就死,依隻動作快好多」啊武扭動脖子鬆鬆筋骨

「依隻野真係比想像中難搞好多」啊烈正在收回剛剛揮出的捆仙索

這次已是啊烈這三個月來第二次進入結界內訓練,九叔突然把訓練安排得十分密集,跟之前的訓練方式有點不同

「即係今次唔係要搵白布帶,原來係純粹嘅生存遊戲?」啊仁說

「好難講,我地入咗嚟咁耐,都淨係遇到依啲小鬼,九叔佢地又冇講今次要做咩….」其實啊烈除了擔當輔助角色之外還是我們的智力計謀擔當

「啊航,個結界入口仲有幾耐先會打開?」剛剛把繩捲好的啊烈問我

我看看手錶

「仲有五十分鐘左右」

「仲有咁多時間,一定有其他野,唔會咁簡單,要小心周圍」啊烈四處張望

「咁我地企係到等到夠鐘?」啊武問

「依到咁開揚,啲鬼仔見到我地都衝曬過嚟,搵個隱蔽啲地方啦」啊烈指著商場內

「好」之後我們就走向商場內

而這時,我們卻不知其實九叔英叔已跟在我們身後

「喂,其實我地做咩要親身落場姐?捉多幾隻勁野同佢地玩咪得囉」英叔用黑布蒙住了面,並全身穿著一套夜行服,即是一套全黑的裝束

「如果佢地需要面對嘅只係普通小鬼甚至係雙生靈咁嘅惡鬼,我都可以安排普通訓練比佢地….

但自從閻三再次出現之後…以我嘅能力我唔擔保可以保護到佢地」九叔原來是擔心閻三的再次出現是帶著什麼陰謀

「所以你就想親身訓練佢地」英叔這才恍然大悟

「嗯,如果佢地對住我地都應付唔到,對住閻三必死無疑….」九叔凝重的說

「咁唔得啦,我要落力啲教佢地啦」英叔也認同九叔說的話,他從背後拉出木弓,並打開背後的箭筒,但裏面放著的全都是木箭,殺傷力比一般的箭低得多
英叔跟九叔決定分開行動,一左一右的接近我們,分開前九叔給英叔分了一個木製笛子,笛子上還綁著一個繩圈,是讓他們套在項上的

「嘩,咁耐冇吹,唔知仲識唔識吹喎」英叔接過木笛

「唔好咁多廢話,分工」話畢,九叔就先行往左邊走去了

「成世人都咁心急」英叔將剛拿到的木笛戴到頸上

然就往右邊走去

二人分別躲到商場的兩個天井旁邊,那裏剛剛好可以看透我們的動靜

「唔知英叔佢地有冇捉啲咩新野入嚟呢?」啊仁邊走邊說

「捉咩都好啦,千其唔好又有上次兩母子個種就得啦,又有幻術個細路又跑得快,處理起上嚟好麻煩」

我想起第一次進結界時遇到的那對母子鬼,令我和啊武都陷入到幻象之中

「仲有啲咁樣嘅鬼?….」啊烈聽到我說後顯得有點錯愕

「依個世界真係乜鬼都有㗎」啊武說笑的說

當我們經過商場裏的士多時,啊烈突然提出一個問題

「其實,結界入面嘅野飲,飲唔飲得」啊烈打開士多的雪櫃

「係喎,我又真係完全冇諗過呢個問題喎」聽啊烈提起這問題,我馬上對答案充滿好奇

啊烈拿出一瓶道地蜂蜜綠茶,並把瓶蓋擰開

「試下咪知」啊烈對著我們一笑,然後將瓶口對準嘴巴一倒

結果綠茶一滴也沒有流下來,它就像變成了固體一樣,絲毫不動

「唓…」試驗完畢後,啊烈一臉嫌棄的將綠茶拋開

「都啱嘅,如果結界裏面嘅野可以食得飲得,咁英叔就一定唔會用錢出去用錢買野,佢咁孤寒」啊仁以為英叔不在就聽不到自己說他的壞話,但他卻不知道英叔就躲在我們的附近

「你個死仔啊!咁樣講我啊嘛」英叔從箭筒拿出一支木箭並瞄準啊仁的方向

九叔看到英叔正瞄準啊仁,馬上把木笛含到口中

「呼~嗚以~」九叔吹響木笛

(喂!你做咩!)

「嗚呼嗶~」英叔也吹響木笛回應九叔

(你放心啦)

英叔拿起弓再次瞄準啊仁的方向

「你地聽唔聽到啊?」我聽到九叔他們的笛聲,但卻不知是什麼聲音

「我聽到」啊武和啊仁都聽到

「我都聽到,似係笛聲」啊烈點頭,同樣聽到那些笛聲

「笛聲?鬼應該唔會吹到笛掛」啊仁說

「你個死仔,講我壞話啊嗱,嚇死你」英叔喃喃自語的說道

咻!!木箭發出

「小心!」啊武感應到木箭的殺氣一手拉開了啊仁

啪!!木箭就剛好落在啊仁的腳前

「果然係我徒弟,動作夠曬快」英叔看到啊武的危險意識和動作都足夠快後,感到欣慰

「嘩!!差啲穿個窿」啊仁看著木箭驚魂未定

「軟木箭嚟,殺傷力唔高」啊烈拿起木箭觀察

「應該係啱啱吹笛嘅人攻擊我地,退!搵掩護!」啊武拉著啊仁後退

「木箭…唔通係..?」我也跟著退後

「好明顯係九叔英叔,木箭就一定係英叔嘅傑作」啊烈說

我們一路退到祺威粉麵邊那邊那些像九宮格的鋪位之間躲藏起來

「啊~啊烈哥仔又真係幾醒」英叔笑說,並再次拿出一支木箭瞄準我們方向

「嗷呼嗚~」九叔吹響木笛通知英叔,他有所行動

(我過去)

「嗶~嗚」英叔回應

(收到)

九叔跨過天井的欄杆,一躍而下

噠…九叔用內功控制著落的力度,所以聲響極小

他以潛步接近我們

「烈,我地下一步應該點做」啊武問

「下一步應該會係九叔出招」啊烈不愧是團隊中的大腦,完全把九叔他們的行動都猜到了

九叔這時已潛伏到我們的上方,他就蹲在鋪位的上面,我們的視線剛好看不見他

他拿出捆仙索把啊武的頸套住,然後往上拉

咻!!勒!!
忙咗幾日 終於得閒睇
順便過嚟推下
眼訓
幾正
師徒開副本打
推推推

忙緊咩啊
咁夜都唔瞓
打怪要升呢
又要placement又要趕deadline
係咪做Deadline fighter
今晚要停一晚幫緊人畫圖!趕唔切打文!
Dead到冇得再dead
放心,我都係
「呃…..啊!」啊武整個人被拉起,吊在半空中

「武!」我馬上揮出彎刀,想把繩索斬斷

但九叔像一早洞悉到我的行動一樣,腰馬發力把啊武盪起來,令我斬了個空

但就是這樣被啊武找到機會反擊,啊武雙手向上一抓再拉,成功借力令自己可以向後翻騰

他伸出一腳向蒙面的九叔踢去,九叔舉行手去擋,並用力格開

然後九叔飛快的放鬆繩索,令啊武以急速墜向地面

嘭!!啊武撞落鋪位內的擺設

「啊武你點?」我保持望著上方,以免再受突襲

「我冇事,睇動作似係九叔」啊武根據剛剛過手的那兩招分析到現在面對的是九叔

「咁啊武你同我應付係到九叔,英叔應該會繼續用箭襲擊我地,啊航啊仁你地做掩護」理性的啊烈作出調配

暫時近戰較強的英叔選擇了遠攻,所以我們有時間讓我們當中近戰較強的啊烈和啊武趁現在主攻九叔

「好!」啊武收到指令就跟啊烈一起上

「啊仁,我地盡快搵到英叔嘅位置」我跟啊仁說

「收到!」啊仁跑回士多那方向並躲到一條柱後

「武,你去後面」站在啊武旁的啊烈悄悄的說

「嗯」啊武低沉一聲

啊烈拿起店鋪內的東西擲向九叔,九叔用腿把東西踢走,而啊武就趁九叔專注面前的事時跑到了鋪位的後方準備伏擊九叔

在鋪位上的九叔其實一早猜透啊烈的心思,但就裝作不知的繼續面向啊烈

「九叔!我知係你啦!唔洗蒙面啦」啊烈繼續分散九叔的注意,用捆仙索當作鞭子抽向九叔,而啊武就已在九叔身後靜待時機

「武!」啊烈指示啊武出手

「九叔!捉到你啦!」啊武就從後把九叔抱住,箝制住九叔的雙臂

「九叔!唔好意思啊!失敬啦」啊烈也爬到鋪位的上方,想用捆仙索把九叔綁住

但他們忘記了九叔還有一招

身外化身

嘭!啊武原本抱住的九叔突然化成一陣煙,消失了

「嗯?!」啊武和啊烈同時錯愕的看著大家

「喂!後面!!」啊武想提醒啊烈注意後方

但當啊烈想轉身已太遲,九叔不知從何處用捆仙索套住天花的一條消防水管,盪過來,一腳飛踢到啊烈的後背上,啊烈被踢中向啊武飛撞過去

二人雙雙從鋪位上方掉下

砰!砰!兩聲,二人倒臥在地面

「呃嘶…..」啊武摸一摸後腦

「嗄…..咁都中招,蠢啊」啊烈則雙手撐起自己,不忿中計

身穿全黑並蒙著面的九叔站鋪位上方看著倒下的二人,然後瀟灑的收回繩索,活像一個死神一樣

「面對九叔好大壓力喎…..」啊武苦惱的仰望著上方的九叔

「都冇計㗎啦,唔出盡力嘅話一陣唔知會比人罰咩㗎啦,起身啦」啊烈和啊武互相攙扶,再次站起面對九叔

九叔見二人站起後便把捆仙索套在自己身上,然後拿出兩把木劍,跟木箭一樣是低殺傷力武器

「你話佢唔係九叔我都唔信」啊烈看著九叔手上的雙劍苦笑說道

「哈…我諗都好難啦」啊武跟啊烈一樣苦笑

說說我和啊仁這一邊

剛剛和啊烈他們分開之後,啊仁先躲到一條柱後,然後我決定不躲避,直接到處走動,引英叔主動出招,那就可以讓啊仁幫我看看箭發出的方向,那就能猜出英叔的大概位置

「死仔,引我啊嘛!就射你!」英叔又居然真的會中計

他瞄準正在走動的我

咻!!
今晚都係幫人畫圖要停一晚
大家唔好意思 要再停多晚啦!仲努力緊畫圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞