[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
今日有事要停一日聽日見!
唔好剪啦
新艾抗喎
電話壞咗啱啱先搞返掂…..聽日出返長啲補數
文文文文文文文
收工出文仲未收
「兄弟!散啊!!!」他化虛體後就立刻提醒眾手足

「嘩~仲有咁大班遊魂野鬼,今日等我清一清啦」閻三輕笑一下

「天地八極,玄門盡開!」閻三先用腳在地上畫了個圓,然後提腳輕輕跺地一下,眾鬼魂和雙生靈所在的地上出現了一個隱約的八卦形狀

「閻三?!!」雙生靈終於看到了閻三,馬上感到非常驚恐

「哈,終於見到我啦?估唔到兩隻魚毛走甩咗都可以變條大魚」閻三得意的看著雙生靈

「你收聲!!」雙生靈想將觸手刺向閻三

「鎖!」閻三一聲呼叫

地上的八卦就憑空揮出了用氣形成的「鎖鏈」把雙生靈和在場所有鬼魂都給束縛住

「放開我啊!!!!」雙生靈掙扎大叫

「你知唔知我搵得你地幾辛苦?」閻三一步一步走近

「唔好啊!!!你唔好埋嚟啊!!」看得出雙生靈的兩個魂魄都十分懼怕閻三

「老兄啊,我地係好人嚟㗎,係幫手拖住隻惡野,好快都有人嚟收佢㗎啦 你放咗我地啦」其中一個鬼兄弟說

「係啊!我地好人嚟㗎!放咗我地先啦」

「唔該你啊!放咗我地啊」

然後其他兄弟也跟著發聲

「有人嚟?邊個?」閻三好奇來者會是誰

「放咗我啊!!你個仆街!!!」雙生靈突然再次大叫打斷了他們的對話

「收聲!!鎖封!」閻三伸出雙指一揮,雙生靈的嘴巴居然連起來了

「嗚!!!」雙生靈嘴巴被封上現在也只能鳴鳴作聲

「你地繼續講」閻三跟眾鬼魂說

「佢叫九叔啊,係一個道行好高嘅道士嚟㗎」

「仲有另一個叫英叔,同埋一班後生仔」

「原來係張九….」閻三點頭說道

「係啊!係佢啊,佢好快就到㗎啦,唔該你放咗我地啊」

「好快到?哈,咁睇嚟我都要快啲啦」閻三淡淡一笑

閻三半膝跪下,將右手放到那地上的八卦形上

「離苦得樂、往生淨土」閻三唸出咒語

霹靂啪啦——

一道閃電包圍著所有鬼魂,「鎖鏈」亦同時開始收緊

「啊!!做咩啊?!」

「唔好啊!!」

「救命啊!」

「求下你放過我地啦!!」

「嗚!!啊!!!閻三!!」雙生靈強行將自己被封住的嘴巴張開,嘴脣的血肉都撕開了

咻……

瞬間,整個貨倉安靜了下來…

「嗄…嗄….雙生靈,果然非同凡響….嗄..哈哈哈」閻三露出了滿足的表情

他握緊拳頭運氣,一股紫色的氣從手臂裏冒出

「哈哈哈!!!」閻三對雙生靈的力量十分滿意

多留一會回回氣後,他就速速離去了

而受了重傷的啊財其實就一直躲在一旁,只是閻三忘記了

………..

「成件事就係咁啦….九叔」啊財將整件事的始末說出

「又係閻三…」九叔眼神裏閃出了一絲殺意

「唔關佢事….係雙生靈搞到我地咁」啊財搖頭說道

「嗯…」九叔點點頭回應,但心裏卻還是想著閻三

「九叔….哈…我做鬼僕都做得唔盡責….咁都服侍唔到你到老」啊財開玩笑的說

「放心啦啊財,佢好老㗎啦」英叔用灰諧的方式來遮掩傷感的情緒

「哈….咳…咳…九叔,你地唔好咁快嚟搵我啊….再見啦…」啊財說完這句後,便化成一陣煙消失了

這一刻,大家都沉默

而啊烈則默默回頭,看著身後不遠處的大貨車

「啊烈….」啊武知道這刻的啊烈精神一定受到重創

「啊烈啊,你….嗚」啊仁正想說話時

「你唔好出聲」我一手捂住了他的嘴巴,不然他一定會說錯話

「𡃁仔啊….你地由得佢啦」英叔搭著我跟我們說

啊烈走到貨車旁邊跪下

啪!啪!啪!

「喂!老野!出嚟啦!你唔好扮野喎」啊烈拍打貨車的車身

當然,他並沒有得到任何的回應
出咗啦
新讀者留名 樓主快啲出文
多謝支持我會努力每日更新!
啊烈走到貨車旁邊跪下

啪!啪!啪!

「喂!樓主!出文啦!你唔好扮野喎」啊烈拍打貨車的車身

當然,他並沒有得到任何的回應

----------------------------------------------------------------------
太耐無玩,玩下先!
我們繼續拍打啦!出文呀!出多D呀!
好耐冇見過改文啦
「你出返嚟啦….我唔同你作對啦…..

我已經咩都冇曬㗎啦……

啊媽係咁…張炎焯係咁….依家連你都係咁….

得返我一個,咁我之後可以點….

對唔住啊…..」

一向堅強、愛面子的啊烈終究也是撐不住,一路以來所受到的屈辱和壓力,在這刻一下子全爆發了

啊武靜靜的走到啊烈身旁,一話不說,而我也一樣站到啊烈的另一側

此時已哭成淚人的啊烈看向身旁的我們

「你地….」

我們一樣沒有說話,默默的將手搭在他的肩膀,啊烈則繼續將自己的悲憤化成眼淚

「啊仁,你唔行埋過去?」英叔問站在原地的啊仁

「我同佢都唔熟…好尷尬㗎」啊仁馬上搖頭,感覺不想跟啊烈有什麼交流

「九叔,咁依到搞成咁,我地應該點做?」葉靈在細看周圍環境後問

「清指模,走」九叔簡單回答,他的情緒還沉浸在憤怒中尚未走出來

「好!」葉靈點頭,然後開始沿路清理我們進來後觸碰的東西

最後才走到過來

「嗯….我地要走啦,隨時…」

「好,行啦,啲差佬隨時到」啊烈拿衣服把臉上的眼淚全都擦掉,那泛紅的眼睛又再次變回那凌厲的眼神

「烈,你真係Okay?」啊武用擔憂的眼神望向啊烈

「嗯」啊烈點頭

「唔好死撐啊」這次換我說

「放心,我可以」啊烈再次堅定的點頭

「好,咁我地返去啦」英叔帶頭離開

而最後,葉靈就拿布把貨車上啊烈的指模擦去,也跟著離開了

不久後,警察趕到了現場,但現場已無一生還,卓斌的大本營亦沒有閉路電視,所以警方也查不到我們身上

只是現在比較麻煩的是閻三,我們不知道他的目的是什麼,不知道他還會做什麼

但我們也不知道他隱藏在哪,英叔說他們曾試過讓東道派的人用「尋盤」尋找閻三的下落,但閻三應該是用法遮掩了自己的氣息,所以連「尋盤」亦都查不到他的所在之處

現時我們能做的就只有好好裝備自己,準備迎接下一件事情

過了好一段日子後….

「啊烈啊,咁你打算之後點啊?」啊武問啊烈

「嗯….我應該唔會再搞社團」雖然已過了一段時間,但仍看得出啊烈臉上滿是慨嘆

「你放得低㗎啦?」我問

「咁冇話放唔放得低嘅,依家天圖皇圖都冇咗,我啲手下又死得嘅死、傷得嘅傷,唔做啦,反正我儲落嘅錢都夠我過世」啊烈故作輕鬆的說

「咁你有冇興趣同我地一齊學野?」啊武直接的問他

「嗯…我」啊烈像是有點遲疑不決

「呃….你唔一定要㗎,我地問下㗎咋」我連忙說道

「我想講,我有興趣」啊烈淡淡一笑

「真係?」啊武有點開心

「嗯,我都想知道,到底依個世界仲有幾多我地平凡人唔知嘅野」

就這樣,啊烈終於加入,成為我們的一員,但啊仁卻像有點不太高興的感覺

「佢始終係黑社會嚟㗎喎,怕唔怕會有咩麻煩啊…..」啊仁無奈的說

「哎,佢都脫離曬啲社團啦,更何況我地仲有咩麻煩未搞過姐!係咪!」啊武嘗試說服啊仁

「唉~你地話點就點啦,反正你地都決定咗」啊仁無可奈何之下只能點頭同意

「冇事㗎!以後我地幾個拍住上,一齊學好啲野,幫九叔英叔手!」啊武拍著胸口說,又是這樣了,啊武的行為舉止又變得不同了

「你條友仲洗鬼學咩!本身已經打得㗎啦!原來仲要有龍氣護體!」啊仁仇視著啊武

「咁又唔好咁講~我都未識控制點運用,時得時唔得,如果真係到臨急臨忙先用唔到就死得人多啦」

「挑!仲係到曬命!」啊仁反他白眼

這晚,啊烈正式向九叔「拜師」
掛住打拳唔記得出文先
好想知樓豬想點寫阿仁呢個角色,好似有伏線咁
會唔會最後走左去跟三爺呢?
好忙
我今日都係
可能咩都冇呢幻覺嚟
落雨都做到咩
但佢兩個完全冇交集㗎喎~
室內啊嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞