[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
加油
11:30出文,差少少
秦王見狀,立即將腰彎到手能碰地,然後腰馬用力一扭,整個人往右轉了三圈

「嗯?!」啊武對秦王躲過了攻擊感到錯愕

「今日玩得差唔多啦」而秦王躲過啊武的踢擊後,站穩就出拳

嘭!!!拳正中啊武的肚皮,把啊武擊飛撞到牆上

「嘩呃!!」啊武撞到牆上慘叫

「武!」啊烈馬上補上啊武的位置

啊烈衝到秦王面前反手拿着虎爪刀,在秦王胸口的位置開始下而上出刀,揮斬到下巴位置

揮斬時,秦王一直後退,啊烈一直追擊,居然成功被啊烈割傷了秦王的下巴,讓秦王流出了「第一滴血」

「呵,唔錯」秦王露出欣慰的笑容

啊烈對秦王的笑容十分不解

「烈!睇住!」九叔在後感到不妥

「表現唔錯,但,火候仲差好遠!」秦王用極快的速度,扭腰儲力出拳

在九叔的提示下,啊烈亦即時舉起雙手護在前方

但就憑啊烈的力量當然是擋不過秦王的一拳

嘭!!!啊烈跟啊武一樣同樣被打飛,而且啊烈更為誇張的從我們上方飛過再掉到地上

「咳….嗄…」倒地後啊烈咳出一口鮮血

「烈哥仔,你點啊?」受傷的英叔忍著痛上前關心啊烈

「嗄….佢一拳…差啲攞命」啊烈搖著頭說

「朕講咗,朕唔係你地嘅目標」

「你好停手啦!」我正想衝前去時,葉靈卻伸手拉住了我

「你唔係佢對手….唔好亂嚟」葉靈看著我說

「但…..」我不忿的想反駁,但葉靈依然把我拉緊

「陳天航,你依家的確唔係我對手」秦王蹺起手說,經過與這麼多人對戰後,還是表現輕鬆

「你識得我?…..」我對他能叫出我的名字感到詫異

「你地所有人朕都認識」秦王笑說

「你到底係咩人…..」九叔走到秦王正前方,像為我們擋著

「朕係咩人真係咁重要?重要嘅,唔應該係你地係咩人?」秦王笑問

「你到底知道啲咩」九叔問

「張九、張英、陳天航、葉靈、李梓武、張一烈、陳鯨,你地都注定係應刧嘅人,無可避免」秦王逐一指著我們在場的人

「至於…你,王奇,係一個新嘅變數」再後才指向王奇,並說出奇怪的話

「到底咩係新變數….」王奇對於秦王指著自己說新變數感到奇怪

「等陣!點解指住我叫我陳鯨?我叫張仁喎,你係咪認錯人啊」啊仁反駁秦王

「陳鯨即係張仁,張仁即係陳鯨」秦王卻玄妙的說

「下….咩啊」啊仁聽完後就更不解

「不過同你地一齊應刧嘅人仲未齊,仲差一個,等你地搵到佢,大刧就將會來臨」秦王沒有再理會啊仁的話,而是再說出一點資訊

「應劫人…..大刧來臨,我地憑咩相信你嘅說話」九叔質問秦王

「今日朕要講嘅係咁多,下次再見」秦王突然跨過欄杆跳回上幾層的樓層上,拾回自己的權杖就消失了

「到底發生咩事…..條友係想點」

「老野,你有冇頭緒」英叔問九叔

「冇….返入去先」九叔說完後就扶著最近自己的啊武回到屋中

「嚟,烈哥仔你行唔行到?」英叔則扶起啊烈

「得…咳…冇問題」啊烈搭著英叔的肩膀一拐一拐的回去

最後便是啊仁扶王奇,我扶葉….

「我自己行得啦」原來扶著葉靈的我被葉靈推開

「唉…..成世人都咁掘」我無奈搖頭

這一戰….除了我和啊仁之外全員受傷,要點時間休養身體

而秦王消失後,其實只是站到天台上繼續觀察我們

「睇嚟,朕要再諗辦法再推你地一把」
睇黎樓豬都需要人推一把
點推先
等牛腩幫你
牛腩係推你㗎唔係推我
重要事就顧咗先
我地好閒架姐
無常讀者表示 月更已經係正常速度
無文先係正常
有文我們應當歡呼
感謝b賜文
咪再推
我兩個都推 !
你得唔得啊

定我地兩個推你啊
放心!冇事文照出!!
邊個恥笑我
試下我有幾勁 !
月更,但更得多唔多先?可能月更!一次更好多呢
一篇
幫唔到佢兜添
但我自問我每篇都係偏短,得一千字左右
放心,望b仲短
季更,但短到連文都稱唔上
因此我起咗個名比佢:亠
嗯…..好啦,佢贏
係因為「望」剪淨?
笑佢太短
佢本人同篇文
係:丶
「你地點啊?」我問受了傷的他們

「放心~死唔去」英叔已稍稍回氣

「一招分勝負…..」啊烈還在記掛剛剛的一拳

「算啦啊烈,你已經係唯一一個令佢流血嘅人嚟㗎啦」啊仁安慰啊烈

「佢對我地刻意留咗手」九叔卻在這時說

「我都覺得係….」啊武點頭同意

「唔係啊嘛….佢勁得咁誇張都已經留咗手?….」啊仁一副難以置信的表情

「其實都啱…佢跳過嚟嘅第一拳,速度快到我睇都睇唔到…如果條友有心對付我地,我地應該過唔到今晚」英叔聽到九叔他們的說法後也想起最開初的第一招

「咁到底佢係咩人嚟㗎…..突然間出現,又好似知我地好多野咁,但又唔講清楚…..講啲唔講啲」啊仁埋怨道

「佢講過話唔可以講太多」王奇說

「我覺得佢講嘅野係刻意比我地聽,上一世見過我地、應刧人、大刧、差一個人、新變數」葉靈回想秦王剛才說過的重點

「而且好肯定佢保留咗上世記憶」啊烈說

「喂大佬,好難明,依家我地知啲唔知啲咁,用腦真係會頭痛」啊仁雙手按著腦袋

抬起頭時才發現我們所有人都看著他

「做….做咩啊你地」啊仁被嚇呆了

「你….有用腦咩?」我問他

「已經用咗?」啊烈接著我再問

「喂!咩意思啊你地!我幫手諗緊啊!!」啊仁總算明白我們的意思

「哈哈哈」聽到這裏,在場的人都忍不住笑了

「啊哈哈,啊仁啊佢地同你講笑姐,唔好怪佢地」英叔邊笑邊說

「英叔…..你笑得最大聲喎,最冇說服力係你」啊仁盯著英叔說

「哈哈,唔好意思唔好意思…..咳咳」突然英叔咳出了一口鮮血

「英叔!!」我們嚇了一跳

「冇事冇事….應該係啱啱笑到內傷姐」英叔還想用那麼「不可思議」的理由安慰我們

「咳咳….今晚大家都傷得唔輕,嚟緊依幾日就係到好好休息,唔洗訓練」九叔輕按著胸口說

「啊仁,我同你冇傷,咁我地輪流照顧九叔佢地嘅起居飲食啦」我望向啊仁

「得!冇問題啊」啊仁用力點頭

於是,這幾天除了王奇外,我們都留在了九叔家

「 武仔啊,你成日都唔係屋企,你個妹唔會擔心你㗎咩?」英叔問啊武

「佢慣咗㗎啦,係佢好細個嗰陣我父母就走咗,我成日要出去打工,所以佢習慣咗好自立」啊武不說也不知道,原來他跟我一樣從小就是孤兒

「原來….」我想說時

「所以我好明白你」啊武就已經搭著我的肩膀

「喂,男人老狗!你地唔好無啦啦搞到好感觸咁喎」英叔在旁說

「係呢,啊仁,都好少聽你講起你屋企嘅事」英叔轉向問啊仁

「下?我?我冇咩特別嗰,細個唔中意讀書,同老豆老母嘈咗一次勁嘅之後我就自己搬咗出嚟住啦」啊仁不以為然的說出自己過去

「咁之後一直都冇見?」英叔再問他

「哎~呵~」啊仁假裝打呵欠站了起來

「你地大家都應該肚餓㗎啦!等我去買野食返嚟」啊仁說完後就起行了

「喂,啊仁啊,我….」英叔還想再追問下去

「英叔啊,啊仁擺明係唔想講啦,你唔好問啦」啊烈像教兒子般的跟英叔

「唓~大家一家人咁,有咩所謂姐~」英叔卻覺得沒所謂

「烈啊,唔洗同佢講道理,佢唔會聽」而一旁的九叔這幾天都在不停鑽研那本地王三世書

而葉靈就負責在旁核對普通三世書與地王三世書的分別並記錄下來

「老野,你唔好係啲細嘅面前抵毁我喎!」英叔拍枱說

「放心英叔,我明白你只係想關心啊仁」啊武說

「都係武仔你乖!」

鏡頭讓我們轉到去啊仁那邊

啊仁坐小巴去到荃灣後走到去路德圍那邊,那邊是荃灣的食物集中地,最多選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞