[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
公告!!!!

《噬魂》正式改名做《輪迴。道》

因為我發覺《噬魂》依個名同個故事有少少唔夾

而《輪迴。道》就貼返,主角佢地不斷「輪迴」,不斷面對命運,而踏上學「道」之路

Post 01:

https://lih.kg/2070511

Post 02:

https://lih.kg/2311177

Post 03:

https://lih.kg/2400128

Post 04:

https://lih.kg/2508078

Post 05:

https://lih.kg/2561554

Post 06:
https://lih.kg/2632105

Post 07:
https://lih.kg/2733578
呂卓斌
??我打錯字?
唔係
雙生呀嘛
咁卓斌嘅另一邊咪女卓斌囉
嚇死我~女卓斌

小心肝
笑死
LIKE左先睇文!推!
推!!!
收工推一推
「哈哈哈!!我足足比閻三困住咗三十年啦!!」卓斌身體裏鬼那女聲說

「九叔,點解卓斌會咁嘅?!」我問

「唔好問!襯隻野未郁,帶呂醫生出去先!」九叔緊張的說

「呃….哦!!」我遲疑一秒,然後馬上反應

「九叔咁我留低幫手?」啊仁難得英勇的問

「唔洗!雙生靈你地幫唔到手,即刻叫你地英叔嚟!出去!!」九叔目不轉睛的看着卓斌雙生靈

「我地全部出去?!」

「係!快!!」

見九叔如此堅決,我們也不敢逗留多一秒,往門口走去,我往夢晞和啊仁先出去

「八卦圍布!起!」九叔再次揮出符布,符布呈八角形的圍住卓斌

突然!卓斌從符布之間的縫隙中伸出了紅絲般的觸手,,纏住了我的後腿

「啊….」我被拉倒在地

卓斌一下收緊觸手,將我拉近他,我被拉得離開地面

「九叔!」我大叫

九叔跳起腳撐牆身,在牆身遊走幾步來到我身前

礫!!九叔揮劍把觸手砍斷

霹砰!!我和觸手一同掉到地上

「走!!」九叔喝令

我馬上爬起身,跑離冷藏室,九叔用腿把門關上,繼而在門上貼上兩張符紙

「封!」一聲令下,大門披上了一層淡紅色的薄霧,門被九叔封住了

「仁!你打比英叔!我帶夢晞出去」我作出分工

「好….好!」啊仁手忙腳亂的拿出手機

我趁著這時間馬上送夢晞出去

「我送你去到門口」我拉著夢晞的手走往殮房出口

「你一陣要返入去?」夢晞問我

「緊係,要返去幫九叔」我果斷回答

「但好危險喎…..九叔都叫你地走」夢晞再說

「但我點都冇可能掉低九叔一個人㗎」

我已把夢晞帶到殮房的門口,但一個人突然出現在我和夢晞的面前,我立刻放開夢晞的手

……..

「喂….喂!!英叔啊!救命啊」啊仁致電給英叔求救

「呵~仁仔?救咩命啊!咩事啊!?」聽英叔的聲音,他原本還在睡覺

「九叔叫我打比你㗎」

「咩事?!講!」英叔也感覺到事情不簡單,馬上變得比平時嚴肅

「九叔將自己同隻鬼鎖咗係間房入面啊!」

「下?!咩鬼?」

「呃….雙…雙生靈!!九叔係咁叫佢㗎」

「雙生靈?!你地千祈唔好入去!我依家即刻過嚟!!」

英叔趕急的說完就掛斷了電話

「妹頭!執架撐!」英叔在床上跳起,拿起一旁的衣服更換

「得!」葉靈聽到呼叫後馬上打開家中的工具庫「太極門」

九叔英叔的所有工具都存放在裏面
要比女誤會
訓前推多下
推啊推
精彩,推一推先
覺得精彩就好啦
就放工推一推先
輕輕一推
不足五分鐘,葉靈和英叔已拿著一大袋工具從象山出發往殮房趕去

說回我這邊

「呃…點解嚟咗嘅」夢晞問眼前的人

「今日早收工啊嘛,咪諗住嚟接你」突然出現的人正是——王奇

「你地啱啱個樣,做咩咁驚青?」王奇問這個問題時用奇怪的眼神看著我

「入面…」夢晞欲言又止

「嗯?」王奇轉看著夢晞

「九叔係入面,處理緊啲難搞嘅野」我跟王奇打了個眼色

王奇微微瞪眼,再點頭

「你地等我一陣,我入去去個廁所」王奇拍拍我手臂,以後跑進殮房

「喂!做咩啊!唔好入去啊,入邊….」夢晞想拉著王奇,但被我按住了

「放心啦,佢入唔到去冷藏室,你唔比佢入去咪仲奇怪」

夢晞在不情不願的看著王奇進入殮房

幾分鐘後,王奇便從殮房出來,但這王奇有點奇怪

「我地返去啦」王奇牽著夢晞

「好…好啊」夢晞也感覺到一點奇怪,但也沒說什麼,便跟他走了

我轉身想回到殮房,回頭一看發現王奇就站在殮房門口

「身外化身?」我走到王奇身邊,問他

「嗯,睇嚟九叔教你唔少野」王奇見我走到,便起步往殮房內裏走去

我跟上

「但我幫唔到佢手」我說

「經驗姐,九叔係邊?」王奇邊說邊問

「九叔將自己同隻雙生靈鎖咗係冷藏室入面」我說出目前的狀況

「冷藏室係邊!快!」王奇一聽馬上急起來

「到底咩…」我問

同時間

「到底咩係雙生靈?」葉靈問

「有啲複雜嘅,雙生靈萬中無一,需要兩隻鬼將級嘅怨靈同時身處一個空間,而咁啱周邊突然有強大嘅力量同時灌輸入依兩隻怨靈嘅體內,又咁啱佢地同時吸引同一服力量,又又咁啱佢地係冇排斥底下成功合二為一,共存係一個魂體入面」

一次過說完一大篇資訊,英叔都乾咳兩聲
「兩隻鬼將級….應該都都唔會好勁啊,同時灌入強大力量…」葉靈聽完後也在消化

「嘻嘻…」車廂裏突然出現竊笑聲

笑聲是來自於司機

「師傅,你笑啊?」坐在後座的英叔靠前問他

「唔好意思,哈哈,我唔係有心…哈…但啊生你都係睇少啲戲啦,睇到就嚟傻㗎啦你,鬼鬼鬼,邊有咁多鬼㗎~有嘅話又唔見我見到」似乎司機是聽到英叔剛才的話後,覺得英叔看電影看上腦

「哦~咁樣」英叔點點頭

葉靈看英叔的反應,知道他在想什麼,馬上用手捉一捉英叔,然後搖頭

英叔把葉靈的手拿開,然後從工具袋拿出一張符紙

「有請善靈童臨駕,請」英叔右手伸出雙指在符紙上畫了個圈,然後把符紙攝到座椅與座椅之間的罅隙

「英叔….」葉靈望著英叔

「得啦,冇事」英叔拍拍葉靈的手

「師傅~依到係我張卡片~我歡迎你有咩事即刻打比我~我唔收你錢又點話啊~」英叔把自己的卡片放在副駕駛的位,不阻礙司機開車

「咩嚟㗎」司機眼尾瞄一瞄英叔的卡片

卡片上寫著

北門正宗驅魔道長

張英師傅

電話:9661 1669

「哦~原來係大師~依家出嚟搵食真係艱難啊」司機偷笑搖頭,明顯還是不信英叔

「嗱,你地到啦~大師」

不知不覺英叔他們已到達殮房門外

「司機、我地有緣再見」英叔下車前搭一搭司機的肩膀

「再見啦~大師,記得捉多記幾隻鬼啊」

計程車駛遠

「英叔啊,你做咩整蠱人啊」葉靈馬上問

「哎呀~冇事㗎!我請嘅係善靈童,佢地會知分寸,唔會玩出禍㗎!我地快啲入去啦,要救你九叔啊」

而時間先回到五分鐘前….

「你地留係到等英叔到,我入去幫九叔先」王奇跟我和啊仁說

「但你入到去?我聽到九叔好似封咗對門」啊仁說

「入到,九叔叫得英叔嚟,即係預咗有人會入去,佢只係封咗唔比任何靈體出入」王奇解釋

王奇把手放在冷藏室的門上

「結印,解」

然後,王奇便打開了冷藏室的門,淡紅色的薄霧依然還在,但也令我偷看到裏面的景象

「嗄….嗄…奇?」九叔已戰鬥得氣喘吁吁,手上的金錢劍已變得破爛,銅錢都已掉了幾個,衣服也撕開了好幾個大洞,臉上更日有幾處瘀傷

「我嚟幫手」王奇從腰間掛著的一個小盒拉出一條紅線,他將紅線的兩頭分別的纏在左右手,然後便衝入冷藏室

砰!

冷藏室的門再次關上….

「我地兩個….好冇用….」我看著跟我一樣只能站在原地的啊仁

「我都覺….」啊仁跟我一樣無奈

「𡃁仔!仁仔!」

是英叔的聲音!!

「英叔!你終於都到啦!!」啊仁聽到英叔的聲音十分感動

我轉頭一看,葉靈也在,我跟她點一點頭,她也回我一下

「咩環境!?」英叔問我們

「九叔係入面十幾分鐘㗎啦」啊仁說

「王奇啱啱入咗去幫手」我補充

「啊奇?連埋啊奇….妹頭…你地兩個…」英叔突然陷入沉思

「英叔…?」啊仁叫一叫他

「嗯!」英叔突然又抬頭

嚇了啊仁一跳

「你兩個對自己依幾個月嘅進度有冇信心?」英叔問我們

「下?….呃」啊仁猶豫

「有!」我堅定的回答

「咁我都有!」啊仁見我這麼堅定,也跟著回答

「好!」英叔搭著我們二人

「妹頭,捆仙索!」

「英叔…佢地道行未夠」葉靈對英叔的決定有點猶豫疑

「冇辦法啦㗎啦!都要試下㗎啦!」英叔搶過葉靈手上的捆仙索
今日真係長文啊收工有靈感
又長又多
爽 !
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞