[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士08

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
今日停一日先
看來大家因為明天的公眾假期都提前休息一天
祝大家好好休息一日吧!在家就最安全,唔好去灣仔呀!

打風呀!
啊仁決定去買馬路旁的那家泰國雙餸飯,款式多、味道也不錯

但就一定大排長龍

「點解次次都咁多人㗎….」啊仁看到那「人龍」都經已不想排隊,但奈何英叔他們又很喜歡吃這一家的飯盒

「唉….」啊仁無奈搖頭,然後面對現實的去隊尾站著

「喂!你做咩打尖啊?」突然一個婆婆的聲音在整個路德圍迴盪

啊仁探頭向前方探視

發現是一個婆婆正在跟一個中年男人爭執

「你講咩啊!啊婆!咩打尖啊!我一早排你前面㗎啦!老花就唔好出街啦」那中年反罵婆婆,然後繼續站在婆婆前面

「喂!你打啊婆尖啊!」那婆婆不屈不撓的繼續拉著那男人的衣袖

「屌!你好煩啊!行開啦八婆!」中年男人將手一揈,想擺脫婆婆,但卻意外把婆婆推倒在地

「係咪呢,叫咗你老就唔好出街㗎啦,依家跌親邊個可憐你」中年男居然還口出惡言

前後在排隊的人居然沒有一人為婆婆發聲

而啊仁雖然平時是有一點怕死,但看到這些事情時還是會出手的

「喂!」啊仁出聲時,還多了一把女聲

啊仁轉頭一看,是一個跟自己差不多年紀的女生

那女生有著長而濃密的睫毛,高挑的鼻樑,有點包包的臉頰,留著一頭烏黑的長髮,前方是平平的劉海

最重要是那「空靈」的雙眼,那清澈如水的瞳孔,把啊仁的魂魄都勾走了

「你點可以咁樣對婆婆㗎!」那女孩從「人龍」的後方走到去婆婆旁邊把她扶起

「關我撚事啊,佢唔係到出現咪唔會有事囉」中年男人強詞奪理的說著

「你咁樣好過分喎!快啲同婆婆道啊!我係後面明明睇住你無啦啦行過嚟打尖!」女孩不怕男人的橫行霸道,堅持幫婆婆出頭

「喂!你地啲女人好撚煩喎!行開啦!」男人又想出手推開女孩時,啊仁及時走到上前捉住了男人的手

「喂,先生,你唔好咁過份喎」啊仁跟那男人說

「你又邊位啊!行撚開啦英雄!」男人的手發力想推開啊仁

「嗱,係你出手㗎咋」啊仁順著男人的力給他來了一個過肩摔

砰!!!

「嘩啊!」那男人躺在地上慘叫

「無好野!!睇路啊𡃁仔!」在地上輾轉兩下後,男人便識趣的自己離開了

「行你就行啦!」啊仁在男人的屁股再踢一腳

「好野!!!」剛剛還沒有人為婆婆發聲,到現在啊仁解決了,大家卻在拍掌歡呼

「啊….啱啱又冇人出聲」啊仁無奈的看著人眾

「先生!好彩有你出手咋,唔該曬啊」那「空靈女孩」跟啊仁道謝

「呃…哈哈..好小事咋嘛~唔緊要」

「後生仔,唔該曬你啊」婆婆也捉著啊仁的手道謝

「好小事咋~婆婆,嚟,你排返隊先,我都返過去後面排隊啦」啊仁本打算帥氣的轉身往隊尾走去

但「人龍」的長度又增加了不少,在啊仁站著的角度已看不到隊尾

「嘩…..多咗咁多人嘅…」啊仁擦拭自己的眼睛,不敢相信面前的景象

「係囉….明明啱啱都冇咁多人㗎」那女孩跟啊仁同樣反應的看著「人龍」

「哎~後生仔後生女啊,不如婆婆讓你地企我個位啊」婆婆向啊仁他們招手

「呃….但係咁我地…」

「咪好似打尖咁….」

他們二人一人一句的說,而視線就看向了婆婆後方在排隊的人

「唔緊要啦~你地排啦」

「你地啱啱咁英勇,排先都冇所謂啦」

「係囉~都係兩個人姐,好快姐」

但後方在排隊的人都踴躍表示願意讓啊仁他們先排隊

「咁…咁好啦!多謝大家!」啊仁也不再推讓,直接站在了婆婆的後面

「好啦~咁我都唔客氣啦~」女孩也是同樣

「真係估唔到幫人都可以打尖~嘻~」女孩輕輕的跟啊仁說

「我都冇諗過~純粹係睇唔過眼先出手㗎咋」啊仁也偷偷回說

「好型啊,我爸爸話會見義勇為嘅男仔一定係好男仔」女孩那清澈的雙眼看著啊仁說

「呃…哈…一般啦一般啦」啊仁害羞得耳面通紅

「係呢~你叫咩名啊?我叫啊晴」女孩伸出手想跟啊仁握手

「呃…我….我叫…啊仁啊」啊仁緊張得口齒不清,手也慢動作的伸向女孩

女孩卻主動的握住了啊仁的手

「啊仁~你好」

這一刻啊仁墜入愛河了
大家聽日唔好周圍行啦~係街好危險㗎
返工又比人屌
發生咩事
聽日係咪要返工
放假
放假有咩做
「你…..你好啊…哈」啊仁快僵硬得像石像一樣

「你做咩出曬汗咁啊?好熱咩?」啊晴留意到啊仁突然滿頭大汗

「呃..冇事冇事!係呢,你住附近㗎?成日嚟買飯?」啊仁終回過神來,但因為沒有太多跟女生說話的經驗,太過進取,一次過問了很多問題

「係啊,我住荃灣廣場嗰邊嘅~我爸爸中意食依到附近嘅野食,所以我成日都會嚟買野㗎~」幸好啊晴不會覺得啊仁太進取,而且還是笑著回答啊仁

「哦~乜咁啱嘅,我都成日嚟買野食㗎,真係有緣」啊仁說的話就像九十年代電影中那些老土對白一樣

「真係咩?之前都唔見你嘅~」啊晴聽著啊仁笨拙的聊天方式也忍不住笑了

「咁即係今日開始有緣囉~」啊仁還不知自己老土的說話方式是…是多麼的老土

之後他們二人也買完了飯盒

「我返去啦~」

「好…我都要返去啦」啊仁不捨的說

「拜拜~」啊晴轉身離去

「呃….等陣啊」啊仁叫住了她

「嗯?做咩啊~」啊晴回眸看著啊仁

「可唔可以比你電話我啊?」啊仁鼓起勇氣向啊晴問取電話號碼

「如果我地真係咁有緣嘅~下次見面就比你啦~」然後啊晴就一跳一跳的走了,活像一個小孩一樣

「呃…..咁即係點啊…..」啊仁呆了的站在原地

「咁咪即係比機會你囉後生仔!咁都唔明」是剛剛那個婆婆

「比機會我?但佢冇比電話我喎婆婆….」啊仁苦惱的說

「乜你咁蠢嘅後生仔!人地咪話下次見面比你囉,即係佢唔介意同你有下一次見面!」婆婆差點就用她的拐杖打在蠢笨的啊仁身上

「哦!!!原來係咁啊!多謝你啊婆婆!」啊仁興奮的在街上亂跳,直至去到排隊坐小巴時還是站不定

導致前後的人都以為啊仁是瘋子

「九叔英叔~食飯啦~」

回來之後,啊仁仍然保持著那興奮的心情,不知所以我們便問他

「喂死仔!你啱啱發生咗啲咩事嚟!咁開心嘅」我撲上前搭着他的肩膀

「冇啊~邊有姐」啊仁春風得意的樣子出賣了他

「嗯,啊仁依家個樣似我以前見到嗰啲道友啪咗野個樣啊,笑淫淫咁」連平時認真的啊烈也加入挖苦啊仁的行列

「九叔!!啊仁啪野啊!!」我們跑向九叔那邊

「喂!你班死仔!」啊追著我們

「咩事咁嘈」九叔被我們的吵鬧聲「召喚」了出來

「佢地話我吸毒」啊仁一臉無辜的指著我們

「佢!」我指著啊武

「佢!」啊武再指啊烈

「佢….呃….」啊烈想有樣學樣的指其他人,他正想指向葉靈時,就換來了葉靈的一個充滿殺氣的眼神

「係啊,我啊」啊烈只好指回自己

「唉」九叔看著我們反了個白眼,然後就走到飯枱前

「呵~係咪食飯啦~」英叔打著呵欠的從房間內走出

「係啊英叔~食飯啦,係你中意食嘅泰國雙餸飯啊」啊仁還是用著那雀躍的心情說話

我、啊武和啊烈三人圍成一個圈圈搭著大家的肩膀

「依條友買完飯返嚟就咁嘅樣,一定有古怪」我說

「老土啲都係咁講㗎啦,男人唔為女人就為碎銀」啊烈說出他不知從何處聽來的句子

「頂,碎銀,好笑」我忍不住笑了一下

「咁我地要點先知佢係為邊樣啊?」啊武問

「好簡單姐~睇下佢銀包同搜下身睇下有冇多咗錢咪得」啊烈視線掃向啊仁後褲袋,而啊仁錢包就在那裏

「Action !」

「Move!Move!」

我們三個一起向啊仁衝去,啊仁聽到動靜後轉身看著我們

「喂!喂!喂!你地做咩啊!!!啊!!」
好正
好鳩又勁無義氣
係咪話啊仁

依到就係泰國雙餸飯嘅實景
樓豬食過黎?
其實冇成日行過,前排冇堂食個陣真係好多人排隊
文呢
今日要畫圖應該出唔切文!聽日見!
好耐冇見過剪啦
我要文呀 唔係要泰國飯呀
算快
好多野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞