(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
痴撚線隔離咁撚貴...
咁係因為港共政府,從一開始就將西班牙要
歸類做隔離21日,所以我冇影響

但各位新聞都見到,近日港共瘋狂將好多本來隔離14日嘅地方,升做隔離21日搞到勁多人要重新book過酒店,但咁遲book就得番最貴嗰啲
依家第一日到步哥本哈根,將會係我最後一次旅程啦 都係呢句,有任何建議請教下小弟

今晚將會極速搞掂法國馬賽(希望),跟住開新post講丹麥

再之前爭落啲街數,就返香港隔離嗰陣再寫啦:
對唔住各位,依加繼續補番馬賽,講到day2去到舊城區嘅勒內塔,上到個塔到睇360度靚景

明明全日都唔見太陽,係塔企到臨日落嘅時間,太陽突然撥開雲霧走咗出嚟,係收工之前扮下工發下光,成個畫面好夢幻,夕陽無限好~

其實上塔嗰陣,我本身有少少嘢煩惱緊,理性上知道呢座塔風景係靚,感情上卻無法交個心出嚟感受佢,但直到夕陽出現,本能咁令我放低咗麻煩嘢去感受呢到

自己一個埃住喺欄桿,抵住強風,緩緩呼出霧氣,觀察住呢片城市被夕陽餘輝映照住,由金黃色褪變成灰暗色,明明係每日都會發生嘅事,但仍然好慶幸呢一刻我企咗喺呢度

有時見到好壯觀、開闊嘅靚景,就會意識到自己嘅渺小,無論你自己經歷緊咩,成個世界都會繼續如常繼續運行,如果一直都識咁諗就好了

太陽落咗山後,仲有小小餘輝,真係好似啲聖光咁,古代歐陸畫家,係咪就係見到呢個景色,從而想像為天使降臨人世嘅背景呢

都係呢句,我唔相信宗教,但千幾年前知識水平唔夠嘅人,一定係覺得眼前呢片景象,靚到似乎一定係人為嘅,但由於科技水平無可能做到,所以,一定係某個偉大嘅造物主整出嚟,比人類嘅禮物

(其實,我知道一定有教徒依家都係咁諗,得罪了)

可惜一到五點,職員就上嚟清場,請曬全部喺塔嘅人離開,想hea多陣都唔得,可惜了

由於我hea得滯,每個景點都hea 好耐 守護聖母教堂應該係冇機會去到了,只可遠觀而不可褻玩,影影佢算啦

喺呢一帶最高點聳立住一座發光嘅教堂,的確有種守護同象徵嘅感覺,連我呢啲外人都有呢種感覺

Le Panier Marseillais
一條藝術街,可能因為已經入夜或者因為covid,呢到冇乜商業味道,就係兩邊好多塗鴉,然後有啲手作、復古、咖啡店之類嘅文青野,但開得唔算多,唔會干擾咗呢條路本身嘅氣息,反而喺相輔相成

我本身毒L性格就係唔鍾意人多,呢個氣氛幾適合我,冷清又清靜

謎之文青夜冷舖,雖然有啲興趣,但feel到一入去就會比老板熱情sell嘢,不了

喺條路嘅轉角位hea咗一陣,見冇乜嘢做,就影下途人咁,記錄低呢條街嘅日常,嘗試係平凡中尋找不平凡 (mk語錄確定)

孤寂落寞 同 長相廝守,同一個場境,卻可以傳遞出完全唔同嘅感覺,感受到陌生人嘅情緒

圖二好似見到將來嘅自己
simpsons

Rip紀念某一個人,但我就唔太查到資料係咩嚟

但究竟係點解,左右兩邊又要有個黨鐵標誌呢之前博物館先睇完黨鐵條片,點解成日都會見到佢

今次呢個地鐵站幾靚

返酒店前,去超市買下日用品,見到有隻香港人最愛嘅柴犬,坐起個購物藍到,好乖好得意

今晚慳錢食kebab算,環境睇落唔太乾淨,希望冇肚痛

開餐,味道普普通通,全部加埋10歐,飽肚就冇問題嘅,但我真係好憎喺kebab裏面都放薯條,本身都有啦,仲要入面都塞埋

馬賽day 3
今日主要行程就係去兩個外島,伊夫城堡島同埋frioul島,但去到先知今日冇船去城堡,只係可以去隔離嗰個荒島

趁上船前周圍行下,舊港呢到真係好靚

開船了,見返琴日去過嘅文明館同舊城,但我得以係另一個角度去睇,係海平面嘅水平線角度上再重新審視佢哋一次

過咗一陣,慢慢開始越來越大浪,真係去到同機動遊戲個種,你喺感受到個離心力,嗰陣即刻搵下救生衣喺邊

我係片到cap出嚟,可能會冇咁清晰,窗外啲白色唔係雲,喺浪花呀!!

終於捱過呢半個鐘上返陸地
周圍好開揚,基本上冇任何礙眼嘅建築物,可以欣賞到原來嘅自然景,但同時呢到個基建、道路設計都好好,簡單得呢又實用同現代

呢個咪長洲名物?!
應該係成個島唯一一條商店街,而且基本上都係餐廳,超市都冇間,當地人都真係唔容易

望上去上面,見到一個新古典主義式建築(應該係),應該都係教堂嚟,一座聳立係外島嘅教堂,幾百年嚟就係度見證住風風雨雨,好似影視作品中世外桃源嘅聖地咁,有種神聖同神秘嘅感覺

行到去一條堤壩,正如頭先坐船咁,係非常之大浪,大浪不斷拍打堤壩,形成咗好多水霧或者雨點之類嘅嘢,仙境咁樣樣(可惜相機影唔到)

呢到都有環保人士
但講開又講,呢到啲垃圾桶又真係冇做分類,雖然呢啲地方,其實有垃圾桶就已經要感恩

本來我喺擔心呢個島根本冇嘢食,或者餐廳做獨市生意賣到貴一貴,所以買定咗三文治

行到去一個有長椅嘅位,就坐低食個三文治感受下周圍先,呢度只係起點,咬完個三文治就正式起行,更壯觀嘅景色等緊我

開始向島嘅邊緣進發,周圍真係好靚,不斷向前行,一邊就忍唔住回頭望返,頭先行過見到嘅景色

繼續向前,喺盡頭嗰邊見到一個接近荒廢嘅城堡,而家仲要係私人嘅....

雖然圖片未必feel到,現場真係勁大風大浪,真係香港十號風都不為過,波濤洶湧與懸崖峭壁,有種好史詩式嘅感覺添呀

呢度似乎係候鳥嘅棲息地,好多雀喺度休息緊,佢哋每日就係企喺度望住呢個景,好似喺度沉思緊諗緊嘢,思考雀生中

周圍就係咁樣,雖然荒蕪,但都叫開咗條路,唔算難行

原路返回,繼續望返頭先條堤壩,真係好癲,呢條堤壩就好似係守住馬賽嘅門戶,呢條堤壩擋一擋之後,令到近馬賽嗰邊個海風平浪靜

我為我畀呢樣嘢嚇咗兩秒而感到羞恥

錯有錯著上咗去頭先見到嗰座神殿,之前明明想去睇但搵唔到路,有啲嘢真係估唔到,順其自然就會有

神殿隔離仲有張愛國櫈

差唔多食嘢,呢度大有十幾間餐廳,但大部分都閂咗,得返兩間,Google map一間評分2.5左右,一間3.3左右,我好深刻記得低分啲嗰間,有一個評論係,我煮畀我隻狗都唔會整啲咁嘅嘢食,極嚴峻

咁冇得揀之下,就去高分少少嗰間啦,嗌咗一個蕃茄辣汁grilled salmon,成18歐,真係唔平,但味道都唔錯嘅,汁都幾夾,啲魚都嫩滑,而且最估唔到佢係竟然有飯食,將啲飯點埋個汁同埋魚油一齊食,唔錯呀

跟住就係呢個卡邦尼意粉,非常普通,11歐唔算好貴,但都係不了

食飽飯之後又開始周圍亂咁行,好彩!安全起見,去碼頭嗰度睇下班次先,明明之前網上睇下個官網,尾班船係夜晚八點幾

但係去到碼頭,竟然見到有張通告寫住近幾日唔知咩原因(睇唔明),尾班船係五點幾,好彩有睇一睇,如果唔係又瞓街了
馬賽東平洲發現

繼續周圍亂咁行

Google map顯示好似係醫院...

pavillon hoche ,google translate,喺 「旗幟飄揚」
望住個咁有氣勢嘅海,然後再整個咁嘅招牌上去,真係型到呢....

時間又差唔多,準備離開呢到了
上船先見到,原來夜晚呢度開始著燈,又肯定會係另一個美景,可惜冇辦法留低睇下

差唔多了,準備開新post
(不定期live) 西班牙讀書與歐遊之旅(2)
https://lih.kg/2814973

新post 正皮留名
自推新post見
巴打 可唔可以加我入去
因為我好快會黎valencia讀書
exchange定長讀?
識得有個喺度讀牙醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞