(不定期live) 西班牙讀書歐遊之旅

991 回覆
174 Like 6 Dislike
食完個靚早餐,開始去行舊城區

第一個景點係Torres de Serranos ,當年嘅主城牆之一,本來應該係可以入去參觀同埋上塔頂,可惜閂咗

老老實實,今日行過見到嘅景點基本上都會係走馬看花,因為今日係節日,大部分地方都冇開,所以冇得入去探索,所以其實冇咩好講,希望一兩日之後,我仲有機會同時間重新探索呢啲景點

我愛意大利gelato食住一路行其他舊城區景點

但估唔到,亦都係惡夢嘅起點,我本來就有啲感冒,幾肯定就係因為再食埋啲杯雪糕之後,我打呢篇文嗰陣,把聲已經沙曬 下次唔會再輸畀gelato嘅誘惑 (應該係)

無助者之聖母聖殿,中間嗰幅畫最吸人注意,但其實唔知有咩含意呢

巴倫西亞主教座堂

呢度完全係喺上圖嘅景點隔離,又係可惜冇得入去,喺出面行咗一圈,好明顯呢個建築係溝咗好多唔同嘅建築風格,呢種不協調可能就係佢嘅賣點,希望有機會再入去

另外,傳說呢個地方係收埋咗個聖杯,當然,大把地方都宣稱自己有呢個杯信唔信就由你 (另外,崇日毒撚應該會好清楚聖杯樣嘢,唔我問我 我點知的)

行下行下,唔經唔覺見到有間嘢有啲眼熟,原來眼前有間舖頭之前旅行書講過,本野聲稱呢度係全市最受歡迎嘅鋪頭之一,咁有即管入去望下

(唔記得影招牌,下圖為google)

坐低,又冇menu乜都冇,冇得指住菜單講this this this 好彩之後店員搵咗個識英文嘅夥記幫手,直接同我哋講有咩好推介,但啲菜式名我都係聽唔明㗎嘛

好彩之前影低咗本旅行書講呢間鋪頭嘅嗰一頁,即刻開番嗰張相,然後跟住本書推介一定要試嘅嘢落單,horchata 同fartons

horchata係杯嘢飲,飲落去主要係一啲堅果同埋牛奶嘅味,都幾甜。fartons就係個長條型甜麵包,兩樣應該都係華倫西亞人成日食嘅嘢

偷睇到隔離有一台點嚟食,我就照板煮碗,睇下會唔會係local食法 一擺落口 兩者加埋真係幾夾 呢個食法應該冇錯
正,去到歐洲就算國內遊都好玩
見呢度嘅裝修,都應該係嗰啲疑似百年老店,好有地位嗰啲,的確係幾靚嘅,一邊食住枱上嗰兩樣嘢,一邊觀察下周圍環境都幾有趣

但係,一見到張單就唔有趣啦 除番開一個人4.15,即係一杯嘢加一條包就要咁嘅價錢

本來覺得有啲貴,不過當換個諗法,當自己去咗啲偽文青咖啡店,都差唔多價位啦,周圍裝修仲更有特色同歷史背景,咁諗又舒服咗好多

繼續上路,嚟到 Plaza Redonda 圓形廣場

同大部分西班牙嘅廣場唔同,通常啲主廣場都係四四方方咁樣,但佢用咗完全嘅圓形,係呢個景點最有趣嘅一點,但我相信呢個圓形廣場入面嗰啲檔口全部都係遊客價劏水魚
病左食自己帶既藥定 當地買?
繼續下個景點,嚟到華倫西亞北火車站,外觀嚟講都算係一個好標準嘅火車大站

睇返火車站出面一張介紹嘅牌,原來呢度曾經喺西班牙內戰期間接收咗大量難民,一度變成西班牙嘅難民中心總署。 一場又一場戰爭當中 ,其中一邊嘅軍隊會獲得勝利,但人民卻永遠都係輸家

其實講開又講,我都越來越想了解多啲西班牙內戰嘅歷史,當年細個教歷史嗰陣,完全冇提到西班牙喺一戰二戰做啲乜,明明都係歐洲大國吖

依家先開始知道,原來當年一戰二緊西班牙都打緊內戰,唔得閒理其他事,之後再畀佛朗哥極權政府統治咗幾廿年,算係填補咗我歷史觀裡面空白咗嘅一塊

行入去火車站裏面,周圍都幾靚,現代化之餘又保有傳統藝術特色

凌晨仲出post, 你個fd有無屌鬼你
睇住你啲相勾起哂我嘅回憶 好想再去多次
話說你地有無畀tips習慣.
晚晚搞到好夜先返去 仲要抽少少時間溫西班牙文 搞到咁夜先出post

所以我係呢個鐘數自己行到出沙灘 望住海咁樣打文 費事搞到佢
兩個人同房一張床
邊有時間訓覺
再過嚟讀書升學啦
有諗過 要儲下錢先
西班牙天氣咁好 人都開心啲
喂喂, 你仲會唔會去西班牙
宜家點去呀 好耐冇去過旅行
呢邊天氣真係好好多,即使熱都係冇香港咁濕熱咁恐怖

wifi巴!好耐冇見!

當年啟蒙我行朝聖之路就係巴打你呀 我選擇嚟西班牙同埋打算學西班牙文 一定程度上都係同朝聖之路有關係
( 其實已經係第二日,但琴日啲嘢都未打完 希望追到進度)

華倫西亞鬥牛場,喺頭先嘅華倫西亞北站隔離,可惜又係閂咗,只係可以偷望下裏面嘅情況,好想睇下鬥牛 但好似因為疫情延遲咗 我依家讀書嗰個城市都唔知有冇得睇呢

跟住嚟到一座橋,名我已經唔記得咗 專程行嚟呢度 就係因為今日係華倫西亞國慶日 有好多特別嘅活動搞 之前網上見到呢條橋附近會搞一個特別嘅中世紀風市集

食自己幸福傷風素 跟住係藥房買咗枝咳藥水
真係幾多人,有啲返咗去花墟嘅感覺 但除咗手作嘢多 冇乜淘寶貨之外 的確係有種中世紀風味,起碼係形式上,但都已經比花墟有趣,詳情睇圖

一堆疑似係香草嘅嘢

中世紀風嘅蜜糖

一堆醃好咗嘅前菜

雖然中世紀唔會有呢啲爐,但山長水遠搬過嚟市集呢度都真係唔容易,抵你有咁多人圍觀

我幾欣賞佢連食嘢嘅地方,都會特登模仿當時嘅風格,唔係隨便幾張長枱長凳就算
第一個感覺,就係好似台灣夜市嗰啲夜市牛排,唔知點講 但可惜嘅係佢全部都冇寫價錢,所以費事重覆就唔試了

始終我唔太鍾意人多地方,行咗一陣就走了,都冇買到啲乜嘢,離開市集之後見到出面個公園有個巨型繩網陣,係真係有啲高,最高處跌落嚟都真係幾係嘢,老了老了

橙衫金毛選手手腳並用,睇姿勢就知係繩網陣行家

佢非常有自信心,最後成功登頂,仲要孭住個書包 好似去做負重訓練咁
差唔多行完景點,開始攰了,回頭嗰陣行返市區中心,突然見到開始封路,頭頂仲有直升機,初初以為係因為準備慶祝華倫西亞節日有關,但依家諗番就未必喇,唔知係咪

行行下,開始見到揸住警棍甚至催淚彈槍嘅警察,又以為係純粹係維持治安,驚啲人節慶玩得太癲,再行就見到眼前呢一幕,黑衣人對住防暴警察,有啲好似驚恐症發作咁樣,同時又有啲懷念,唔知講咩好,唔識形容個感受

問返一啲當地朋友,好像喺因為十月九號是瓦倫西亞國慶,但瓦倫西亞國已經唔存在,為咗預防極端右翼喺呢一天有動作,就搞咗個反極端右翼遊行
晚飯,民宿附近有間華人餐館,叫美好menu 9.25歐,2道菜加飯/麵 飲品甜品,價錢都唔錯,就揀佢

前菜,揀咗個湯,始終好耐冇飲過湯水,但實際上飲落咗,就係雞絲加味精,冇乜特別

主菜,檸檬雞同炒飯

早有聽聞外國人鍾意食檸檬雞,實際上嗰個檸檬汁都似嘅,但嚿雞就完全唔係嗰回事,味道都唔錯嘅,炒飯都係正正常常

甜品,明顯唔係華人嘢,出面似係炸咗嘅春捲,裏面約入朱古力醬,其實又幾好食 之後試下春卷點朱古力醬先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞